peiraias-apergia-poreia

08/07/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βγάζουν από τη «ναφθαλίνη» το συνδικαλιστικό νόμο

Επανέρχεται στην επικαιρότητα η τροποποίηση του συνδικαλιστικού νόμου ενόψει και της έλευσης της τρόικας αν και είναι άγνωστο αν τεθεί το θέμα .
      Pin It

Το προωθούμενο σχέδιο της κυβέρνησης είχε ως στόχος την τροποποίηση του συνδικαλιστικού νόμου και πιθανότατα θα τεθεί στους εκπροσώπους των δανειστών μας τον Σεπτέμβριο ωστόσο ενδέχεται οι διαδικασίες να επισπευσθούν.
Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης:

  • Αλλαγή στον τρόπο λήψης των αποφάσεων για απεργιακές κινητοποιήσεις. Η προκήρυξη απεργίας, για να είναι νόμιμη, θα πρέπει να έχει υπερψηφιστεί από το 50%+1 των μελών του συνδικάτου.
  • Επαναφορά της ανταπεργίας (λοκάουτ). Πρόκειται για το κλείσιμο της επιχείρησης από τον εργοδότη σε περιπτώσεις απεργιών διαρκείας των εργαζομένων.
  • Επανεξέταση του τρόπου και των πηγών χρηματοδότησης των συνδικαλιστικών οργανώσεων.
  • Αλλαγή στο καθεστώς των συνδικαλιστικών αδειών.

Δ. Στρατούλης: «Η κυβέρνηση προωθεί την κατάργηση της απεργίας και του συνδικαλισμού»

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Στρατούλης σχολίασε σχετικά: «Η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να τσακίσει τις λαϊκές αντιστάσεις στις βάρβαρες μνημονιακές πολιτικές της και για να επιβάλλει στο λαό μας προς όφελος των κερδών της εγχώριας οικονομικής ολιγαρχίας και των ξένων «επενδυτών» μισθούς Κίνας και εργασιακές σχέσεις Ουγκάντας, συνεχίζει τον αυταρχικό κατήφορό της που δεν έχει τέλος, βάζοντας σε διακινδύνευση πλέον και την ίδια τη δημοκρατία στη χώρα μας.

Η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου μετά την ουσιαστική κατάργηση του συνταγματικού δικαιώματος των εργαζομένων για συλλογικές συμβάσεις εργασίας και την αντιμετώπιση των απεργιών, όπως αυτή των εργαζομένων της ΔΕΗ, με πολιτικές επιστρατεύσεις, δικαστικές απαγορεύσεις και καταστολή, προωθεί, μέχρι το τέλος του 2014, με νόμο την κατάργηση των επίσης συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων της απεργίας και του συνδικαλισμού. Στην ουσία, νεκρανασταίνει τον αντισυνδικαλιστικό νόμο 330/1976, το απεργοκτόνο άρθρο 4 του νόμου 1365/83, που ίσχυε μόνο για το δημόσιο τομέα, καθώς και το δικαίωμα των εργοδοτών για ανταπεργία, δηλαδή αντεργατικούς νόμους που καταργήθηκαν μετά από μεγάλους αγώνες των εργαζομένων και του λαού μας.

Καλούμε τους εργαζόμενους και όλο το λαό να δώσουν στα νέα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης την αγωνιστική, μαζική, ενωτική  απάντηση που της αρμόζει και να συμβάλλουν με τους αγώνες και την ψήφο τους στην ανατροπή της, πριν προλάβει να κατεδαφίσει τα πάντα».

ΠΑΜΕ: «Η κυβέρνηση προετοιμάζει νέο χτύπημα στα εργασιακά»

«Ύστερα από μία ακόμα επιστράτευση εργαζομένων αλλά και μία δικαστική απόφαση που χαρακτήρισε για πολλοστή φορά παράνομο έναν απεργιακό αγώνα, διαρροές του Υπουργείου Εργασίας αναφέρουν πως συζητούν εκ νέου για κυβερνητική παρέμβαση στη δράση των σωματείων.

Η κυβέρνηση προετοιμάζει νέο χτύπημα στα εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα που έχουν απομείνει. Το προχώρημα της αντιλαϊκής πολιτικής πάει χέρι-χέρι με την ένταση του αυταρχισμού και της καταστολής και με βάση αυτό επιχειρούν με κάθε τρόπο να βάλουν στο γύψο τις κινητοποιήσεις και τους αγώνες της εργατικής τάξης, να βάλουν εμπόδια και περιορισμούς στην άσκηση του απεργιακού δικαιώματος  και στη συνδικαλιστική δράση των εργαζομένων, να βάλουν χέρι στη δράση των σωματείων.

Στόχος κάθε τέτοιας συζήτησης που ανοίγει αλλά και των αξιώσεων που προβάλλονται για περιορισμό της συνδικαλιστικής δράσης είναι να αποδυναμώσουν και να αφοπλίσουν τα συνδικάτα, να παραδώσουν αιχμάλωτους και ανοργάνωτους, τους εργαζόμενους στις ορέξεις των επιχειρηματικών ομίλων και της μεγαλοεργοδοσίας.

Καλούμε τους εργαζόμενους και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις σε διαρκή επιφυλακή για να μην περάσουν οποιεσδήποτε αντιδραστικές αλλαγές στο συνδικαλιστικό κίνημα», αναφέρει σε σχετική του ανακοίνωση το ΠΑΜΕ.

 

 

 

efsyn.gr  

Scroll to top