Meimarakis-Vaggelis-Vouli

08/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ 120 ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

Στον αέρα τινάζει την τακτική της κυβέρνησης ο Μεϊμαράκης

Σε αυτήν δεν κρύβουν την ενόχληση για την κίνηση του προέδρου της Βουλής να αφήσει ανοιχτό το άθροισμα των προτάσεων της αντιπολίτευσης, ενώ επισημαίνεται ότι δεν είχε προηγηθεί καμιά επικοινωνία με την κυβέρνηση για ένα θέμα μάλιστα που... το έχει πάρει πάνω του ο πρωθυπουργός.
      Pin It

Του Μπάμπη Αγρολάμπου

 

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣΣε αλγεβρική εξίσωση με πολλές μεταβλητές εξελίσσεται για την κυβέρνηση η πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης να προκαλέσει συζήτηση στη Βουλή για τη διενέργεια δημοψηφίσματος για τη «μικρή ΔΕΗ».

 

Ενώ το μέγαρο Μαξίμου σχεδίαζε αντεπίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ, η παρέμβαση του Ευάγγ. Μεϊμαράκη, που άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αθροίσματος των αντιπολιτευόμενων προτάσεων, προκάλεσε νέο πονοκέφαλο και αμηχανία στους δύο εταίρους.

 

Η κυβέρνηση ήθελε να αποφύγει με κάθε τρόπο μία σύγκρουση με την αντιπολίτευση και μάλιστα για τη διενέργεια δημοψηφίσματος.

 

Οι εξελίξεις

 

Το μεσημέρι, μετά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΔΗΜΑΡ, όπου καταγράφηκε διάσταση απόψεων, στο μέγαρο Μαξίμου είχε εμπεδωθεί η εκτίμηση ότι η πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκέντρωση 120 υπογραφών έπεσε στο κενό.

 

Είχε προηγηθεί η απόφαση για την υποβολή αυτοτελούς πρότασης από το ΚΚΕ, ενώ στις τάξεις των ανεξάρτητων βουλευτών οι συζητήσεις ακόμη συνεχίζονται. Οι δηλώσεις του προέδρου της Βουλής στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες τίναξαν στον αέρα τους κυβερνητικούς υπολογισμούς.

 

Κυβερνητικοί παράγοντες δεν έκρυβαν την ενόχλησή τους για αυτή την κίνηση του Ευάγγ. Μεϊμαράκη επισημαίνοντας ότι «δεν είχε προηγηθεί καμία επικοινωνία με την κυβέρνηση» και μάλιστα σε ένα θέμα «τόσο σοβαρό το οποίο έχει πάρει επάνω του ο ίδιος ο πρωθυπουργός». Λίγες ώρες μετά την απόφαση πολιτικής επιστράτευσης των εργαζομένων της ΔΕΗ και ενώ η κυβέρνηση σχεδίαζε την κοινοβουλευτική της τακτική, ώστε να μην αντιμετωπίσει κάποια δυσάρεστη έκπληξη στην ψήφιση του νομοσχεδίου αύριο, βρέθηκε να προσθέτει και να αφαιρεί τους βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με την αρχική κυβερνητική γραμμή, η πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία σχέση με την πρόταση του ΚΚΕ, που θέτει ευρύτερο ζήτημα ως προς την πολιτική της Ε.Ε. για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Από την άλλη, η πρόταση της ΔΗΜΑΡ λέει με σαφήνεια πως είναι υπέρ της απελευθέρωσης.

 

Σε αυτές τις διαφορές πόνταρε η κυβέρνηση, στη συζήτηση που αρχίζει σήμερα στο πρώτο θερινό τμήμα για τη «μικρή ΔΕΗ» αλλά και στην αναθέρμανση του σεναρίου για την διαμόρφωση προεδρικής πλειοψηφίας.

 

Επισήμως η κυβέρνηση απέφυγε να προβεί σε οποιαδήποτε αναφορά για τις δηλώσεις Μεϊμαράκη. Ανεπισήμως όμως δηλώνεται ότι οι προτάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης δεν μπορούν να αθροιστούν. Και αν ακόμη αθροιστεί η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ (71) με τους ΑΝ.ΕΛΛ. (13) και αυτή του ΚΚΕ (12) και οι διαφοροποιήσεις στη ΔΗΜΑΡ (13-5) για να συγκεντρωθούν 120 υπογραφές, πρέπει να συνυπογράψουν 17 ανεξάρτητοι βουλευτές, κάτι που σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες θεωρείται απίθανο, ή να αθροιστούν οι βουλευτές της Χ.Α. Σε κάθε περίπτωση η πρόταση της Χ.Α., που επίσης τάσσεται κατά της πώλησης του 30% της ΔΕΗ, δίνει λαβή στην κυβέρνηση για πιέσεις προς τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, παρότι έχουν δηλώσει πως δεν θέλουν να υπολογιστεί στο άθροισμα.

