Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη
Ναι στο δημοψήφισμα για τη μικρή ΔΕΗ αλλά με την κατάθεση δικής της ξεχωριστής πρότασης είναι η απόφαση που έλαβε η ΔΗΜΑΡ.
Η προάσπιση της «διακριτότητας» του κόμματος, εν μέσω διαφωνιών που εκφράστηκαν στη χθεσινή κοινή συνεδρίαση Κοινοβουλευτικής Ομάδας-Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος, ήταν η βασική επιχειρηματολογία που προτάχθηκε για τη συγκεκριμένη κατάληξη.
Αρχικά ο Φώτης Κουβέλης είχε εισηγηθεί οι βουλευτές να συμφωνήσουν στο αίτημα για δημοψήφισμα για τη μικρή ΔΕΗ, με τη ρητή επισήμανση ότι η ΔΗΜΑΡ τάσσεται υπέρ της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας και η στάση της αυτή δεν έχει καμία σχέση με το ζήτημα της προεδρικής εκλογής.
Ωστόσο οι αντιδράσεις που υπήρξαν ήταν ισχυρές και καθώς δεν μπόρεσαν να καμφθούν, επελέγη ως διέξοδος η λύση της ξεχωριστής πρότασης.
Ειδικότερα, την κάθετη διαφωνία του με την πρόταση Τσίπρα ανέπτυξε ο Σπύρος Λυκούδης διαμηνύοντας ότι δεν πρόκειται να τη συνυπογράψει. «Είναι ένα πρόσχημα για το μπλοκ εξουσίας που θέλει να δημιουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αν η ΔΗΜΑΡ ψηφίσει υπέρ του δημοψηφίσματος, τότε θα υπογράψει τον πολιτικό της θάνατο» ανέφερε στην παρέμβασή του.
Αρνητικά είχε ταχθεί με επιστολή της η βουλευτής Νίκη Φούντα, ενώ επιφυλάξεις ήγειραν οι Κατερίνα Μάρκου και Θωμάς Ψύρρας. Ο Γρηγόρης Ψαριανός, ως αναμενόταν, δεν συμμετείχε στη συνεδρίαση, έχοντας δηλώσει από την Κυριακή ότι δε συμφωνεί με την ιδέα του δημοψηφίσματος για το επίμαχο θέμα.
Υπέρ της αρχικής πρότασης Κουβέλη είχαν εκφραστεί οι υπόλοιποι οχτώ βουλευτές της ΔΗΜΑΡ και πιο συγκεκριμένα οι Δημήτρης Αναγνωστάκης, Γιώργος Κυρίτσης, Μαρία Ρεπούση, Ασημίνα Ξυροτύρη, Νίκος Τσούκαλης, Μαρία Γιαννακάκη και ο Γιάννης Πανούσης (αν και απουσίαζε απέστειλε επιστολή δηλώνοντας ότι συντάσσεται με την πρόταση της ηγεσίας).
Σύμφωνα με την εκτίμηση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, «παρά τις διαφορετικές προτάσεις, νομολογιακά είναι δυνατό να αθροιστεί ο αριθμός των βουλευτών, ώστε να προκληθεί συζήτηση στην Ολομέλεια για το δημοψήφισμα». Επιπλέον, όπως διευκρίνισε μέσω συνέντευξης Τύπου, δεν συμπεριλαμβάνει σε αυτό το άθροισμα «σε καμία περίπτωση» την κοινοβουλευτική ομάδα της Χρυσής Αυγής, ενώ ερωτηθείς για την πιθανότητα να μη στηρίξουν βουλευτές της ΔΗΜΑΡ τη συγκεκριμένη «διακριτή» πρόταση απάντησε με νόημα ότι ο «καθένας κρίνεται από την κοινωνία».
Πηγές της Αγίου Κωνσταντίνου συμπλήρωναν, τέλος, ότι θα καταθέσουν την πρότασή τους αμέσως μετά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου.