vouli

09/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Θερινές συγκρούσεις

ΒΟΥΛΗ - Η εκχώρηση του 30% της ΔΕΗ σε ιδιώτες πυροδοτεί εντάσεις, με την αντιπολίτευση να ζητά δημοψήφισμα και την κυβέρνηση να κρατά σκληρή στάση.
      Pin It

Της Ελενας Βαρίνου

 

Σε θέση «μάχης» η αντιπολίτευση, με τους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ να δίνουν το λάκτισμα, επιχειρεί από χθες στη Βουλή να ανακόψει τον προγραμματισμό της κυβέρνησης για την εκποίηση της ΔΕΗ, απαιτώντας την απόσυρση του επίμαχου νομοσχεδίου, μία ημέρα πριν από την προδιαγεγραμμένη ψήφισή του.

 

Η συζήτηση του νομοθετικού πλαισίου του ΥΠΕΚΑ, που με την εκχώρηση του 30% της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού σε ιδιώτες απελευθερώνει βίαια την αγορά ενέργειας, ξεκίνησε το απόγευμα στο Α΄Θερινό Τμήμα της Ολομέλειας. Xαρακτηρίστηκε από τους υψηλούς, όπως άλλωστε αναμενόταν, τόνους αντεγκλήσεων μεταξύ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των εκπροσώπων της συγκυβέρνησης -η αντιπαράθεση θα κορυφωθεί σήμερα-, με τους πρώτους να ζητούν επιτακτικά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, αλλά και την άρση της επιστράτευσης των εργαζομένων στη ΔΕΗ, και τους δεύτερους να «χρεώνουν», κυρίως στην αξιωματική αντιπολίτευση, πως επιχειρεί να «μπλοκάρει» κάθε προσπάθεια εξόδου της χώρας από την αδράνεια.

 

«Εξήντα τέσσερα χρόνια πίσω»

 

Θερμός υποστηρικτής των υπουργικών προτάσεων, ο εισηγητής της Ν.Δ., Κ. Σκρέκας, αφού συνόψισε το σκεπτικό της κυβέρνησης –επιμένοντας σε «κρυστάλλινο διαγωνισμό με όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζουν οι διεθνείς κανόνες για να μην υπάρχουν σκιές»-, επιτέθηκε ευθέως στην αξιωματική αντιπολίτευση, καταλογίζοντας στους εκπροσώπους της πως έχουν ξεφύγει «από το όριο του πολιτικού πολιτισμού» για να πλήξουν την κυβέρνηση. Τους κάλεσε ωστόσο να δουν «με καθαρό μάτι και δίκαιο τρόπο το νομοσχέδιο», να κάνουν «την υπέρβασή τους» και να ξεπεράσουν «την ιδεοληψία τους», υποδεικνύοντας ταυτόχρονα τον «δρόμο της ευημερίας».

 

«Γυρίζετε τη χώρα 64 χρόνια πίσω, πριν από τις 10 Αυγούστου του ‘50, που ιδρύθηκε η ΔΕΗ, επί πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Καραμανλή. Τώρα η παράταξη που ίδρυσε καταστρέφει τη ΔΕΗ με απαίτηση των δανειστών και των ιδιωτικών μονοπωλίων», απάντησε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Πετράκος. Μιλώντας για «αντιλαϊκό και αντιαναπτυξιακό» νομοσχέδιο, υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση διαλύει αντί πινακίου φακής τη μεγαλύτερη δημόσια επιχείρηση της χώρας που έχει συμβάλει τα μέγιστα στην ανάπτυξή της, με καταστροφικές επιπτώσεις για τους καταναλωτές». Υπενθυμίζοντας πως όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και οι πολίτες διαφωνούν, δήλωσε πως η κυβέρνηση «δεν έχει καμία νομιμοποίηση να προχωρήσει σ’ αυτό το κοινωνικό έγκλημα» και επανέλαβε τη δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ να ακυρώσει τις ιδιωτικοποιήσεις. Κατήγγειλε, τέλος, την απόφαση της κυβέρνησης για την επιστράτευση και ζήτησε την άρση της, καλώντας ταυτόχρονα τον υπουργό να καταθέσει στη Βουλή τις επίσημες καταγραφές της ΑΔΜΗΕ.

 

Από την πλευρά της, η εισηγήτρια της ΔΗΜ.ΑΡ. Νίκη Φούντα ήγειρε ερωτήματα για «την προχειρότητα και την ανοργανωσιά», εκφράζοντας παράλληλα την απορία πώς η κυβέρνηση επιχειρεί «να απελευθερώσει κατά το δοκούν τον ανταγωνισμό χωρίς να ρωτήσει τους πολίτες». Επέμεινε ακόμη για την τύχη των επενδύσεων της ΔΕΗ και ζήτησε για άλλη μια φορά τον κατάλογο των μεγαλοοφειλετών της επιχείρησης.

 

Τροποποίηση για τις εκτάσεις

 

Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νικ. Καραθανασόπουλος, εκφράζοντας κατηγορηματικά την άποψη πως «ο όποιος εθνικός σχεδιασμός στηρίζεται στη θωράκιση της καπιταλιστικής ευημερίας», υπογράμμισε ότι μοναδική διέξοδος για το κόμμα του αποτελεί «η δημιουργία ενεργειακού σχεδιασμού που να υποτάσσεται στην ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών με κύρια προϋπόθεση την εθνικοποίηση των μέσων παραγωγής».

 

Ο Ν. Σταυρογιάννης, εκπροσωπώντας τους Ανεξάρτητους Δημοκρατικούς Βουλευτές, υποστήριξε ότι «η απόφαση για τον κατακερματισμό της ΔΕΗ σηματοδοτεί την έλλειψη εθνικής στρατηγικής και την επιβολή με ευθύνη των πολιτικών ηγεσιών των ιδιωτικών συμφερόντων πάνω στο δημόσιο συμφέρον».

 

• Στο «πακέτο» των νομοτεχνικών τροποποιήσεων που κατέθεσε χθeς στο Α΄Θερινό Τμήμα της Ολομέλειας, o Γ. Μανιάτης, ενσωμάτωσε –προφανώς μετά από πιέσεις βουλευτών και εκπροσώπων φορέων- ρύθμιση που προβλέπει ότι οι εκτάσεις που παραχωρούνται στο πλαίσιο των εξορυκτικών δραστηριοτήτων επιστρέφουν πίσω στο Δημόσιο μετά το πέρας των εργασιών.

 

Scroll to top