09/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δύο επιστολές, δώδεκα θέσεις, πολλές αντιδράσεις

Τι περιλαμβάνουν οι ξεχωριστές επιστολές που απέστειλε ο Φώτης Κουβέλης σε ΣΥΡΙΖΑ, φορείς της Κεντροαριστεράς και ανεξάρτητους βουλευτές.
      Pin It

Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη

 

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣΜε ζητούμενο την έναρξη του διαλόγου για τη διαμόρφωση μιας προοδευτικής κυβέρνησης της χώρας σε συνεργασία Κεντροαριστεράς – Αριστεράς, με εναλλακτικό σχέδιο προς τη Δεξιά, ο Φώτης Κουβέλης απέστειλε χθες τις δύο ξεχωριστές επιστολές που είχε προαναγγείλει, συνοδεύοντάς τες από δώδεκα προγραμματικές θέσεις της ΔΗΜΑΡ.

 

Αποδέκτες της πρώτης επιστολής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο πρόεδρος της Συμφωνίας για τη νέα Ελλάδα Ανδρέας Λοβέρδος, η πρόεδρος της Κοινωνικής Συμφωνίας Λούκα Κατσέλη, τα κόμματα Οικολόγοι-Πράσινοι, Ευρώπη-Οικολογία, Πράσινοι (Αλληλεγγύη-Δημιουργία-Οικολογία) καθώς και στους ανεξάρτητους βουλευτές Πέτρο Τατσόπουλο, Μάρκο Μπόλαρη, Μίμη Ανδρουλάκη, Θεοδώρα Τζάκρη και Θόδωρο Παραστατίδη. Η δεύτερη επιστολή έχει μοναδικό αποδέκτη τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

 

Στην επιστολή προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κ. Κουβέλης αναφέρεται στην ανάγκη μιας εναλλακτικής προοδευτικής λύσης, με συγκεκριμένο προγραμματικό σχέδιο, απέναντι στη λιτότητα και μακριά από τον λαϊκισμό.

 

«Η πρόταση απευθύνεται σε κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις και απαιτεί τη συγκρότηση μιας νέας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας», με δημοκρατικό και προοδευτικό περιεχόμενο και προσανατολισμό, «που θα υπερβαίνει τον κοινωνικό κατακερματισμό και τις συντεχνιακές λογικές». «Θα εργασθούμε για τη συνεργασία των δυνάμεων Κεντροαριστεράς – Αριστεράς για τη μετακίνηση του άξονα της πολιτικής από τη συντηρητική στην προοδευτική κατεύθυνση», καταλήγει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

 

«Πρόκειται για θετική κίνηση αλλά σε κάθε περίπτωση όλοι κρίνονται από το πώς απαντούν στα πολιτικά και κοινωνικά επίδικα» σχολίαζαν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Στην έτερη επιστολή προς τους φορείς της Κεντροαριστεράς, αποσαφηνίζεται η θέση της Αγίου Κωνσταντίνου «υπέρ του διαλόγου για τη συγκρότηση μιας ευρύτερης προοδευτικής συμπαράταξης, με εναλλακτικό προς τη Δεξιά σχέδιο» και συμμαχίες «με βαθιά προοδευτικό περιεχόμενο». «Είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε με όλα τα κόμματα, τις κινήσεις και προσωπικότητες του χώρου», διαβεβαιώνει ο Φώτης Κουβέλης, με τη ρητή υποσημείωση ότι «ο διάλογος δεν πρέπει και δεν μπορεί να γίνει σε κενό πολιτικής» και η διέξοδος δεν μπορεί να υπάρξει «μέσα από ένα πλαίσιο συντηρητικών πολιτικών», αναφορά που θεωρείται αιχμή προς τη στρατηγική συμπόρευση του ΠΑΣΟΚ με τη Ν.Δ.

