Maniatis-Giannis

09/07/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ»

Με μόλις 51 ψήφους υπέρ και μέσω σφοδρών αντιδράσεων από την αντιπολίτευση. Έγιναν 8 αντικαταστάσεις βουλευτών από τα κόμματα της συγκυβέρνησης. Υπερασπίστηκε την πώληση ο υπουργός Περιβάλλοντος .
      Pin It

Με 51 ψήφους υπέρ (έναντι 46 «κατά» και 1 «παρών» του Νικήτα Κακλαμάνη) ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ» που έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση.

Αξίζει να σημειωθεί πως έγιναν 8 αντικαταστάσεις βουλευτών από τα κόμματα της συγκυβέρνησης (6 της Ν.Δ. και 2 του ΠΑΣΟΚ).

Μέχρι αύριο (Πέμπτη), η κατάθεση των προτάσεων για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Ήδη έχουν καταθέσει τη δική τους πρόταση, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, η Χρυσή Αυγή και ο ΣΥΡΙΖΑ. Αύριο αναμένεται η πρόταση της ΔΗΜΑΡ.

Μέχρι στιγμής οι τέσσερις ξεχωριστές προτάσεις (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΧΑ, Ανεξάρτητοι Βουλευτές) υπογράφονται από 115 βουλευτές συνολικά. Σημειώνεται ότι στη συζήτηση που έγινε απόψε στη Βουλή για τη «μικρή ΔΕΗ» η επικεφαλής της ΚΟ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, ανακοίνωσε ότι το κόμμα της θα καταθέσει τη δική του πρόταση διεξαγωγής δημοψηφίσματος κρίνοντας ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ θέτει ένα νόθο ερώτημα προς τον ελληνικό λαό.

«Πατριωτικό καθήκον»

Για «αίσθηση πατριωτικού καθήκοντος» έκανε λόγο, κατά την ομιλία του, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης, απαντώντας στην κριτική που δέχθηκε η κυβέρνηση από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα. Παράλληλα, ο κ. Μανιάτης κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι δεν συμβάλλει στον διάλογο αρνούμενη τα πάντα και τόνισε πως η συναίνεση, δεν μπορεί να είναι ετεροβαρής.

«Κάθε άλλο κάθε παρά φόβος είναι το αίσθημα που κυριαρχεί στους βουλευτές που στηρίζουν την κυβέρνηση. Αντί για φόβος κυριαρχεί η πεποίθηση ότι κάνουμε το πατριωτικό μας καθήκον» επισήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος.

maniatis

Απαντώντας στις αιτιάσεις του κ. Τσίπρα περί ξεπουλήματος της ΔΕΗ έναντι πινακίου φακής, ο κ. Μανιάτης αντέτεινε ότι το πόσο τιμάται μία δημόσια επιχείρηση, δεν το αποφασίζει ο ίδιος αλλά ένας ανεξάρτητος, παγκοσμίου κύρους, εκτιμητής που θα δώσει μία εύλογη τιμή η οποία θα γνωστοποιηθεί σε όλες τις πτέρυγες της Βουλής.

Στην πρωτολογία του, ο κ. Μανιάτης μίλησε για μία από τις «μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις και κορυφαία αναπτυξιακή τομή της χώρας, προς όφελος της οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας». Παράλληλα, επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον για «κινήσεις τακτικισμού» σε ότι αφορά το δημοψήφισμα, ελλείψει επιχειρημάτων και προτάσεων και ενόψει της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Αντιδράσεις προκάλεσε η αντικατάσταση της βουλευτού της ΝΔ, Έλενα Ράπτη, από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, Άδωνι Γεωργιάδη.

Η εισηγήτρια των ΑΝ.ΕΛΛ, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, αντέδρασε έντονα κάνοντας λόγο για πανικό της κυβέρνησης στο ενδεχόμενο να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο, προκαλώντας την άμεση απάντηση του κ. Γεωργιάδη.

 

Υψηλοί τόνοι στη Βουλή

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Αναστάσιος Νεράντζης έκανε λόγο για λύση δοκιμασμένη και επιτυχημένη που αναμένεται βάσιμα να οδηγήσει στην πτώση των τιμών και στη διενέργεια των απαραίτητων αναπτυξιακών επενδύσεων. Παράλληλα, επιτέθηκε στην αντιπολίτευση και ιδιαίτερα στον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κατηγόρησε για κενό θέσεων και έλλειψη σοβαρών επιχειρημάτων.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης έκανε λόγο για ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας από μια κυβέρνηση που δεν έχει την πολιτική νομιμοποίηση. «Η ΔΕΗ δεν είναι περιουσία ούτε του πρωθυπουργού, ούτε του υπουργού ούτε δική σας των βουλευτών και δεν μπορείτε να δεσμεύσετε τη χώρα και την επόμενη κυβέρνηση, με δεδομένο ότι δεν έχετε την πολιτική νομιμοποίηση γιατί έχετε χάσει την πλειοψηφία με βάση το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών» τόνισε χαρακτηριστικά, ο κ. Λαφαζάνης.

georgiadisΟ κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Κουτσούκος τόνισε την ανάγκη η Βουλή να έχει ενεργό ρόλο τόσο στη διαδικασία προκήρυξης του διαγωνισμού όσο και στο τελικό κείμενο της σύμβασης. Παράλληλα, ζήτησε να γίνουν δεκτές τρεις βασικές διασφαλίσεις που ζητά το ΠΑΣΟΚ με τροπολογίες που έχει καταθέσει. Πρώτον, να διασφαλιστούν τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα και τα προνόμια των τοπικών κοινωνιών. Δεύτερον, να διασφαλιστεί ότι η πώληση της ΔΕΗ θα γίνει με βάση τη λογιστική της αξία και σύμφωνα με τα διεθνή λογιστικά πρότυπα και, τέλος, να προσδιοριστεί με σαφήνεια και όχι αόριστα ότι τα χρήματα θα πάνε σε συγκεκριμένες επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό των μονάδων της

«Εμείς λέμε ένα ξεκάθαρο «όχι» στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και λέμε ένα ξεκάθαρο «ναι» στο δημοψήφισμα» υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης.

