Με τέσσερις ψήφους διαφορά, 52 υπέρ και 48 κατά, υπερψηφίστηκε στο σύνολό του το νομοσχέδιο που προβλέπει τη δημιουργία φυλακών υψίστης ασφαλείας στη χώρα μας, μετά την ονομαστική ψηφοφορία που είχε ζητήσει η αξιωματική αντιπολίτευση.
Αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι την τελευταία στιγμή, δεν είχε γίνει σαφές αν ο υπουργός Δικαιοσύνης δέχθηκε να συμπεριλάβει τις βελτιωτικές προτάσεις του Γ. Πανούση της Δημοκρατικής Αριστεράς.
Κόντρες στη Βουλή για τις «σχέσεις» ΣΥΡΙΖΑ και «τρομοκρατίας»
Να αποφύγει την επί της ουσίας συζήτηση για το νομοσχέδιο για φυλακές Τύπου Γ' επιχείρησε η κυβέρνηση, με τον Χαράλαμπο Αθανασίου και τον Ιορδάνη Τζαμτζή να πετούν την «μπάλα στην εξέδρα» και να καταλογίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ ότι έφερε συγγενείς κρατουμένων στην συζήτηση στη Βουλή και πως «στηρίζει την τρομοκρατία».
Ο υπουργός Δικαιοσύνης έριξε λάδι στη φωτιά, αφού απευθυνόμενος στους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε: «Μιλάτε μόνο και μόνο για να εντυπωσιάζετε, χωρίς ουσία και χωρίς σεβασμό στους συγγενείς των κρατουμένων. Αυτό κάνατε εχθές και όπως πληροφορήθηκα -μπορεί να έχω και λάθος- ήταν μερικοί απ' αυτούς στα θεωρεία της Βουλής. Το ίδιο κάνατε και με την ΕΡΤ, με τις προτάσεις δυσπιστίας, με τις Εξεταστικές Επιτροπές, με την αντισυνταγματικότητα. Υπάρχει μία προχειρότητα, μόνο και μόνο για λόγους εντυπωσιασμού».
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο Θοδωρής Δρίτσας είπε πως είναι αδιανόητο να γίνεται συζήτηση, διότι εχθές -λέει- ήρθαν να παρευρεθούν και να παρακολουθήσουν τη συνεδρίαση συγγενείς υπόδικων κρατουμένων που ενδιαφέρονταν για το αν θα μπορούν να ξαναδούν τα παιδιά τους ή όχι, σε κανονικές διαδικασίες με βάση το νομοσχέδιο αυτό. «Είναι τόσο φοβερό, ε; Πρέπει και αυτό να ενταχθεί στο τρομολαγνικό κλίμα: Α, έγινε κάτι και ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε μέσα στη Βουλή τους συγγενείς! Σοβαρά, κύριε υπουργέ; Εσείς έπρεπε να είστε εγγυητής του δικαιώματος οι γονείς να έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ένα νομοσχέδιο που τους αφορά. Από πού κι ως πού δηλαδή, τι είδους δημοκρατία είναι αυτή;» είπε ο κ. Δρίτσας.
Μετά από αυτό ο υπουργός δικαιοσύνης άφησε αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν καταδικάζει την τρομοκρατία. «Αν η τρομοκρατία εδώ και δεκαετίες εξαλείφθηκε στην Ιταλία, τη Γερμανία και τη Γαλλία, είναι γιατί εκεί ακόμη και τα αριστερά κόμματα την αποδοκίμασαν, την καταδίκασαν» απάντησε μεταξύ άλλων ο Χαρ. Αθανασίου και συνέχισε λέγοντας ότι «η ανθρωποκτονία από όποιον κι αν τελείται είναι ανθρωποκτονία. Δεν είναι πολιτική πράξη. Κι αν εσείς θεωρείτε την εξουσία βία, πείτε μου τότε αν το να επιλέγεις να αφαιρείς τη ζωή οποιουδήποτε ανθρώπου, που είναι η μεγαλύτερη βία και αποτελεί εν τέλει την πιο αποτρόπαιη εξουσία, την εξουσία του τρόμου που κομίζει το έγκλημα, αυτή με σύγχυση και τυφλότητα υπερασπιζόμαστε εδώ;».