 

Απάντηση με… επιστολή

 

Σχολιάζοντας την πρωτοβουλία Κουβέλη, πηγές της Χαριλάου Τρικούπη τόνιζαν ότι ο κ. Βενιζέλος θα απαντήσει με τον ίδιο τρόπο (αποστολή επιστολής) και χαρακτήριζαν θετικό το γεγονός ότι η ΔΗΜΑΡ ανταποκρίνεται στο αίτημα για διαβούλευση. Αρνητικό εμφανίζεται το Ποτάμι, που διέρρευσε ότι ενδιαφέρεται για την «ανασυγκρότηση της χώρας» και όχι της Κεντροαριστεράς και δεν αποτελεί προτεραιότητα για εκείνους «η προσπάθεια σωτηρίας των παλαιών κομμάτων».

 

Τα κυριότερα σημεία που θέτει ως βάση διαλόγου η ΔΗΜΑΡ είναι: η αδιαπραγμάτευτη ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και η παραμονή στο ευρώ, η αποτελεσματική αναδιάρθρωση του χρέους ώστε να καταστεί βιώσιμο, χωρίς μονομερείς ενέργειες, η φορολογική μεταρρύθμιση, με στόχο ένα φορολογικό σύστημα κοινωνικά δίκαιο, η ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και της ρευστότητας, η θέσπιση ενός ειδικού προγράμματος για τη μείωση της ανεργίας, ένα νέο καθεστώς εργασιακών σχέσεων με επαναφορά της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων και σταδιακή αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού, η δημιουργία μιας νέας σχέσης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, η θετική στάση στις αποκρατικοποιήσεις όταν αυτές εντάσσονται σε ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης προστατεύοντας το δημόσιο συμφέρον με εξαίρεση την ιδιωτικοποίηση του νερού και των δικτύων και οι εξυγιαντικές παρεμβάσεις στο πολιτικό σύστημα.

 

Εξηγώντας το σκεπτικό της πρωτοβουλίας, ο γραμματέας της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος επισήμανε (ΣΚΑΪ) ότι με την επιστολή προς τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς επιδιώκεται να γίνει ισχυρός ο χώρος «και όχι απλώς συμπληρωματικός εταίρος» μιας οποιασδήποτε διακυβέρνησης, ενώ σκοπός της επιστολής προς τον ΣΥΡΙΖΑ είναι να υπάρξει η «προοδευτική, κοινωνική και πολιτική συμμαχία» σε συνεργασία Κεντροαριστεράς – Αριστεράς.

 

Και τον ΣΥΡΙΖΑ

 

«Ο χώρος της εναλλακτικής διακυβέρνησης θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει τον ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Νίκος Τσούκαλης, με προϋπόθεση ότι θα εγκαταλείψει οριστικά «όλες τις ακραίες θέσεις που διατυπώνει».

 

Τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ «σε μια προγραμματική βάση και με ισχυρή την Κεντροαριστερά» δεν απέκλεισε ούτε ο Θόδωρος Μαργαρίτης, ηγετικό στέλεχος της Αγίου Κωνσταντίνου.

 

«Η χώρα έχει ανάγκη από τη διαμόρφωση μιας νέας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας, η οποία θα απεγκλωβίσει την κοινωνία και την οικονομία από τη βάρβαρη πολιτική της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ», σχολίασε με ανακοίνωσή του το Αριστερό Δίκτυο.

 

Αναφορικά με το ενδεχόμενο σύμπραξης της ΔΗΜΑΡ με το ΠΑΣΟΚ, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Δημήτρης Αναγνωστάκης, τόνισε (ρ/σ Αθήνα 9,84) -μάλλον απαισιόδοξα- ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί αν η Χαριλάου Τρικούπη συμφωνήσει με τα σημεία που προτείνει η ΔΗΜΑΡ «και στην ουσία αποστασιοποιηθεί από την εφαρμοζόμενη πολιτική που υλοποιείται σήμερα από την πλευρά του κυβερνητικού μπλοκ».

 

Scroll to top