08/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η μάχη των υπογραφών

Αισιόδοξοι ότι θα μαζευτούν οι 120 βουλευτές για το δημοψήφισμα είναι στον ΣΥΡΙΖΑ. Τι μπορεί να κρύβει η πρόταση Μεϊμαράκη για ενοποίηση των προτάσεων της αντιπολίτευσης.
      Pin It

Του Φώτη Παπούλια

 

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣΜε τη φράση «αισιοδοξούμε για την έκβαση της μάχης», κοινοβουλευτικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφραζε την απόλυτη ικανοποίησή του σχετικά με τις εξελίξεις που δρομολόγησε η πρόταση του κόμματος για τη διαδικασία του δημοψηφίσματος για τη «μικρή ΔΕΗ».

 

Η αισιοδοξία αυτή πηγάζει από το γεγονός ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατάφερε με την πρότασή του, αφενός μεν να αποδείξει ότι έχει τη δυνατότητα και πρωτοβουλίες να παίρνει και να συσπειρώνει γύρω από αυτές ευρύτερες πολιτικές δυνάμεις, και αφετέρου να προκαλέσει «μπλακ άουτ» στην κυβέρνηση, η οποία βρέθηκε εκτεθειμένη τόσο στην κοινωνία όσο και στο εκλογικό της ακροατήριο.

 

Η δυναμική

 

Παρότι ΔΗΜΑΡ και ΚΚΕ εμμένουν στην κατάθεση δικής τους πρότασης, εν τούτοις στελέχη της Κουμουνδούρου εκτιμούσαν ότι «η κίνηση του κόμματος αποδεικνύει τη δυναμική που διαθέτει και ταυτόχρονα πιστοποιεί τη δυνατότητά του να παράξει πολιτικά γεγονότα, όταν η κυβέρνηση πίστευε ότι παίζει μόνη της».

 

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό στοιχείο ήταν η αποδοχή που συγκέντρωσε η πρόταση του δημοψηφίσματος από τη «δεξαμενή» των ανεξαρτήτων βουλευτών. Οι συναντήσεις τους χθες με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Παν. Λαφαζάνη, και τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Ν. Βούτση, έγιναν σε κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης και αποδείχθηκε ότι αν και η κυβέρνηση τον θεωρούσε δικό της προνομιακό χώρο, τελικά τουλάχιστον η πλειοψηφία τούς έδειξε ότι μάλλον «οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος είχαν υπολογίσει λάθος».

 

Με δεδομένη τη βούληση του προέδρου της Βουλής, Ευάγγ. Μεϊμαράκη, να ενοποιήσει τις προτάσεις, όπως ο ίδιος είπε χθες στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ακολουθώντας το ιστορικό προηγούμενο του 2005 και του 2008, και να οδηγήσει τη συζήτηση και την ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής, πιθανότατα το αμέσως προσεχές τριήμερο (Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή), η εκτίμηση που επικρατεί στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ότι σχεδόν με βεβαιότητα ο «μαγικός» αριθμός των 120 βουλευτών έχει ήδη συγκεντρωθεί, εξαιρουμένων βεβαίως των βουλευτών της Χρυσής Αυγής.

 

Και δεν είναι τυχαίο ότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διαμηνύουν προς κάθε κατεύθυνση και με κάθε τόνο «να μην ενοποιήσει ο πρόεδρος της Βουλής την όποια πρότασή της, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να εμφανίσει ότι δημιουργείται ένα… τουλάχιστον ετερόκλητο μπλοκ, για να εκθέσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης».

 

Από την άλλη πλευρά, η αναφορά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος επέμενε στο «ενιαίο και ταυτόσημο της πρότασης», δημιουργεί τη βεβαιότητα στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι ο Ευάγγ. Βενιζέλος «δέχεται πιέσεις και από τους βουλευτές του».

 

Στο κλίμα αυτό, η ομιλία του Α. Τσίπρα την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο θερινό τμήμα, αποκτά εκ των πραγμάτων ιδιαίτερη σημασία και αναμένεται ο πρόεδρος του κόμματος να θέσει γενικότερα το πολιτικό ζήτημα που προκύπτει, επιχειρώντας να εγκαινιάσει επί της ουσίας την οιονεί προεκλογική περίοδο.

 

Το… πλεονέκτημα

 

Ουσιαστικά ο ΣΥΡΙΖΑ αποκτά πλεονέκτημα απέναντι στον κυβερνητικό συνασπισμό, αφού, ανεξάρτητα από το αν συγκεντρωθούν οι 120 ψήφοι υπέρ του δημοψηφίσματος, η κυβέρνηση δύσκολα θα συγκεντρώσει τον αριθμό των 180 βουλευτών που απαιτούνται για την εκλογή ΠτΔ από την παρούσα Βουλή. Η εκτίμηση ότι η «κυβέρνηση δεν θα αντέξει», φαίνεται να αποκτά όλο και περισσότερους θιασώτες στην Κουμουνδούρου, και αν συνυπολογιστεί και η «αμηχανία» που την διακρίνει, τότε όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

 

«Οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες», εκτιμούν στελέχη του κόμματος, τα οποία διατείνονται ότι «ακόμα και αν ο πρόεδρος της Βουλής τελικά κάνει πίσω, ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει αποδείξει ότι μπορεί να δημιουργεί πολιτικές συνθήκες που υπερβαίνουν στεγανά και εκ των πραγμάτων δημιουργούν, έστω εν σπέρματι, συνθήκες πολιτικής αλλαγής».

 

Scroll to top