ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου
Λύκοι για να φυλάνε πρόβατα; Στην κρίση της ελληνικής Δικαιοσύνης βρίσκεται πλέον το μέλλον της αυτοδιαχειριζόμενης ΒΙΟΜΕ, μετά την απίστευτη πρόταση της συνδίκου να επανέλθει ως προσωρινή διοίκηση στην εταιρεία η εργοδοσία που την οδήγησε στην καταστροφή! Η υπόθεση συζητήθηκε χθες στο Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης, το οποίο αναμένεται να εκδώσει απόφαση σε περίπου τρεις μήνες, χρονικό διάστημα κατά το οποίο, ανεξαρτήτως απόφασης, προκαλεί ήδη τριγμούς στο εγχείρημα των εργαζομένων.
Εκκαθαρίστρια
«Είμαστε έκπληκτοι και έχουμε αιφνιδιαστεί από τη δικηγόρο που έχει οριστεί εκκαθαρίστρια της πτώχευσης για τη μητρική εταιρεία Φίλκεραμ. Πριν από έναν μήνα κατέθεσε την αίτηση στο Ειρηνοδικείο, ζητώντας να επανέλθουν στη διοίκηση οι άνθρωποι που οδήγησαν την επιχείρηση στην καταστροφή. Αντί να τηρήσει μια ουδέτερη στάση, ως όφειλε, φάνηκε πως είναι σε επαφή με τους πρώην ιδιοκτήτες. Το μάθαμε την τελευταία στιγμή και ζητήσαμε από το δικαστήριο να καταθέσουμε αντιπρόταση. Είναι, όμως, σκάνδαλο η σύνδικος να επιλέγει στη διοίκηση ανθρώπους που έχουν καταδικαστικές αποφάσεις με ποινές φυλάκισης εις βάρος τους…», έλεγαν εργαζόμενοι που είχαν συγκεντρωθεί χθες έξω από το δικαστικό μέγαρο της Θεσσαλονίκης, περιμένοντας να συζητηθεί η υπόθεση.
Στην ουσία, το διακύβευμα είναι το μέλλον του εγχειρήματος της αυτοδιαχείρισης. Η πρωτοβουλία αλληλεγγύης και οι εργαζόμενοι της ΒΙΟΜΕ, που μετά την εγκατάλειψη του εργοστασίου από την εργοδοσία έχουν καταφέρει να λειτουργήσουν το εργοστάσιο μόνοι τους παράγοντας οικολογικά καθαριστικά, ζητούν από τη Δικαιοσύνη να απορριφθεί η αίτηση της συνδίκου, τονίζοντας: Η προσωρινή διοίκηση που προτείνεται από τη σύνδικο αποτελείται ουσιαστικά από μέλη της προηγούμενης εργοδοσίας (τη Χριστίνα Φιλίππου) που εγκατέλειψε τον Μάιο του 2011 οριστικά το εργοστάσιο αφήνοντας τους εργαζόμενους απλήρωτους επί πολλούς μήνες. Επιπλέον η κ. Φιλίππου έχει καταδικαστεί δύο φορές με ποινή φυλάκισης (23 και 123 μήνες) λόγω μη καταβολής των δεδουλευμένων προς τους εργαζόμενους της ΒΙΟΜΕ. Στόχος της προηγούμενης εργοδοσίας, σύμφωνα με τους εργαζόμενους και την πρωτοβουλία αλληλεγγύης, είναι η πτώχευση της ΒΙΟΜΕ, η αποφυγή των τεράστιων χρεών της προς το Δημόσιο, το ΙΚΑ, τη ΔΕΗ, αλλά κυρίως η απόλυση των εργαζομένων χωρίς αποζημίωση και η εκκένωση του εργοστασίου.
Απέναντι στην πρόταση της συνδίκου το σωματείο της ΒΙΟΜΕ κατέθεσε αντιπρόταση για διορισμό προσωρινής διοίκησης με κύριο στόχο την αποτροπή της πτώχευσης, την έρευνα για την κακοδιαχείριση των οικονομικών της εταιρείας και πρόταση για την πλήρη επαναλειτουργία του εργοστασίου.
Στο δικαστήριο κατέθεσαν μάρτυρες τόσο εκπρόσωποι των εργαζομένων όσο και ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αποκαλύπτοντας τον τρόπο με τον οποίο η εργοδοσία φόρτωνε στη ΒΙΟΜΕ χρέη της μητρικής εταιρείας (από ένα μεγάλο δάνειο της μητρικής Φίλκεραμ έως και τους λογαριασμούς του ρεύματος), πώς το προσωπικό προστάτευσε τον εξοπλισμό και τις πρώτες ύλες, αλλά και την αλληλεγγύη που έχει εκφραστεί από την κοινωνία στο εγχείρημα της αυτοδιαχείρισης.
Εγκαταλείφθηκε
Η ΒΙΟΜΕ εγκαταλείφθηκε από την εργοδοσία μετά την πτώχευση της μητρικής «Φίλκεραμ Τζόνσον», αφήνοντας πλήθος ανέργων και χρέη πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Απλήρωτοι από την άνοιξη του 2011, με απεργίες και στη συνέχεια με επίσχεση εργασίας, οι εργαζόμενοι πέτυχαν με ασφαλιστικά μέτρα τη δέσμευση των μηχανημάτων και των υλικών που είχαν απομείνει. Στις 12 Φεβρουαρίου του 2013, αποφάσισαν να λειτουργήσουν το εργοστάσιο, με τις δικές τους δυνάμεις.
Πλέον έχουν προχωρήσει σε διαδικασία θεσμικής νομιμοποίησης μέσω του μετασχηματισμού της προσπάθειας σε ΚΟΙΝΣΕΠ (Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση) και βρίσκονται στο τελικό στάδιο πριν από τη διάθεση των προϊόντων που παράγουν στο εξωτερικό. Στο πλαίσιο αυτό, ως υποστηρικτές έχουν εγγραφεί περίπου 700 πολίτες με δυνατότητα συμμετοχής στις αποφάσεις για την πορεία της αυτοδιαχείρισης, που τώρα κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα.