Της Νόρας Ράλλη
«Αν είναι κάτι να μη χάσουν οι φίλοι της κλασικής μουσικής, είναι αυτή η συναυλία», μας είπε ο μαέστρος Βασίλης Χριστόπουλος, πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών (από τον Μάιο του 2011 μέχρι και πριν πρόσφατα, που αντικαταστάθηκε για άγνωστους λόγους) και κορυφαίος αρχιμουσικός της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Νοτιοδυτικής Γερμανίας στην Κωνσταντία (Konstanz) από το 2005.
Ηταν δική του ιδέα, πριν φύγει ακόμη από την ΚΟΑ. Ηθελε οι δύο αυτές ορχήστρες να συμπράξουν στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, με δύο σημαντικά έργα. Ετσι κι έγινε, κι ας άλλαξαν πολλά από τότε. Εκατόν τριάντα μουσικοί θα είναι υπό τη διεύθυνσή του σήμερα το βράδυ στο Ηρώδειο, ερμηνεύοντας δύο από τα σημαντικότερα έργα της ορχηστρικής μουσικής.
«Στο πρώτο μέρος θα παίξει μόνη της η Φιλαρμονική Ορχήστρα της ΝΔ Γερμανίας την 41η συμφωνία του Μότσαρτ, το τελευταίο του συμφωνικό έργο. Πρόκειται για την κορωνίδα του είδους της, γι' αυτό και έλαβε το προσωνύμιο “του Διός”, ακριβώς λόγω της λαμπρότητάς της», μας εξήγησε. «Στο δεύτερο μέρος, οι δύο ορχήστρες θα τεθούν μπροστά σε έναν έντονο μουσικό διάλογο, καθώς 130 μουσικοί στο σύνολό τους –με πολλά χάλκινα ανάμεσά τους– θα ερμηνεύσουν το κορυφαίο έργο του Στράους, τη Συμφωνία των Αλπεων, ως φόρο τιμής για τα 150 χρόνια από τη γέννηση του σπουδαίου Γερμανού συνθέτη. Είναι ένα πολύ δυνατό έργο, όπου δεκάδες χάλκινα πνευστά καλούνται να αποτυπώσουν το μεγαλείο των Αλπεων. Καταλαβαίνετε πως πρόκειται για ένα μοναδικό γεγονός, από πολλές μεριές: φανταστείτε πως θα υπάρχουν 36 βιολιά επί σκηνής! Ηταν υπέροχα, ειδικά στις πρόβες, καθώς υπήρχε πολύ καλή διάθεση και ένας γόνιμος συναγωνισμός. Πρόκειται για δύο επαγγελματικές ορχήστρες, τις οποίες γνωρίζω καλά, γι΄αυτό και το δέσιμο μεταξύ τους ήρθε ομαλά και ισορροπήσαμε γρήγορα. Από το πώς χόρδιζαν μέχρι την τελευταία νότα, η συνεργασία ήταν άψογη».
Μιλάει με ενθουσιασμό για τον πλούσιο ήχο και την ένταση των έργων και για το μήνυμα ελληνογερμανικής φιλίας που εμπεριέχει η συναυλία. Τι γίνεται, όμως, με τα της ελληνικής πλευράς; Πώς νιώθει που διευθύνει την ΚΟΑ, την οποία αναμόρφωσε και ανασυγκρότησε, αλλά η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού δεν ανανέωσε τη θητεία του; Θα ξανασυνεργαστεί μαζί της;
«Γι' αυτά έχουμε μιλήσει, ειδικά μέσα από την εφημερίδα σας. Προφανώς υπήρχαν λόγοι για την απομάκρυνσή μου. Δεν ξέρω αν θα ξανασυνεργαστώ με την ΚΟΑ. Θα δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Προς το παρόν, απαλλαγμένος από τις διοικητικές ευθύνες και τα οικονομικά άγχη, μπορώ να κατευθύνω όλη μου την ενέργεια στο καλλιτεχνικό γίγνεσθαι και μόνο», λέει, αν και δεν κρύβεται η απογοήτευση στη φωνή του. Δυστυχώς, στην ΚΟΑ δεν μπόρεσε να μείνει, εξαιτίας συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών, ενώ στη Γερμανία, και συγκεκριμένα στην Κωνσταντία, η ορχήστρα τον έχει ορίσει κορυφαίο αρχιμουσικό (είναι μια πόλη 85.000 κατοίκων, εκ των οποίων οι 2.300 είναι συνδρομητές της Φιλαρμονικής!).
Η κουβέντα επιστρέφει στη σημερινή βραδιά. «Οποιος έρθει θα νιώσει αυτή την ένταση που βγάζει μια ζωντανή ορχήστρα – πολλώ δε μάλλον δύο! Το ηχητικό αποτέλεσμα θα είναι τόσο ισχυρό και συναρπαστικό, που ξεπερνάει κάθε ηλεκτρικό ήχο, που έχουμε εθιστεί να ακούμε από παντού».
* Info: Σήμερα, 21.00, στο Ηρώδειο. Τιμές εισιτηρίων: Ζώνη Α: 30 ευρώ, Ανω διάζωμα: 15 ευρώ, Φοιτητικό: 10 ευρώ, Κάρτα ανεργίας, ΑμεΑ: 5 ευρώ.