Του Νίκου Φωτόπουλου
Ακάθεκτο προχωράει το ΤΑΙΠΕΔ στο ξεπούλημα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, παρά τις μαζικές αντιδράσεις φορέων της πόλης και των εργαζομένων. Ενώ εκκρεμούν στο ΣτΕ οι προσφυγές της ΟΜΥΛΕ και του Δικηγορικού Συλλόγου, διότι «η πώληση υπονομεύει τα συμφέροντα της χώρας και των πολιτών», το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ ενέκρινε στη χθεσινή του συνεδρίαση, τα οκτώ επενδυτικά σχήματα που εισέρχονται στη β΄ φάση του διαγωνισμού για το 67% του μετοχικού κεφαλαίου της ΟΛΘ Α.Ε. Εγκρίθηκαν, επίσης, τα αρχικά σχέδια της σύμβασης αγοραπωλησίας μετοχών και συμφωνίας μετόχων, οπότε η διαγωνιστική διαδικασία εξελίσσεται στη β΄ φάση, όπου οι προεπιλεγέντες επενδυτές θα αποκτήσουν πρόσβαση σε λεπτομερή στοιχεία για την ΟΛΘ Α.Ε. και τους ειδικούς όρους του διαγωνισμού (data room).
Παγκόσμιοι κολοσσοί
Στους οκτώ υποψήφιους μνηστήρες της ΟΛΘ Α.Ε. περιλαμβάνονται κάποιοι από τους μεγαλύτερους παγκοσμίως διαχειριστές λιμένων και κολοσσούς στη διακίνηση βιομηχανικών προϊόντων που ξέρουν καλά ότι πρόκειται για ένα παγκόσμιο «φιλέτο». Ορισμένοι, άλλωστε, είναι γνωστοί πελάτες του λιμανιού όπως η Maersk, η Duferco και η P&O. Οι οκτώ ενδιαφερόμενοι που εισέρχονται στη β΄ φάση είναι:
● ΑPM Terminals B.V.: Ανήκει στο γκρουπ της Maersk, διαχειρίζεται 72 λιμάνια σε 67 χώρες και διακινεί περί τα 37 εκατ. TEU’s (κοντέινερ). To 2013 ήταν, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά «International Terminal Operator of the Year».
● Deutsche Invest Equity Partners, GmbH: Επενδυτικό κεφάλαιο που έχει έδρα το Μόναχο της Βαυαρίας και διαχειρίζεται περί τα 2,3 δισ. ευρώ.
● Duferco Particiption Holding, SA: Ομιλος με έδρα το Λουξεμβούργο, που έχει δραστηριότητα στη ναυτιλία, την ενέργεια, τα logistics και είναι, αν όχι ο μεγαλύτερος, ένας από τους μεγαλύτερους διακινητές χάλυβα παγκοσμίως και παλιός πελάτης του ΟΛΘ.
● International Container Terminal Services, Inc: Ο υποψήφιος από τις Φιλιππίνες, ένας γίγαντας στη διαχείριση container terminals, που βρίσκεται σε 28 λιμάνια παγκοσμίως, με πολύ ισχυρή παρουσία στην Ασία, κατόπιν σε Αφρική και Αμερική, νότια και βόρεια, ενώ στην Ευρώπη έχει τη συγκριτικά μικρότερη παρουσία, σε τρεις χώρες, ήτοι σε Πολωνία, Κροατία και Γεωργία.
● Mitsui & Co., Ltd.: Ο ιαπωνικός γίγαντας που έχει 145 βάσεις σε 66 χώρες και κάνει τζίρους της τάξης των 5 δισ. γεν ή 3,6 δισ. ευρώ. Η Mitsui, εκτός από τη ναυτιλία και τα ολοκληρωμένα μεταφορικά συστήματα, είναι στις μεγάλες κατασκευές, τα χημικά, την ενέργεια, την αγροτοβιομηχανία, τα καταναλωτικά προϊόντα και άλλα.
