ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Βιομηχανία… απολογιών και πρωτότυπων περιοριστικών όρων. Αρον άρον σπεύδει η δικαιοσύνη να περαιώσει τις λιμνάζουσες υποθέσεις των «εγκληματικών οργανώσεων» που φέρονται ότι απαρτίζουν όσοι διαμαρτύρονται κατά των εξορύξεων χρυσού στη Χαλκιδική. Μετά σχεδόν ένα χρόνο αναμονής, μέσα σε τρεις μέρες κλήθηκαν να απολογηθούν οι 29 κατηγορούμενοι για την υπόθεση του Λάκκου Καρατζά. Χθες, άλλοι 10 «αντιδρώντες» αφέθηκαν ελεύθεροι, σε πέντε από τους οποίους επιβλήθηκαν -μεταξύ άλλων- οι πρωτότυποι περιοριστικοί όροι να μην πλησιάζουν το εργοτάξιο της εταιρείας στις Σκουριές και τους μεταλλωρύχους!
Συγκεκριμένα, με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα:
• Σε τρεις κατηγορούμενους επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και παρουσίας στο αστυνομικό τμήμα μια φορά τον μήνα.
• Σε άλλους τρεις επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της απαγόρευσης προσέγγισης σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από το εργοτάξιο και σε απόσταση 10 μέτρων από τους μεταλλωρύχους.
• Σε δύο επιβλήθηκε απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, αυτοπρόσωπη παρουσία στο αστυνομικό τμήμα και απαγόρευση να πλησιάσουν στις Σκουριές σε απόσταση 10 χιλιομέτρων.
• Σε έναν απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, ενώ ένας άλλος αφέθηκε ελεύθερος άνευ όρων.
Σήμερα απολογούνται άλλοι 13, ανάμεσά τους η μοναδική γυναίκα, ενώ έξι είχαν ήδη απολογηθεί και αφεθεί ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους από προχθές. Για την υπόθεση κατηγορούνται συνολικά 29 άτομα ως μέλη «εγκληματικής οργάνωσης». Τα περιστατικά τελέστηκαν κατά το χρονικό διάστημα Μαΐου-Αυγούστου 2013 στην περιοχή Λάκκος Καρατζά του όρους Κάκαβος, στη Μεγάλη Παναγιά, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή της Ιερισσού Χαλκιδικής.
Το… μενού του κατηγορητηρίου που συνέταξε η ΕΛ.ΑΣ. περιλαμβάνει τον τραυματισμό τεσσάρων αστυνομικών κατά τη διάρκεια επεισοδίων, διακεκριμένες περιπτώσεις φθοράς, ιδιωτικής περιουσίας και άλλα αδικήματα, με τα οποία οι διαμαρτυρόμενοι κάτοικοι περιγράφονται -ούτε λίγο ούτε πολύ- ως μέλη κάποιας τρομοκρατικής οργάνωσης. Να υπενθυμίσουμε, βέβαια, ότι την ίδια μέρα γυναίκες που πήγαν να διαμαρτυρηθούν στις Σκουριές χτυπήθηκαν βάναυσα από την αστυνομία και τραυματίστηκαν, με αποτέλεσμα να καταλήξουν στο νοσοκομείο.
Εξω από το δικαστικό μέγαρο Πολυγύρου βρέθηκαν και χθες δεκάδες συγχωριανοί και αλληλέγγυοι των κατηγορουμένων σε ένδειξη συμπαράστασης, αλλά στέλνοντας παράλληλα «μήνυμα αντίστασης σε όσους προσπαθούν να δημιουργήσουν τετελεσμένα στην περιοχή…». Πρόσφατο παράδειγμα, οι δυο παράνομες περιπτώσεις εκτέλεσης έργων -οδικών τη μία και οικοδομικών την άλλη- από την εταιρεία χρυσού, που σταμάτησαν με αντίστοιχες αποφάσεις των επιθεωρητών περιβάλλοντος.
Νίκος Φωτόπουλος