09/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ισόβιο… ΕΣΡ

Τέσσερις τετραετίες στην ίδια θέση τα μέλη του ΕΣΡ, όταν ο νόμος ορίζει πως η θητεία τους δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη από οχτώ χρόνια.
      Pin It

Του Δημήτρη Κανελλόπουλου

 

EUROKINISSI

EUROKINISSI

Δεν είχαμε ενημέρωση χθες από το ΕΣΡ, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Δεχτήκαμε ένα τηλεφώνημα οι αρμόδιοι συντάκτες τη Δευτέρα, δεν θα συνεδρίαζε η Αρχή μάς είπαν, οπότε εκ των πραγμάτων δεν είχαμε και λόγο να είμαστε εκεί. Συμβαίνει κατά καιρούς αυτό, δεν είναι κάτι ασυνήθιστο, αν και προχθές κάπως προβληματιστήκαμε. Γιατί; Επειδή σε κάποιες από τις περιπτώσεις που δεν υπάρχει ενημέρωση είναι συγκεκριμένος λόγος: η μη ανανέωση της θητείας των μελών του ΕΣΡ. Είναι οι περίοδοι εκείνες που περιμένουν την απαραίτητη υπουργική απόφαση. Κανένα πρόβλημα, ουδεμία ανησυχία όμως και αυτή τη φορά, η θητεία των μελών (όλων) των ανεξάρτητων αρχών παρατάθηκε κατά έξι μήνες, με τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας. Κατ’ επέκτασιν, λοιπόν, και η θητεία των μελών του ΕΣΡ επεκτείνεται για ακόμη έξι μήνες, ανεξαρτήτως αν η διάταξη αυτή έχει ήδη κριθεί αντισυνταγματική από την Ολομέλεια του ΣτΕ. Η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ 3513/2013 έκρινε αντισυνταγματική την παράταση πέραν ενός «εύλογου χρόνου» 18 μηνών. Λεπτομέρειες θα πείτε. Σωστά, τόσα αντισυνταγματικά συμβαίνουν στη Βουλή και ακόμα πιο σοβαρά, αυτό είναι που μας πειράζει;

 

Ποιος το πίστευε, τότε, όμως; Πως θα ήμασταν ακόμα, εν έτει 2014, με πρόεδρο του ΕΣΡ τον κύριο Ιωάννη Λασκαρίδη! Δώδεκα χρόνια μετά τον Ιούνιο του 2002, οπότε και ανακοινώθηκε ο διορισμός του. Μαζί του και τα μέλη Γιάννης Παπακώστας και Εύη Δεμίρη. Τρεις τετραετίες στην ίδια θέση. Ανεξαρτήτως αν κάνουν σωστά (ή όχι) τη δουλειά τους, αν είναι καλοί ή όχι. Το όργανο προέβλεπε στο σύνολο δύο τετραετίες για τα μέλη του. Είναι νόμος αυτός. Και δεν αλλάζει; Αμ δε. Ολα γίνονται.

 

Κάποιοι στο ΕΣΡ έχουν ήδη… κερδίσει μία ακόμη τετραετία ως μπόνους και συνεχίζουν ακάθεκτοι. Και λαμβάνουν αποφάσεις, καταλογίζουν πρόστιμα και κάνουν συστάσεις, αποφάσεις που μπορεί να ακυρωθούν στη συνέχεια. Αυτό που παλεύει χρόνια τώρα ο Real FM του Νίκου Χατζηνικολάου, ο οποίος δέχεται απανωτά πρόστιμα από το ΕΣΡ. Σε 46 εκατομμύρια ευρώ ανέρχονται τα πρόστιμα που επέβαλε συνολικά η ανεξάρτητη αρχή από το 2002 ώς το 2013.

 

* Χθες η Φωτεινή Πιπιλή κατέθεσε επιστολή στο Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της Ενωσης Συντακτών επισημαίνοντας την, κατά τη γνώμη της, «κατάφωρη παραβίαση από την πλευρά τους, του Συντάγματος της Ελλάδος, του Κανονισμού της Βουλής των Ελλήνων και του Νόμου περί προσωπικών δεδομένων». Γιατί όλα αυτά; Επειδή την κάλεσε «να δώσει εξηγήσεις η βουλευτής, επί της έγκλησης του μέλους της ΕΣΗΕΑ κας Λίνας Αλεξίου κατά της Φωτεινής Πιπιλή». Η κ. Λίνα Αλεξίου είναι ταυτόχρονα και αντιπρόεδρος του ΕΣΡ, ανώτερη κρατική λειτουργός, διορισμένη από τη Βουλή. Η Φωτεινή Πιπιλή λοιπόν δεν μπορεί να δεχτεί πως στράφηκε εναντίον της, εναντίον «ενός μέλους του Ελληνικού Κοινοβουλίου» όπως λέει, «εναντίον της Αρχής που τη διόρισε και την ελέγχει».

 

[email protected]

 

Scroll to top