09/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κάηκαν στο μέτρημα

Αλλιώς τα είχαν υπολογίσει στο μέγαρο Μαξίμου και αλλιώς τους βγήκε. Ολοι οι συγκυβερνητικοί χειρισμοί για την πώληση σε ιδιώτες του 30% της ΔΕΗ τους έχουν γυρίσει μπούμερανγκ.
      Pin It

Του Μπάμπη Αγρολάμπου

 

EUROKINISSI

EUROKINISSI

Τον κίνδυνο να συρθεί στη Βουλή σε συζήτηση αναφορικά με το δημοψήφισμα, που επιζητεί η αντιπολίτευση για την πώληση του 30% της ΔΕΗ, αντιμετωπίζει η κυβέρνηση. Οι κυβερνητικοί χειρισμοί απεδείχθησαν ατελέσφοροι και το πρόβλημα, μετά και τη νέα παρέμβαση Μεϊμαράκη, μεταφέρεται αυτούσιο στον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά και στον Ευ. Βενιζέλο.

 

Το μέγαρο Μαξίμου δεν τα πήγε καλά ούτε στην πολιτική αριθμητική ούτε όμως και στην τακτική που ακολούθησε στο επίμαχο ζήτημα, με αποτέλεσμα να περνάει από τη μια δυσάρεστη έκπληξη στην άλλη.

 

Η πρώτη γραμμή άμυνας που είχαν χαράξει οι δύο κυβερνητικοί εταίροι εκφράστηκε με την αμφισβήτηση προς τον ΣΥΡΙΖΑ, εάν θα καταφέρει να πείσει με την πρωτοβουλία του τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης και τους ανεξάρτητους βουλευτές. Η επίκληση ότι η κίνηση στοχεύει στο μπλοκάρισμα της προεδρικής εκλογής φαίνεται πως δεν λειτούργησε αποτρεπτικά.

 

Αναζητούν λύσεις

 

Κατόπιν πρόταξε το ζήτημα της συνάφειας των επιμέρους προτάσεων, πλην όμως και αυτό το επιχείρημα βρίσκεται στον αέρα, καθώς οι προτάσεις δεν έχουν κατατεθεί ακόμη και δεν αποκλείεται στο διά ταύτα όχι μόνον να είναι ομοειδείς, αλλά ταυτόσημες. Η επόμενη γραμμή άμυνας βρίσκεται υπό αναζήτηση, με το κυβερνητικό επιτελείο να εκπέμπει σήματα εκνευρισμού και αποσυντονισμού.

 

Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί στην κυβέρνηση, και μάλιστα την ώρα που πρόκειται να μπει σε ψηφοφορία το ν/σ για τη «μικρή ΔΕΗ», είναι η δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Σοφίας Βούλτεψη, λίγο μετά την παρέμβαση του προέδρου της Βουλής, Ευ. Μεϊμαράκη, για την άθροιση και αξιολόγηση των προτάσεων της αντιπολίτευσης: «Αυτές οι απόψεις περί δημοψηφίσματος, που έχουν διατυπωθεί, είναι βέβαιο ότι δεν αθροίζονται μεταξύ τους. Οπότε, κάθε περαιτέρω συζήτηση δεν έχει κανένα ουσιαστικό νόημα».

 

Χωρίς να έχουν κατατεθεί οι προτάσεις, χωρίς να έχει γίνει γνωμοδότηση από την αρμόδια επιστημονική υπηρεσία της Βουλής, και συζήτηση κατόπιν στο προεδρείο, η εκπρόσωπος έσπευσε να δηλώσει την πρόθεση της κυβέρνησης να δώσει τέλος σε αυτήν τη διαδικασία, με κάθε τρόπο. Σύμφωνα με πληροφορίες, είχε προηγηθεί επικοινωνία του κ. Μεϊμαράκη με τον κ. Σαμαρά και εκ του αποτελέσματος φαίνεται πως υπήρξε διαφωνία για τους χειρισμούς.