«Κανένα όφελος δεν θα έχει ούτε η χώρα ούτε οι καταναλωτές από τη διάλυση και διάσπαση της μεγαλύτερης κερδοφόρας δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού» υποστήριξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Θωμάς Ψύρρας και πρόσθεσε: «Με τέτοιες τακτικές ξεπουλήματος της ΔΕΗ δεν εξυπηρετούνται οι δομές της, δεν προάγεται ο ανταγωνισμός προς όφελος των καταναλωτών, δεν ωφελείται η χώρα και η ανάπτυξη».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «παίζει με τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού», καθώς -όπως υποστήριξε- «κανένα όφελος δεν θα έχει ούτε η χώρα, ούτε οι καταναλωτές, ούτε οι εργαζόμενοι, από το ξεπούλημα και την διάλυση της ΔΕΗ, αλλά οι μόνοι κερδισμένοι θα είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι». Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα, ο κ. Παφίλης τόνισε ότι το κόμμα του θα καταθέσει τη δική του πρόταση για ακύρωση του συνολικού πλαισίου απελευθέρωσης της ηλεκτρικής ενέργειας και κατά του νομοσχεδίου για «μικρή ΔΕΗ». Παράλληλα υποστήριξε ότι παρά τις διαφορές που υπάρχουν στις προτάσεις των κομμάτων μπορεί το θέμα αυτό να συζητηθεί στην ολομέλεια, καθώς υπάρχει προηγούμενο -όπως είπε-, ώστε να κρίνει ο λαός ποιοι είναι αυτοί που πραγματικά παλεύουν να είναι η ενέργεια δημόσιο αγαθό και ποιοι κρύβονται για να μην εκτεθούν ότι υπηρετούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών, Μάρκος Μπόλαρης υποστήριξε ότι η πώληση της ΔΕΗ με τον τρόπο που γίνεται, εγείρει συνταγματικά ζητήματα. Κατηγόρησε, μεταξύ άλλων, την κυβέρνηση ότι πουλάει τα αποθέματα του λιγνίτη ως περιουσία της ΔΕΗ, ενώ -όπως είπε- είναι περιουσία του ελληνικού λαού. «Εγείρεται μεγάλο ζήτημα αντισυνταγματικότητας, που αμφισβητεί το διαγωνισμό. Κόβουμε ένα «φιλέτο» για να το δώσουμε σε συγκεκριμένη κατεύθυνση. Παράλληλα, τίθεται τεράστιο ζήτημα μεταβίβασης καταναλωτικού κοινού, καθώς αγνοείται το Σύνταγμα» τόνισε ο κ. Μπόλαρης.

 

Σε αδιέξοδο η κυβέρνηση για τη ΔΕΗ

Δεν απέδωσε η τακτική του μεγάρου Μαξίμου για την εκχώρηση του 30% της ΔΕΗ σε ιδιώτες, με την κυβέρνηση να παρουσιάζει εικόνα σύγχυσης.

Είναι ενδεικτικό ότι λίγο μετά την παρέμβαση του προέδρου της Βουλής, Ευ. Μεϊμαράκη, για την άθροιση και αξιολόγηση των προτάσεων της αντιπολίτευσης, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη, δήλωσε: «Αυτές οι απόψεις περί δημοψηφίσματος, που έχουν διατυπωθεί, είναι βέβαιο ότι δεν αθροίζονται μεταξύ τους. Οπότε, κάθε περαιτέρω συζήτηση δεν έχει κανένα ουσιαστικό νόημα».

Χωρίς να έχουν κατατεθεί οι προτάσεις, χωρίς να έχει γίνει γνωμοδότηση από την αρμόδια επιστημονική υπηρεσία της Βουλής, και συζήτηση κατόπιν στο προεδρείο, η εκπρόσωπος έσπευσε να δηλώσει την πρόθεση της κυβέρνησης να δώσει τέλος σε αυτήν τη διαδικασία, με κάθε τρόπο.

Πρόβλημα δημιουργείται και από την εσπευσμένη κυβερνητική προαναγγελία ότι δεν πρόκειται να συνέλθει εκτάκτως η Ολομέλεια της Βουλής, ενώ η επανέναρξη των εργασιών έχει προγραμματιστεί μετά τις 3 Οκτωβρίου.

Tο σενάριο που εξετάζεται πλέον από το κυβερνητικό επιτελείο για το θέμα της ΔΕΗ, είναι να αθροιστούν όλα τα αιτήματα, μαζί και αυτό της Χρυσής Αυγής, και η κυβέρνηση να υπαναχωρήσει στη διεξαγωγή συζήτησης, με οξύτατη επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ και την επαναφορά της θεωρίας των άκρων.

 

Σχετικά θέματα: 

 

 

 

efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Scroll to top