Παίρνοντας τον λόγο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας καταλόγισε στον υπουργό, βούληση να είναι «λευκά» κελιά, «Γκουαντάναμο, στα καθ' ημάς», λέγοντας: «Βεβαίως. Τα «λευκά» κελιά είναι καταδικασμένα ως επιλογή παγκοσμίως, το Γκουαντάναμο επίσης. Ε, δεν μπορείτε να κάνετε ακριβώς «λευκά» κελιά και Γκουαντάναμο στην Ελλάδα! Κάνετε «λευκά» κελιά και Γκουαντάναμο, αλά ελληνικά στο 2014, σε μια χώρα που επιμένει να διεκδικεί τη δημοκρατία». Ο Θοδ. Δρίτσας είπε ότι «δεν υπάρχει πιο χυδαίο επιχείρημα πως ο ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίζεται τους εγκληματίες, τους τρομοκράτες και τους κρατούμενους και όχι τα θύματα».
Τζαμτζής: Υπερασπίζεστε τρομοκράτες
Ο Δάνης Τζαμτζής από τη ΝΔ, ακολουθώντας την ίδια «γραμμή» καταλόγισε σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι στηρίζουν τρομοκράτες. Ο βουλευτής της ΝΔ ανέγνωσε από τα πρακτικά αναφορά του κ. Διαμαντόπουλου, συμπεραίνοντας ότι σε δίκη για τον καταδικασμένο για την «17 Νοέμβρη» Σάββα Ξηρό «μάρτυρες, πήγαν βουλευτίνα και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σε έναν άνθρωπο που είχε 97% αναπηρία, με προβλήματα υγείας πολλά από τα οποία προκλήθηκαν μέσα στη φυλακή. Γιατί; Διότι εννοούμενος ως τρομοκράτης από το Σύνταγμα και από τον νόμο διάλεξε την ένοπλη πάλη».
«Δεν βάζετε μυαλό. Είστε μεταξύ της λογικής των γουναράδικων και της λογικής να στηρίζετε τρομοκράτες» είπε ο Δ. Τζαμτζής στον Β. Διαμαντόπουλο, θέτοντάς του το ερώτημα: «Είναι ο Ξηρός τρομοκράτης ή επέλεξε την ένοπλη πάλη; Για πείτε μας».
Απαντώντας, ο Β. Διαμαντόπουλος αναφέρθηκε στην μονταζιέρα που διαστρεβλώνει τις δηλώσεις του, επιτιθέμενος στην κυβέρνηση και κατηγορώντας την για τρομοκρατία των πολιτών, αφού «γδέρνετε κόσμο με τα χαράτσια σας», όπως είπε, προσθέτοντας ότι «η ακροδεξιά αντίληψή σας έστειλε και τον Φύσσα στο νεκροταφείο». Υπερασπιζόμενος το δικαίωμα των γονιών των φυλακισμένων των Πυρήνων της Φωτιάς, κατηγόρησε την κυβέρνηση για αναλγησία. «Ήρθαν στη Βουλή για να ακούσουν ένα νομοσχέδιο που μπορεί να τους στερήσει και την επικοινωνία με τα παιδιά τους που είναι 20 χρονών και μπορεί να βγουν θηρία. Δεν είστε άνθρωποι; Παιδιά δεν έχετε; Ρομπότ πολιτικαντισμού είστε;», ρώτησε.
«Δεν πήγαμε μάρτυρες του κ. Ξηρού ούτε για να τον υπερασπιστούμε για ότι έχει κάνει. Καταδικάζουμε τα εγκλήματα ό,τι πολιτικά κίνητρα και αν έχουν», είπε από την πλευρά της η Βασιλική Κατριβάνου, αναφερόμενη στο γεγονός ότι ο Σάββας Ξηρός «μπήκε με 68% αναπηρία και τώρα έχει 97% και το νοσοκομείο φυλακών δεν μπορεί να παράσχει αυτά που έχει ανάγκη για να μην πεθάνει». «Εμείς δεν υπερασπιζόμαστε την τρομοκρατία αλλά την Δημοκρατία και εκεί σας θέλουμε μαζί», είπε χαρακτηριστικά η Β. Κατριβάνου.
Ένταση τύπου Γ' στη Βουλή
Χθες, η συζήτηση στο σύνολο και κατ’ άρθρο για το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης έγινε σε πολύ υψηλούς τόνους και με συχνές αντεγκλήσεις ανάμεσα σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και το προεδρείο.
Στην αρχή δόθηκαν από τον υπουργό οι τελευταίες βελτιωτικές προτάσεις για τις προϋποθέσεις μεταγωγής κρατουμένων στις φυλακές υψίστης ασφαλείας. Ηταν τα δύο σημεία που είχαν επισημανθεί στο δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» (4/7/2014) και αφορούν τη μεταγωγή εκεί των κρατουμένων που έχουν τελική κατά συγχώνευση ποινή κάθειρξης 12 χρόνια.
