Του Κώστα Ζαφειρόπουλου
Απίστευτη και άσκοπη ταλαιπωρία αντιμετώπισαν οι διαγωνιζόμενοι στο ειδικό μάθημα του γραμμικού σχεδίου το Σάββατο 28 Ιουνίου, καθώς σε πολλά εξεταστικά κέντρα παρατηρήθηκαν γενικευμένα φαινόμενα μεγάλης ταραχής και λιποθυμιών, με μαθητές και μαθήτριες που δήλωναν κλαίγοντας πως δεν πρόλαβαν να τελειώσουν το θέμα τους παρά την παράταση που δόθηκε.
Καταγγελίες
Οι καταγγελίες δεν προέρχονται από την πλευρά μόνο των διαγωνιζόμενων αλλά και από αυτήν των διορθωτών, αρχιτεκτόνων μηχανικών, που με επιστολή τους στον υπουργό Παιδείας -κοινοποιημένη στην ΟΛΜΕ, στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ, στην Κεντρική Επιτροπή εξετάσεων, στο ΣΑΔΑΣ και στη Σχολή Καλλιτεχνικών Σπουδών του ΤΕΙ Αθήνας- καταθέτουν σειρά παρατηρήσεων και σοβαρών επισημάνσεων.
Οπως εξηγούν οι διορθωτές:
1) Το θέμα της εξέτασης παρουσίαζε αναντιστοιχία προβολών στον συσχετισμό των σχεδίων σε ευρεία κλίμακα, γεγονός που προκάλεσε καταιγισμό ερωτήσεων και σύγχυση στους μαθητές, ειδικά τους πιο καλά προετοιμασμένους, με αποτέλεσμα να χάσουν πολύτιμο χρόνο αναρωτώμενοι αν πρέπει να σχεδιάσουν αυτό που βλέπουν ή αυτό που θεωρούν σωστό.
2) Το θέμα χωρούσε «οριακά» στο χαρτί (πίνακα) που οι υποψήφιοι είχαν στη διάθεσή τους, με ελάχιστο περιθώριο λάθους στον αρχικό υπολογισμό, πράγμα που προκάλεσε πρόσθετο άγχος στους μαθητές.
3) Επιπλέον, ήταν ένα θέμα εξαιρετικά περίπλοκο σε σχέση με το γνωστικό επίπεδο των υποψηφίων, για το οποίο κατά γενική ομολογία δεν επαρκούσαν οι 6 ώρες που έχουν στη διάθεσή τους για να το σχεδιάσουν.
4) Επειτα από 25 έτη αντίστοιχων εξετάσεων επανήλθε ως επιλογή η χρήση του μολυβιού στην τελική παρουσίαση, χωρίς να προσδιορίζεται σε ποιο τμήμα του έργου έπρεπε να χρησιμοποιηθεί μολύβι και σε ποιο μελάνι. Οι διορθωτές κρίνουν σωστή την επιλογή του μολυβιού, ισχυρίζονται όμως πως «ο αιφνιδιασμός των μαθητών την ημέρα της εξέτασης και ενώ έχουν προετοιμαστεί σκληρά και πληρώνοντας μεγάλα χρηματικά ποσά σε υλικά και φροντιστηριακά μαθήματα (εφόσον το μάθημα δεν διδάσκεται σε όλα τα σχολεία) για σχεδίαση μελανιού λειτούργησε προσθετικά στο γενικότερο άγχος και τη σύγχυση».
5) Παρατηρείται αλλοπρόσαλλη κατανομή των μορίων αξιολόγησης, π.χ. 15/100 για τη βαθμολόγηση του πλακόστρωτου (δηλαδή, υποθετικά ένα τέλειο καθ’ όλα σχέδιο στο οποίο ο μαθητής δεν πρόλαβε να σχεδιάσει το πλακόστρωτο, βαθμολογείται με 85/100, δηλαδή με 17/20).
Οι διορθωτές επισημαίνουν πως «είναι μεγάλη παιδαγωγική, κοινωνική και πρακτική ανάγκη να αρθεί η κατάργηση του μαθήματος του γραμμικού, τεχνικού, ελεύθερου και αρχιτεκτονικού σχεδίου από το Νέο Λύκειο και τα ΕΠΑΛ, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να εξασφαλιστεί η δυνατότητα όλων των μαθητών να διδάσκονται το μάθημα επαρκώς στα πλαίσια του δημόσιου σχολείου χωρίς επιπλέον έξοδα για τις οικογένειες ειδικά αυτήν την εποχή της οικονομικής κρίσης». Επιπλέον προτείνουν τη συμμετοχή σε μόνιμη βάση εκπαιδευτικού αρχιτέκτονα (ΠΕ12-02) στην επιτροπή θεμάτων για τις εξετάσεις του σχεδίου (ως λύτη αλλά και θεματοθέτη), ενώ ζητούν να καταρτιστούν εκ νέου και να συγκεκριμενοποιηθούν η διδακτέα και η εξεταζόμενη ύλη των μαθημάτων σχεδίου της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και να προσδιοριστούν τα υλικά σχεδίασης.