09/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η ελληνική κοινωνία μπορεί πλέον να κοιμάται ήσυχα!

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τις φυλακές υψίστης ασφαλείας που εισήγαγε με... προτεραιότητα στα θερινά τμήματα της Βουλής η συγκυβέρνηση - Οι αντιδράσεις οδήγησαν σε κάποιες «εκπτώσεις» από το αρχικό μοντέλο «εντοιχισμού» κρατουμένων.
      Pin It

Της Αντας Ψαρρά

 

Ολοκληρώθηκε χθες με την ψηφοφορία το νομοσχέδιο που προτάχτηκε με σχεδόν απόλυτη προτεραιότητα στα θερινά τμήματα της Βουλής. Οι ελληνική κοινωνία μπορεί πλέον να κοιμάται ήσυχα, όχι διότι οι επικίνδυνοι κακοποιοί θα οδηγούνται με συνοπτικές διαδικασίες στις φυλακές υψίστης ασφαλείας στον Δομοκό.

 

Θυμίζουμε εδώ ότι η Θέμις Κατασκευαστική κατασκεύασε πριν από 7 χρόνια τις φυλακές αυτές που σήμερα -όπως παρατήρησε η διακομματική επιτροπή- βρίσκονται ήδη στα χάλια τους. Τώρα η εταιρεία θα αναλάβει το έργο της μετατροπής των φυλακών σε υψίστης ασφαλείας, σε μια στιγμή που τα νοσοκομεία των φυλακών είναι εξαθλιωμένα, ενώ τα κονδύλια για τους υπεράριθμους κρατούμενους δραστικά μειωμένα. Το υπουργείο, όμως, έκρινε ότι αντέχει μερικά επιπλέον έξοδα για την ασφάλεια της κοινωνίας.

 

Μετά τις αντιδράσεις

 

Οι δυνατές φωνές κρατουμένων, φορέων, οργανώσεων και κομμάτων οδήγησαν τον υπουργό σε κάποιες σημαντικές εκπτώσεις από το αρχικό μοντέλο «εντοιχισμού» κρατουμένων για μια δεκαετία, ωστόσο δεν αποτρέπουν την επιλογή μιας σκληρής πειθαρχικής τιμωρίας πλην εκείνες του δικαστηρίου.

 

Στη χθεσινή ημέρα διατυπώθηκε απλά και καθαρά το ερώτημα από τον Θοδωρή Δρίτσα για το ποιες μελέτες, ποια στοιχεία και ποιες επιστημονικές έρευνες οδήγησαν στην κατάρτιση αυτού του νομοσχεδίου.

 

Απάντηση όμως δεν δόθηκε. Δεν δόθηκε απάντηση ούτε για στο αίτημα για γραπτή δέσμευση για τροπολογία σχετικά με τη διασφάλιση όλων των δικαιωμάτων των κρατουμένων σε αυτές τις φυλακές.

 

Ο υπουργός προφορικά (και μόνο) δεσμεύτηκε ότι ο κρατούμενος θα κρατείται εκεί για μικρό χρονικό διάστημα (!), θα βλέπει τους συγγενείς και θα έχει την ίδια επικοινωνία, όπως στις άλλες φυλακές με τον ίδιο προαυλισμό, εργασία και προγράμματα εκπαίδευσης.

 

«Τα πάντα. Και είναι κρίμα να ακούγεται ότι όλα αυτά καταργούνται, και πολύ περισσότερο όταν μας ακούει ο ελληνικός λαός, και να δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις. Τι αλλάζει με το νομοσχέδιο; Κυρίως η μη λήψη αδειών και η αυστηρή περιφρούρηση. [...] Και επιτέλους όσοι διαμαρτύρονται, ποια πρόταση νόμου έχουν καταθέσει τόσο καιρό για τα ζητήματα κράτησης, τα δικαιώματα των κρατουμένων, αλλά και την ασφάλεια των πολιτών;

 

Απάντηση

 

Καμία, και αυτό να το ακούσουν όλοι», αναφώνησε ο υπουργός, για να πάρει την απάντηση από τη Ζωή Κωσταντοπούλου:

 

«Το ομόφωνο πόρισμα της Επιτροπής Σωφρονιστικού Κώδικα».

 

Ο Γιάννης Πανούσης, σε μια τελευταία προσπάθεια να διορθωθεί το περιεχόμενο, πρότεινε τρεις αλλαγές: Να παρίσταται ειδική επιτροπή στη σύνταξη του εσωτερικού κανονισμού στις φυλακές Γ, να δημιουργηθεί Παρατηρητήριο Αξιολόγησης και Κατάταξης, που θα γνωμοδοτεί στον εισαγγελέα πριν αυτός πάρει απόφαση για τέτοια μεταγωγή, και να ισχύσει για όσους πάνε τώρα εκεί μια περίοδος αναγκαστικής παραμονής ενός χρόνου και όχι 2 ή 4, διότι η σημερινή βιασύνη ενδέχεται να οδηγήσει σε λάθος αποφάσεις. Επ' αυτών δεν είπε λέξη ο υπουργός, ενώ απλά δεσμεύτηκε να ξαναδεί το θέμα της εξωτερικής φύλαξης από την ΕΛ.ΑΣ. και στο καθεστώς χρήσης όπλων κατά των κρατουμένων.

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

Στη μέση και ο… εμφύλιος

(Απόσπασμα από τη χθεσινή συζήτηση στο πρώτο θερινό τμήμα της Βουλής)

 

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Και για να κλείσω, θέλω να πω κάτι στην κυρία Κωνσταντοπούλου, η οποία όταν έφευγα κάτι είπε να πω για τον πατέρα μου.

 

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Εσείς κάνατε οικογενειακές αναφορές.

 

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Ο πατέρας μου έχει πεθάνει πριν δώδεκα χρόνια. Πολέμησε στον Γράμμο και στο Βίτσι υπερασπιζόμενος το δημοκρατικό πολίτευμα και τραυματίστηκε για να είμαστε όλοι σήμερα ελεύθεροι να απολαμβάνουμε τα αγαθά της Δημοκρατίας.

 

Scroll to top