Όπως σημείωσε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, οι κατηγορούμενοι για τρομοκρατία (με μόνη αυτή την κατηγορία) δεν μετάγονται στις φυλακές τύπου Γ΄ παρά μόνο αν έχουν και ποινή και για άλλο κακούργημα. Το δεύτερο σημείο είναι η δυνατότητα που παρέχεται σε κρατούμενους να προσφεύγουν στον εισαγγελέα για παραπάνω από μία φορές, στην περίπτωση που προκύπτουν νέα στοιχεία που τους οδηγούν στις φυλακές τύπου Γ΄.
Ο υπερπληθυσμός
Οπως παρατήρησε ο Γ. Πανούσης, παρ’ όλες τις θετικές τροπολογίες, «είναι σαν να έχουμε έναν υπουργό που προσπαθεί κι ένα νομοσχέδιο που δεν διορθώνεται». Επισήμανε ότι παρ’ όλα τα στοιχεία του ίδιου του υπουργείου για τη μη αύξηση της εγκληματικότητας, το υπουργείο επιμένει σε ένα νομοσχέδιο, όταν ήδη από τα 85 άρθρα του Σωφρονιστικού Κώδικα τα 35 δεν εφαρμόζονται, σύμφωνα με ομόφωνη έκθεση της επιτροπής. «Δεν μπορούμε να παραβιάζουμε τους κανόνες για τη μετά το έγκλημα αντιμετώπιση των κρατουμένων, αυτά λύθηκαν από τον ΟΗΕ ήδη από το 1957. Η επίβλεψη και η ασφάλεια είναι πολιτισμός. Ο υπερπληθυσμός και η κακές συνθήκες δεν μπορούν να βελτιωθούν με καταναγκασμό. Προτείνω να υπερβούμε τις φυλακές Γ΄ τύπου, να δημιουργηθούν σε όλες τις φυλακές χώροι πειθαρχικής φύλαξης, όπου θα κρατούνται όσοι παραβιάζουν τη ζωή στη φυλακή και θα τυγχάνουν ιδιαίτερης επιτήρησης για ένα διάστημα».
Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, αποδίδοντας τις βελτιώσεις σε δικές τους πιέσεις, κάλεσε τον υπουργό να δηλώσει προφορικά ότι θα γίνουν σεβαστά όλα τα ευεργετήματα που αφορούν τους κρατούμενους (προαυλισμός, ευεργετικά μεροκάματα, απεξάρτηση, εκπαίδευση κ.ά.), υποστηρίζοντας ότι «Αν μπει αυτό γραπτώς, θα θεωρηθεί ότι το νομοσχέδιο αγγίζει αυτά τα δικαιώματα, ενώ στην ουσία δεν το κάνει». Σημειώνεται εδώ ότι το νομοσχέδιο, τόσο πριν (επισκεπτήρια, συνήγοροι κ.λπ.) όσο και μετά τις βελτιώσεις, επαφίεται σε κανονισμούς και δεν διευκρινίζει αν τα δικαιώματα αυτά θα είναι πλήρως σεβαστά στις ειδικές φυλακές.
«Ντροπιαστική νομοθεσία»
Τόνισε ότι μόνο οι άδειες θα είναι απαγορευτικές για όσους πάνε στις φυλακές Γ΄, όπως προέβλεπε ούτως ή άλλως ο κώδικας για τους ιδιαίτερα επικίνδυνους. Αντίθετα, όσοι ήδη παίρνουν εκπαιδευτικές άδειες χωρίς παραβιάσεις, δεν θα μεταχθούν εκεί, σύμφωνα με τις βελτιωτικές προτάσεις. Συνολικά, η αντιπολίτευση διαφώνησε με την εμπλοκή της ΕΛ.ΑΣ. στην εξωτερική φύλαξη.
Η Β. Κατριβάνου, στην τοποθέτησή της, αναφέρθηκε στην πρόταση για προφορική δέσμευση ως προς τα δικαιώματα των κρατουμένων στις φυλακές Γ΄ και ζήτησε αυτό να διασφαλιστεί με τροπολογία γραπτή, ενώ είπε ότι δεν αλλάζει ο πυρήνας της ντροπιαστικής αυτής νομοθεσίας, που επιβάλλει δεύτερη ποινή πέραν της ποινής που επιβάλλεται από το δικαστήριο.
efsyn.gr