● P&O Steam Navigation Company (DP World): παλιά γνώριμη του ΟΛΘ που, από το 2006, έχει ενταχθεί στην Dubai Ports World, έχοντας τη διαχείριση 60 τερματικών σταθμών, με μεγαλύτερη ανάπτυξη σε Ινδία, Κίνα και Μέση Ανατολή. Μέσα από το δίκτυό της διακινεί περί τα 60 εκατ. TEU’s.
● Russian Railways JSC/GEK TERNA S.A.: Oι Ρώσικοι Σιδηρόδρομοι (RZD) κατεβαίνουν στον διαγωνισμό μαζί με τον ελληνικό όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και όλα δείχνουν ότι έχουν το βλέμμα τους στραμμένο και στη δημιουργία ενός μεγάλου logistics center, πιθανώς, στο δ ιπλανό πρώην στρατόπεδο Γκόνου, τώρα που δημιουργείται νέο θεσμικό πλαίσιο για να διευκολυνθούν αναπτύξεις σε τέτοια κέντρα. Να σημειωθεί ότι η RZD, το 2012, ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος μεταφορέας διεθνώς, ενώ έχει τη διαχείριση terminals στο λιμάνι του Νοβοροσίσκ.
● Yilport Holding, Inc.: Ο όγδοος ενδιαφερόμενος είναι η τουρκική Yilport, εταιρεία που ανήκει στον όμιλο Yildirim που δραστηριοποιείται σε πλειάδα κλάδων, όπως στις κατασκευές, την εξορυκτική βιομηχανία, τον κλάδο των χημικών, στη ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία, στα logistics και στη διαχείριση τερματικών σταθμών σε λιμάνια. Η Υilport που έχει έδρα στην Κωνσταντινούπολη, διαχειρίζεται τέσσερα τουρκικά λιμάνια, ένα λιμάνι στη Μάλτα και ένα στη Σουηδία.
Στο μεταξύ, πρόσκληση για ενημέρωση του δημοτικού συμβουλίου της Θεσσαλονίκης απηύθυνε στους επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης σε συνάντηση που είχαν στην Αθήνα.
«Το λιμάνι ανήκει στο κράτος και το κράτος έχει αναθέσει στον ΟΛΘ τη συνολική του διαχείριση μέχρι το 2051. Αν πουληθούν οι μετοχές, η διαχείριση περνά στην εταιρία που θα τις αγοράσει. Τι θα πουλήσει όμως το κράτος, μέχρι ποιο ποσοστό θα δοθεί; Δεν γνωρίζουμε βασικά πράγματα και πρέπει να ενημερωθούμε. Εμείς ζητάμε το λιμάνι να ανήκει στο δήμο κι όχι στο κράτος, αλλά αυτό δε θα το δει η δική μου γενιά, διότι επικρατεί ο κρατισμός του κερατά και επίσης ζητάμε να εισπράττει και ο δήμος κάτι από το λιμάνι κι όχι όλα τα έσοδα να πηγαίνουν στο κράτος», δήλωσε. Αλλά και ο πρόσφατα διορισμένος υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Γιώργος Ορφανός λέει «όχι» στην πώληση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Σε «ευθεία γραμμή» με τους φορείς της πόλης, αντιπροτείνει την παραχώρηση χρήσεων, χωρίς να θιγούν οι εργαζόμενοι. Την ξεκάθαρη θέση του, που είχε καταθέσει άλλωστε μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, επανέλαβε αναλυτικά και με σαφήνεια πριν από λίγες ημέρες σε συνέντευξη που έδωσε στην τοπική εφημερίδα «Μακεδονία», με αφορμή την ανάληψη των καθηκόντων του. «Από την πρώτη στιγμή έχω δηλώσει ότι είμαι υπέρ της παραχώρησης χρήσεων και δραστηριοτήτων του λιμανιού σε στρατηγικούς εταίρους, χωρίς να θιγούν οι εργαζόμενοι», ξεκαθάρισε.