09/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το όνομα μόνο τους χάλαγε!

Ολοι χαρούμενοι για τη «Δημοκρατική Παράταξη» σε ΠΑΣΟΚ και Ελιά, πλην εξαιρέσεων.
      Pin It

Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη

 

EUROKINISSI

EUROKINISSI

Τους σχεδιασμούς και τις πολιτικές κατευθύνσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου, που δεν παρακάμπτονται ούτε κατ’ ελάχιστον, πλην του ονόματος του φορέα, επιβεβαιώνει η καταρχήν θετική υποδοχή της απόφασης του Πολιτικού Συμβουλίου, εκ μέρους στελεχών του ΠΑΣΟΚ και της Ελιάς που πλειοδοτούσαν υπέρ του εγχειρήματος της Ελιάς και της διεξαγωγής ενός δικού της ιδρυτικού συνεδρίου.

 

Στο πλαίσιο αυτό, ο εκπρόσωπος Τύπου της Χαριλάου Τρικούπη, Δημήτρης Καρύδης, μίλησε χθες (Ρ/Σ ΑΘΗΝΑ 9.84) για τη δημιουργία της «ευρύτερης προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης», στην οποία κορμός θα είναι το ΠΑΣΟΚ, «αλλά μπορεί να είναι και οι υπόλοιπες δυνάμεις, διατηρώντας την αυτονομία και την ταυτότητά τους». Παράλληλα, επιβεβαίωσε την εγκατάλειψη της ονομασίας «Ελιά», λέγοντας ότι αυτή ήταν «ένα πρώτο βήμα».

 

«Απόφαση ουσίας»

 

Η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, που είχε συνυπογράψει το κείμενο των «έξι», ζητώντας ιδρυτικό συνέδριο της Ελιάς, έκανε λόγο για «απόφαση ουσίας» και πρόσθεσε ότι το ζητούμενο είναι να υπάρξει ένα ιδρυτικό προγραμματικό συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης. «Tο θέμα δεν είναι εάν θα την ονομάσουμε Ελιά ή κάτι άλλο», σημείωσε.

 

Από την πλευρά του, ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος συμπλέει αρμονικά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο δήλωσε (Ρ/Σ Real fm) ότι βρήκε «τρομερό ενδιαφέρον» στην απόφαση αυτή και στην εισήγηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι ανταποκρίνεται «πάρα πολύ θετικά».

 

Σε δύο εκδοχές αναφέρθηκε ο Νίκος Μπίστης, υποψήφιος ευρωβουλευτής με την Ελιά στις ευρωεκλογές. Στην αισιόδοξη που λέει ότι «θα πάμε σε ιδρυτικό συνέδριο της παράταξης το φθινόπωρο», καθώς η Ελιά δεν είναι «αυτοσκοπός» και «λέγαμε ότι είναι σκαλοπάτι». Στη δεύτερη «κακή» εκδοχή άφησε αιχμές εναντίον στελεχών του ΠΑΣΟΚ «που δεν θέλουν τη διεύρυνση» και επιχειρούν να ονομάσουν το ΠΑΣΟΚ «Μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη». «Σ’ αυτήν την περίπτωση, θα πάνε μόνοι τους», κατέληξε ο κ. Μπίστης.

 

Στο μεταξύ, σε γραπτή ανακοίνωσή του με τίτλο «Βενιζέλος τέλος» ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Παντελής Οικονόμου με αφορμή τις σχετικές αποφάσεις, καταγγέλλει τον κ. Βενιζέλο για «αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις» και καλεί τα μέλη και τους φίλους του κόμματος να αντισταθούν και να τις ακυρώσουν.

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

Εμειναν ξανά με τις διαβεβαιώσεις

 

«Επί Ελευθερίου Βενιζέλου σταμάτησαν οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, επί Ευάγγελου Βενιζέλου ξαναρχίζουν. Το όνομά σας θα γραφτεί με μαύρα γράμματα στην Ιστορία».

 

Τα παραπάνω ειπώθηκαν στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, στο πλαίσιο συνάντησής του με εξαμελή αντιπροσωπεία σχολικών φυλάκων και καθηγητών ΕΠΑΛ, όπως περιέγραψε στην «Εφ.Συν.» ο Νίκος Κικάκης, μέλος του Συντονιστικού καθηγητών μέσης εκπαίδευσης που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα.

 

Η συνάντηση, στην οποία, πέραν του κ. Βενιζέλου, συμμετείχαν και η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Ε. Χριστοφιλοπούλου, ο Χρ. Πρωτόπαπας από τη Γραμματεία Παρακολούθησης Κυβερνητικού Εργου και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Καρύδης, πραγματοποιήθηκε μία ημέρα πριν από τη «μαύρη επέτειο» ενός έτους από όταν τέθηκαν οι καθηγητές στο καθεστώς διαθεσιμότητας. Οι εργαζόμενοι προέρχονται από κλάδους που σχετίζονται με το δημόσιο σχολείο και καταργήθηκαν κατά την εφαρμογή του απαράδεκτου κυβερνητικού μέτρου, το οποίο, όπως συμφώνησε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, δεν απέδωσε κανένα δημοσιονομικό όφελος.

 

Οι συνέπειες

 

Η πλευρά των υπαλλήλων περιέγραψε τις συνέπειες της ένταξής τους σε διαθεσιμότητα: σχολεία έμειναν χωρίς φύλαξη, μαθητές δεν είχαν καθηγητές να κάνουν μάθημα, πέρα από το προσωπικό κόστος που είχε ως αποτέλεσμα η απομάκρυνσή τους από την εργασία. Απαίτησαν την επαναπρόσληψη του συνόλου των συναδέλφων τους και την επάνοδό τους στις θέσεις τους.

 

Ως είθισται, έλαβαν… διαβεβαιώσεις. Ο κ. Βενιζέλος άκουσε τις θέσεις τους και τους διαβεβαίωσε ότι θα γίνει συνεννόηση με όλα τα αρμόδια υπουργεία, ώστε να ολοκληρωθούν το συντομότερο οι σχετικές διοικητικές διαδικασίες επαναπροκηρύξεων θέσεων για τους καθηγητές, έτσι ώστε να υπάρχει αντιστοίχηση με τις ανάλογες ειδικότητες.

 

Ιδιαίτερα θετικός, όπως σημειώνουν οι εργαζόμενοι, ήταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στο ζήτημα της αναγνώρισης του συντάξιμου χρόνου υπηρεσίας των σχολικών φυλάκων για τα χρόνια που έχουν δουλέψει ανασφάλιστοι.

 

«Δεν δεσμεύτηκε ουσιαστικά σε τίποτα», σχολίασε ο κ. Κικάκης. Η αίσθηση που δημιουργήθηκε στους εργαζόμενους είναι πως απλά ο μικρότερος κυβερνητικός εταίρος θέλει να εμφανίσει ένα φιλολαϊκό προφίλ. «Ο αγώνας μας θα συνεχιστεί μέχρι να δικαιωθούμε. Θα δώσουμε το «παρών» στις κινητοποιήσεις της ΑΔΕΔΥ και καλούμε σε συμμετοχή τους συναδέλφους μας», τονίζουν οι εργαζόμενοι.

 

Στέργιος Ζιαμπάκας

 

 

Scroll to top