 

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ως ύστατο μέσο αποφυγής της συζήτησης εξετάζεται η επιχειρηματολογία ότι το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ» δεν εμπίπτει στα κριτήρια που θέτει το άρθρο 44, επειδή έχει δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Πλην όμως, μόλις την προηγουμένη, οι υπουργοί που χειρίζονται το θέμα υποστήριζαν ότι τα έσοδα της πώλησης «δεν αφορούν τα δημοσιονομικά» και «θα περάσουν στη ΔΕΗ για να υποστηρίξει το επενδυτικό της πρόγραμμα».

 

Αυτή ήταν και η επιχειρηματολογία της εκπροσώπου Σοφίας Βούλτεψη στις τελευταίες παρεμβάσεις της (ΣΚΑΪ, ΑΝΤ1, Mega κ.α.). Αυτή όμως ήταν η βασική γραμμή υποστήριξης του νομοσχεδίου και στην επιτροπή από τους βουλευτές της συμπολίτευσης.

 

Πρόβλημα δημιουργείται και από την εσπευσμένη κυβερνητική προαναγγελία ότι δεν πρόκειται να συνέλθει εκτάκτως η Ολομέλεια της Βουλής. Η επανέναρξη των εργασιών έχει προγραμματιστεί μετά τις 3 Οκτωβρίου, στο πέρας των εργασιών του τρίτου θερινού τμήματος. Το ερώτημα είναι τι θα κάνει η κυβέρνηση εάν το αίτημα της αντιπολίτευσης είναι εν τέλει ομοειδές και σε αυτό δεν υπάρχει καμία απάντηση.

 

Η άποψη του Ευ. Μεϊμαράκη, ότι «δεν πρέπει να σέρνεται» η υπόθεση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορεί να προκύψει εμπλοκή με την ισχύ του νόμου, δημιουργεί νέους προβληματισμούς και στους βουλευτές της συμπολίτευσης, που καλούνται να τον υπερψηφίσουν, αν και πολλοί από αυτούς διατηρούν έντονες επιφυλάξεις σε κρίσιμα άρθρα.

 

Το τμήμα ολοκληρώνει τις εργασίες του την Πέμπτη, ενώ το δεύτερο θερινό τμήμα θα συνέλθει στις 22 Ιουλίου. Ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς πρόκειται να μεταβεί την Κυριακή με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια στη Ρόδο, για την υποδοχή του προέδρου της Κίνας, Σι Ζινπίνγκ.

 

Το ραντεβού Σαμαρά

 

Σήμερα μέχρι το απόγευμα ο κ. Σαμαράς θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο των ρωσικών σιδηροδρόμων Β. Γιακούνιν, τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, και τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας, Μ. Μόντι. Στις 7 μ.μ. έχει προγραμματιστεί σύσκεψη με τον Ευ. Βενιζέλο και τον Γκ. Χαρδούβελη, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των τραπεζών.

 

Το σενάριο που εξετάζεται πλέον από το κυβερνητικό επιτελείο για το θέμα της ΔΕΗ, είναι να αθροιστούν όλα τα αιτήματα, μαζί και αυτό της Χ.Α. και η κυβέρνηση να υπαναχωρήσει στη διεξαγωγή συζήτησης, με οξύτατη επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ και την επαναφορά της θεωρίας των άκρων.

 

Οποια και αν είναι εν τέλει η επιλογή της κυβέρνησης, ήδη οι ατυχείς χειρισμοί των προηγούμενων ημερών έχουν προκαλέσει πρόβλημα και στο κυβερνητικό σχήμα και στις κοινοβουλευτικές ομάδες των δύο εταίρων.

 

Γι’ αυτό και σήμερα το πρωί θα γίνει νέα βολιδοσκόπηση από τους συνεργάτες του κ. Σαμαρά και του κ. Βενιζέλου προς τους βουλευτές, ώστε να προληφθούν τυχόν διαφοροποιήσεις ή αντικαταστάσεις την τελευταία στιγμή, που θα επέτειναν την εικόνα σύγχυσης.

 

Scroll to top