Αντιδράσεις από τους κατοίκους και τη δημοτική αρχή της Φυλής όπου θα κατασκευαστούν οι μεγαλύτερες εγκαταστάσεις επεξεργασίας απορριμμάτων
Του Ιάσωνα Παναγιωτόπουλου
Επτά επιχειρηματικοί όμιλοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τη συμμετοχή στην κατασκευή του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων στη Φυλή, ολοκληρώνοντας την πρώτη φάση του διαγωνισμού του ΕΔΣΝΑ για τα τέσσερα νέα εργοστάσια σκουπιδιών στην Αττική.
Το εργοστάσιο, που πρόκειται να κατασκευαστεί στη Φυλή, θα είναι το μεγαλύτερο από τα τέσσερα και θα διαχειρίζεται περίπου 700.000 τόνους σκουπιδιών σε ετήσια βάση.
Διαμαρτυρία
Αυτό έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από τους κατοίκους και τη δημοτική αρχή της περιοχής που θα «φιλοξενήσει» ακόμη ένα εργοστάσιο στην ήδη κορεσμένη χωματερή των Λιοσίων.
Οι κάτοικοι της δυτικής Αττικής πραγματοποίησαν συγκέντρωση και καλούν σε αγώνες μαζί με τους κατοίκους της Κερατέας και του Γραμματικού, όπου πρόκειται να κατασκευαστούν τα άλλα δύο εργοστάσια. Ενάντια στην παραχώρηση της διαχείρισης των απορριμμάτων σε ιδιώτες έχουν ταχθεί και οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Εκκωφαντική είναι την ίδια ώρα η απουσία των δημάρχων της Αττικής από τη συζήτηση, ενώ πρόκειται για ένα ζήτημα που αφορά άμεσα τους δημότες του Λεκανοπεδίου και τα ήδη επιβαρημένα οικονομικά των δήμων. Σήμερα οι δήμοι της Αττικής πληρώνουν κατά μέσον όρο 45 ευρώ τον τόνο για να πετούν τα σκουπίδια τους στη χωματερή των Λιοσίων. Μόνο το κόστος λειτουργίας των μηχανημάτων του ΕΔΣΝΑ, που διαχειρίζεται πλέον τη χωματερή, είναι ήδη μεγαλύτερο και η προσθήκη νέων δραστηριοτήτων των τεσσάρων εργοστασίων αναμένεται να εκτοξεύσει το κόστος.
Στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού θα επιλεγούν 6 επενδυτές με βάση τα οικονομικά τους μεγέθη, την εμπειρία και την τεχνική καταλληλότητα, οι οποίοι μέσω του Ανταγωνιστικού Διαλόγου θα καταθέσουν τις προτάσεις τους για την τεχνολογία διαχείρισης απορριμμάτων που θα ακολουθήσει το κάθε εργοστάσιο. Ο περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ Γ. Σγουρός έκανε λόγο για τη «βέλτιστη δυνατή μέθοδο, αφού διασφαλίζεται ο δημόσιος χαρακτήρας των έργων, δεν χάνονται, αλλά αντιθέτως δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας, προστατεύεται το περιβάλλον και επιλέγεται η πιο οικονομική λύση για τον πολίτη».
Την ίδια στιγμή απαντά σε όσους αντιτίθενται στην κατασκευή των τεσσάρων εργοστασίων χαρακτηρίζοντας ανέφικτη τη πρόταση για τη χωροθέτηση μικρότερων και περισσότερων μονάδων που θα διαχειρίζονται τα απορρίμματα του κάθε δήμου, ενώ τόνισε πως έχει δημοπρατηθεί η αποκατάσταση 11 Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων στην Αττική και στα νησιά με κοινοτική χρηματοδότηση ύψους 22 εκατ. ευρώ.
…………………………………………………………………………………………………………………………………….
Οι ενδιαφερόμενοι
Για την κατασκευή και των 4 εργοστασίων εξέφρασαν ενδιαφέρον επτά επιχειρήσεις μαζί με την επιχείρηση NOVAERA, συμφερόντων Κοπελούζου, που εξέφρασε ενδιαφέρον μόνο για τη κατασκευή των εργοστασίων στο Γραμματικό και την Κερατέα.
Πρόκειται για τις:
Ακτωρ Παραχωρήσεις-Ηλέκτωρ, συμφερόντων Λ. Μπόμπολα και Α. Καλιτσάντζη.
ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, συμφερόντων Γ. Περιστέρη και Ν. Κάμπα, η οποία συμμετέχει στον διαγωνισμό μαζί με τη ΔΕΗ.
ΑRCHIRODON Group NV – ΙNTRAKAT – ENVITEC στην οποία συμμετέχουν ελληνικά και διεθνή συμφέροντα μαζί με τον όμιλο Κόκκαλη και την επιχείρηση του Χρ. Δρακόπουλου.
J&P ΑΒΑΞ – ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ, σύμπραξη συμφερόντων Σ. Παρασκευαΐδη και Δ. Ιωάννου με την επιχείρηση των Λάτση και Λασκαρίδη που είχε εμπλακεί το 2010 στην Κερατέα.
ΜΕΤΚΑ του Ε. Μυτιληναίου μαζί με την εταιρεία Χρ. Δ. Κωνσταντινίδης.
ΕΡΕΤΒΟ – ΔΟΜΟΣΠΟΡ – ΕΓΝΩΝ, συμφερόντων Γ. Ρωμοσιού, Κ. Ρούτση και Ν. Κουβαρά.
ΤΟΞΟΤΗΣ, συμφερόντων Χρ. Καλογρίτσα.