Επιμένει στη διεξαγωγή συζήτησης για το ενδεχόμενο διενέργειας δημοψηφίσματος για την «μικρή ΔΕΗ» στην ολομέλεια της Βουλής ο ΣΥΡΙΖΑ, καταλογίζοντας στο πρωθυπουργικό περιβάλλον, προσπάθεια «να αποφύγει την σύγκληση της ολομέλειας της Βουλής».
Η αξιωματική αντιπολίτευση, σχολιάζει πως η προσπάθεια αυτή «φανερώνει τον φόβο για μια σε βάθος συζήτηση στη Βουλή», αλλά και μια προσπάθεια της κυβέρνησης «να προσπεράσει τις μεγάλες αντιρρήσεις που εκφράζονται από βουλευτές ολόκληρου του πολιτικού φάσματος απέναντι στα σχέδιά της».
Παρά τις επιμέρους διαφορές, η Κουμουνδούρου «εκκινεί από μια κοινή αφετηρία και καταλήγει σε ένα κοινό 'διά ταύτα’. Πάνω απο120 βουλευτές εναντιώνονται στην δημιουργία της 'μικρής ΔΕΗ' και στην ιδιωτικοποίηση της και ζητούν το αυτονόητο, να διεξαχθεί δημοψήφισμα έτσι ώστε να αποφασίσει ο ελληνικός για αυτό το κορυφαίο ζήτημα».
Ο ΣΥΡΙΖΑ καταλήγει, αναφέροντας: «Η κοινή λογική, η στοιχειώδης δημοκρατική ευαισθησία αλλά και η μέχρι τώρα κοινοβουλευτική πρακτική (συνθήκη της Λισαβόνας) επιβάλει την άμεση σύγκληση της ολομέλειας της Βουλής.
Αν η κυβέρνηση έχει εμπιστοσύνη στα επιχειρήματά της για την δημιουργία της 'μικρής ΔΕΗ’, ας τα θέση στην κρίση του λαού. Επιτέλους, ας καταλάβει πως δεν μπορεί να παίζει με την δημόσια περιουσία ερήμην του ελληνικού λαού».
Τον Οκτώβριο η Ολομέλεια λέει το Μαξίμου
Πάντως, το κυβερνητικό επιτελείο εμφανίζεται βέβαιο ότι η Ολομέλεια της Βουλής θα διεξαχθεί τον Οκτώβριο, όταν και είναι προγραμματισμένο, ενώ η συζήτηση του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ» θα ξεκινήσει το απόγευμα στο Α΄ Θερινό Τμήμα και θα ολοκληρωθεί αύριο, Τετάρτη.
Δεν βλέπει σύγκληση της Ολομέλειας η κυβερνητική εκπρόσωπος
«Δεν υπάρχει θέμα σύγκλησης» της Ολομέλειας της Βουλής προκειμένου να εξεταστούν οι προτάσεις της αντιπολίτευσης για δημοψήφισμα σχετικά με την ιδιωτικοποίηση της «μικρής ΔΕΗ», δήλωσε το πρωί της Τρίτης η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η κ. Βούλτεψη σημείωσε πως οι προτάσεις που προωθούνται από τα κόμματα δεν είναι ομοειδείς, προσθέτοντας πως «οι μόνες που συμπίπτουν, όπως τις ακούω εγώ, είναι του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Χρυσής Αυγής», ενώ διαφορετικές είναι οι προτάσεις της ΔΗΜΑΡ και του ΚΚΕ.
Η κυβερνητική εκπρόσωπος σε ανακοίνωση που εξέδωσε κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος με τις πρωινές της, δηλώσεις. «Αυτές οι απόψεις περί δημοψηφίσματος που έχουν διατυπωθεί είναι βέβαιο ότι δεν αθροίζονται μεταξύ τους», δήλωσε. «Οπότε, κάθε περαιτέρω συζήτηση δεν έχει κανένα ουσιαστικό νόημα» πρόσθεσε.
Έντονη συζήτηση στην Επιτροπή
Η τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής, κατά την β' ανάγνωση του, διεξήχθη και πάλι σε υψηλούς τόνους, με την κυβέρνηση να υπεραμύνεται της νομοθετικής της πρωτοβουλίας και την αντιπολίτευση να την κατηγορεί ότι δεν έχει την πολιτική νομιμοποίηση να προχωρήσει στην πώληση του 30% της ΔΕΗ.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης, επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ και απαντώντας στις αιτιάσεις περί ξεπουλήματος και διάλυσης της ΔΕΗ, έκανε λόγο για «εκπληκτικά επιθετική ρητορική του, με βαθύτατα εμφυλιοπολεμικά χαρακτηριστικά», με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη να χαρακτηρίζει «τερατούργημα» το νομοσχέδιο και να επιτίθεται στην κυβέρνηση για την επιστράτευση των εργαζομένων στις παραγωγικές μονάδες της ΔΕΗ.
Σχετικό θέμα: Επιμένει ο Ευ. Μεϊμαράκης για σύγκληση της Ολομέλειας
efsyn.gr