Του Χάρη Ιωάννου
Μια αναφορά του Βαγγέλη Διαμαντόπουλου περί τρομοκρατίας πυροδότησε οξεία σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης χθες στη Βουλή. Ο Σάββας Ξηρός, «εννοούμενος ως τρομοκράτης από το Σύνταγμα και από τον νόμο, διάλεξε την ένοπλη πάλη», σημείωσε από το βήμα της Ολομέλειας ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας στις προηγηθείσες προκλήσεις κυβερνητικών βουλευτών ότι η αξιωματική αντιπολίτευση υπερασπίζεται τους τρομοκράτες.
Την περίσταση έσπευσε να εκμεταλλευτεί πολιτικά ο Δάνης Τζαμτζής (Ν.Δ.), προκαλώντας ευρεία αντιπαράθεση: «Ο Ξηρός που πήγαν να τον υπερασπιστούν βουλευτές σας είναι τρομοκράτης σύμφωνα με τον νόμο; Αυτός που έχει δολοφονήσει, δεν είναι δολοφόνος; Δεν βάζετε μυαλό. Είστε της λογικής των γουναράδικων. Είστε της λογικής να στηρίζετε τρομοκράτες».
Αμεσα προσπάθησε να απαντήσει ο κ. Διαμαντόπουλος, κάνοντας λόγο για «λασπολογία» και «μονταζιέρα» και προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Αν έχουμε μια ελεύθερη έννοια του τι εστί τρομοκράτης και εσείς για ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού των Ελλήνων είστε ο απόλυτος τρομοκράτης με τα μέτρα που παίρνετε, τις ζωές που καταστρέφετε και τον κόσμο που γδέρνετε με τα χαράτσια σας».
«Είναι εμβληματική η περίπτωση Ξηρού για λόγους ιδεολογικούς και συμβολικούς, καθώς είναι βασικό δικαίωμα οποιουδήποτε ανθρώπου να μην πεθάνει στη φυλακή», συμπλήρωσε η Βασιλική Κατριβάνου.
Στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για τις φυλακές υψίστης ασφαλείας, η έντονη πολιτική «κόντρα» περιελάμβανε, εκτός του Σ. Ξηρού, και την παρουσία των συγγενών των κατηγορουμένων για συμμετοχή στους «Πυρήνες της Φωτιάς» στα θεωρεία της Βουλής, με άδεια που χορηγήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς τους αφορούν οι ψηφισμένες πλέον ρυθμίσεις.
«Καταλάβαμε για ποιο λόγο δίνατε παράσταση και ουρλιάζατε, γιατί ήταν οι γονείς των εγκλείστων», προκάλεσε εκ νέου ο κ. Τζαμτζής. «Δεν ντρέπεστε λίγο;» φώναξαν εκτός μικροφώνου οι Ζωή Κωνσταντοπούλου και η Αφροδίτη Σταμπουλή από το ΣΥΡΙΖΑ.
Για χυδαίο επιχείρημα έκανε λόγο και ο Θοδωρής Δρίτσας. «Είναι τόσο φοβερό που ήρθαν οι γονείς και πρέπει και αυτό να ενταχθεί στο τρομολαγνικό κλίμα;», αναρωτήθηκε.
Σχολιάζοντας γενικότερα όσα ακούστηκαν περί τρομοκρατίας, ο υπουργός Δικαιοσύνης σημείωσε από την πλευρά του ότι «η τρομοκρατία εξαλείφθηκε στην Ιταλία, τη Γερμανία και τη Γαλλία, γιατί εκεί ακόμη και τα αριστερά κόμματα την καταδίκασαν». «Η ανθρωποκτονία από όποιον και αν τελείται είναι ανθρωποκτονία. Δεν είναι πολιτική πράξη», υπογράμμισε με νόημα ο Χαράλαμπος Αθανασίου.
Επειτα από ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης εγκρίθηκε τελικά από το Α΄ Θερινό Τμήμα της Βουλής με 52 ψήφους υπέρ και 48 κατά, καθώς και ο ανεξάρτητος βουλευτής Νικήτας Κακλαμάνης συντάχθηκε με την κυβερνητική πλειοψηφία. Το πρώτο άρθρο που αφορά ειδικά τις φυλακές υψίστης ασφαλείας υπερψηφίστηκε εκτός από την πλειοψηφία Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ και από τους Ανεξάρτητους Ελληνες (56 ναι και 44 όχι).