 

Παράλληλα με το πρόβλημα της πολιτικής αριθμητικής η κυβέρνηση αιφνιδιάστηκε και από την προαναγγελία Μεϊμαράκη ότι πρέπει να επισπευστεί η συζήτηση για το δημοψήφισμα με τη σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής εκτάκτως τις επόμενες ημέρες, ώστε να μην σέρνεται το ζήτημα μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου. Ουσιαστικά, με την παρότρυνση αυτή ο πρόεδρος της Βουλής ενίσχυσε την εκδοχή ότι τα αιτήματα των κομμάτων της αντιπολίτευσης μπορούν να αθροιστούν και έσπευσε να προκαταλάβει και την επόμενη κίνηση της κυβέρνησης.

 

Κυβερνητικοί παράγοντες παραδέχονται πως εάν γίνει δεκτό το αίτημα της αντιπολίτευσης, τότε η συζήτηση θα πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατόν ώστε η κυβέρνηση να τελειώνει με αυτή την εκκρεμότητα και ο νόμος για την πώληση του 30% της ΔΕΗ να τεθεί σε ισχύ. Μέσα στο καλοκαίρι θα πρέπει να ξεκινήσουν οι διαγωνιστικές διαδικασίες, ειδάλλως η κυβέρνηση θα βρεθεί μπροστά σε νέες πιέσεις από την τρόικα στην τελική επιθεώρηση του Σεπτεμβρίου.

 

Νέα σενάρια εκλογών

 

Τα εκλογικά σενάρια, που είδαν ξανά το φως της δημοσιότητας για το ενδεχόμενο να καθυστερήσει η έναρξη της συζήτησης για το χρέος και να βρεθούν οι δύο κυβερνητικοί εταίροι σε χειρότερη θέση στις αρχές του 2015 με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, αναζωπυρώθηκαν με την εμπλοκή γύρω από την ΔΕΗ.

 

Το μήνυμα προς τους κυβερνητικούς βουλευτές είναι ότι η κυβέρνηση δεν έχει περιθώρια ούτε για υποχωρήσεις από τα προαπαιτούμενα ούτε όμως για την παραμικρή καθυστέρηση στην υλοποίηση αυτών. Για να μπορεί να ελπίζει η κυβέρνηση ότι θα πετύχει έστω και εν μέρει τους στόχους που έχει βάλει για το φθινόπωρο, δηλαδή τη μείωση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, τη μείωση έστω και μικρή του φόρου αλληλεγγύης, την αύξηση των δόσεων για τις εφορίες και τα Ταμεία και τη χαλάρωση του «πόθεν έσχες» για την αγορά ακινήτων, θα πρέπει να κλείσουν όλα τα μέτωπα που έχει ανοίξει μέσα στο καλοκαίρι.

 

……………………………………………………………………………………………………………………………….

 

Το μπαλάκι τώρα στο μέγαρο Μαξίμου

 

Αμηχανία και εκνευρισμό προκαλεί στην κυβέρνηση η διαφαινόμενη συγκέντρωση των 120 υπογραφών από βουλευτές της αντιπολίτευσης, μετά από πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να προκληθεί συζήτηση στην Ολομέλεια για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος αναφορικά με τη «μικρή ΔΕΗ».

 

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Βουλής, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, σε συνομιλία του χθες με τους δημοσιογράφους, τόνιζε ότι θα κινηθεί «θεσμικά», ζητώντας γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής. Στη συνέχεια, εκφράζοντας προσωπικές του απόψεις, συμπλήρωσε ότι είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί έκτακτη σύγκληση της Ολομέλειας τις προσεχείς ημέρες για να διεξαχθεί η σχετική συζήτηση. Ως προϋπόθεση γι’ αυτό έθεσε το «ομοειδές» των προτάσεων των κομμάτων καθώς, απ’ ό,τι φαίνεται, θα κατατεθούν τέσσερις διαφορετικές (ΣΥΡΙΖΑ μαζί με ΑΝ.ΕΛΛ., ΚΚΕ, Χρυσή Αυγή και ΔΗΜΑΡ).

 

Την ίδια ώρα, κύκλοι που πρόσκεινται στη Νέα Δημοκρατία άφηναν να εννοηθεί ότι ένα από τα βασικά επιχειρήματα που θα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση απέναντι στην αξιωματική αντιπολίτευση είναι η σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑ και Χρυσής Αυγής, εάν τελικά οι ψήφοι των νεοναζί είναι απαραίτητες για τη συμπλήρωση του αριθμού των 120. Παράλληλα, συμπλήρωναν ότι «ας γίνει τώρα η συζήτηση για να αφαιρέσουμε από τον ΣΥΡΙΖΑ την επιχειρηματολογία ότι η κυβέρνηση φοβάται».

 

Το «μπαλάκι» πάντως πάει στο μέγαρο Μαξίμου, καθώς, επειδή η Βουλή λειτουργεί με Θερινά Τμήματα, πρέπει να εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα που θα συγκαλεί εκτάκτως την Ολομέλεια για να πραγματοποιηθεί η συζήτηση.

 

Χάρης Ιωάννου

 

 

Scroll to top