Της Μαρίας Δήμα
Στον αέρα θα βρίσκεται μέχρι τα μέσα του Σεπτέμβρη το θέμα της μετεγκατάστασης του καταυλισμού Ρομά από την περιοχή του Νομισματοκοπείου στο Χαλάνδρι, αφού ο ένας μετά τον άλλο οι δήμοι της Αττικής προσφεύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ώστε να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές οι σχετικές αποφάσεις του γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής.
Μέχρι στιγμής έχουν προσφύγει στο ΣτΕ οι Δήμοι Λυκόβρυσης-Πεύκης, Μεγαρέων, Χαλανδρίου και τελευταίος κατέθεσε προσφυγή ο Δήμος Μάνδρας-Ειδυλλίας. Ολοι οι δήμοι στρέφονται κατά των αποφάσεων που αφορούν την προσωρινή μετεγκατάσταση του καταυλισμού Ρομά και υποστηρίζουν ότι οι αποφάσεις του γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής είναι αντισυνταγματικές και παράνομες.
Δεν προηγήθηκε πρόταση
Ο Δήμος Μάνδρας-Ειδυλλίας εναντιώνεται στη μετεγκατάσταση του καταυλισμού των Ρομά, που προβλέπεται να γίνει στην περιοχή Κανδήλι στο όρος Πατέρας (έκταση 37.438 τ.μ.), που βρίσκεται στα όρια των Δήμων Μεγαρέων και Μάνδρας-Ειδυλλίας (πρώην αμερικανική βάση). Στην προσφυγή του υπογραμμίζει ότι, πριν από την έκδοση της επίμαχης απόφασης του γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης, δεν προηγήθηκε πρόταση του Δημοτικού Συμβουλίου για τη μετεγκατάσταση του καταυλισμού και ότι δεν κλήθηκε ο δήμος σε ακρόαση για να εκθέσει τις απόψεις του. Σημειώνει ακόμη ο Δήμος Μάνδρας ότι η περιοχή Κανδύλι, σύμφωνα με έγγραφο του Δασαρχείου Μεγάρων, έχει κηρυχθεί αναδασωτέα από το 1985 με απόφαση του νομάρχη, παρουσιάζει, δε, αρχαιολογικό ενδιαφέρον, καθώς περιμετρικά του όρους υπάρχουν τουλάχιστον 20 αρχαίοι πύργοι (φρυκτωρίες) που λειτουργούσαν ως παρατηρητήρια για την έγκαιρη αναγνώριση πειρατών κ.λπ., ενώ παράλληλα ο «Πύργος Μύλου» (ή Κρύπτη) βρίσκεται πάνω από την αρχαία Ερένεια.
Υπενθυμίζεται ότι στη δική του προσφυγή ο Δήμος Λυκόβρυσης υποστήριζε ότι η μετεγκατάσταση είχε προγραμματιστεί να γίνει σε έκταση 4.660 τετραγωνικών μέτρων, σε χώρο όπου στεγάζονται τέσσερα ερευνητικά ινστιτούτα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, τα οποία έχουν μοναδική και σπάνια πανελλαδικά γενετική συλλογή. Ολες οι προσφυγές των Δήμων έχουν προσδιοριστεί να συζητηθούν στο ΣτΕ με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους, που αρχίζει στις 16 Σεπτεμβρίου 2014. Ως τότε οι Ρομά και η τύχη του καταυλισμού θα βρίσκονται στον αέρα.