09/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Πρασίνισαν» τα ΣΔΙΤ, μαυρίζει η Πελοπόννησος

Η έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τη διαχείριση απορριμμάτων στην πιο προβληματική -από χωματερές- περιφέρεια της χώρας, με τον όρο μάλιστα της «εγγυημένης ποσότητας» παραγόμενων σκουπιδιών, ανοίγει τον δρόμο για τα... εγγυημένα (υπερ)κέρδη των εργολάβων και εγγυάται ότι στην Ελλάδα η ανακύκλωση αναβάλλεται επ’.
      Pin It

Της Χαράς Τζαναβάρα

 

Παρά τις αντιδράσεις φορέων και περιφερειακών συμβούλων, ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτης ενέκρινε χθες τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τη διαχείριση απορριμμάτων στην περιφέρεια Πελοποννήσου. Πρόκειται για την πιο προβληματική περιοχή της χώρας, όπου τα σκουπίδια θάβονται χωρίς επεξεργασία σε 82 παράνομες χωματερές και εκκρεμεί η δεύτερη καταδικαστική απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου, που θα συνοδεύεται από πρόστιμο περίπου 25 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

 

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 130 εκατ. ευρώ, που θα εξασφαλιστούν από δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, ενώ το Δημόσιο θα καταβάλει άλλα 30 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση των χωματερών, που προβλέπεται να πάψουν να λειτουργούν στα τέλη του 2015. Ο σχεδιασμός στηρίζεται στη δημιουργία τριών κέντρων επεξεργασίας σκουπιδιών:

 

*Στο Βαλτέτσι, κοντά στην Τρίπολη, που θα δέχεται τα σκουπίδια των νομών Αρκαδίας, Κορινθίας και Αργολίδας. Στις δύο τελευταίες περιοχές προβλέπονται σταθμοί μεταφόρτωσης σκουπιδιών στην Τενέα Κορινθίας και στη Νέα Κίο Αργολίδας.

 

*Στην περιοχή Καλλιρρόης του Δήμου Οιχαλίας, που θα καλύπτει τις ανάγκες της Μεσσηνίας.

 

*Στη Σκάλα, κοντά στον ποταμό Ευρώτα, που θα δέχεται τα σκουπίδια της Λακωνίας.

 

Οροι-καρμπόν

 

Με διαγωνισμό, που προωθήθηκε από τη Γενική Γραμματεία ΣΔΙΤ του υπουργείου Ανάπτυξης, ανάδοχος είναι η ΤΕΡΝΑ. Οι όροι-καρμπόν που ισχύουν για όλες τις περιφέρειες της χώρας, εκτός της Αττικής, προβλέπουν ότι οι εργολάβοι θα διαχειρίζονται τις εγκαταστάσεις για προκαθορισμένο χρονικό διάστημα, κατά το οποίο οι δήμοι θα παραδίδουν «εγγυημένη ποσότητα» σκουπιδιών. Αυτό σημαίνει ότι θα καταβάλλουν το κατώτατο προβλεπόμενο τίμημα ανεξάρτητα από τα παραγόμενα σκουπίδια, ακυρώνοντας τα όποια προγράμματα ανακύκλωσης! Στην περίπτωση της περιφέρειας Πελοποννήσου, ο όγκος των σκουπιδιών ανέρχεται σε 150.000 τόνους τον χρόνο και -σύμφωνα με πληροφορίες- οι δήμοι θα πληρώνουν στην κοινοπραξία 61 ευρώ για κάθε τόνο σε βάθος 27ετίας (247.050.000 ευρώ το συνολικό κόστος για τους δήμους).

 

Οι διαδικασίες ανάθεσης έχουν ολοκληρωθεί σε τέσσερις περιφέρειες. Πέρα από την Πελοπόννησο, υπάρχουν ανάδοχοι για τη δυτική Μακεδονία, τις περιοχές Σερρών και Ηλείας. Στο τελικό στάδιο είναι ο διαγωνισμός για την Ηπειρο, ενώ σε άλλες 8 περιοχές οι διαδικασίες βρίσκονται σε αρχικό στάδιο. Σε όλους τους διαγωνισμούς, με ελάχιστες εξαιρέσεις, συμμετέχουν οι ίδιοι βασικοί «παίκτες»: ο «Ηλέκτωρ» του ομίλου Μπόμπολα, η ΤΕΡΝΑ του Γ. Περιστέρη, η «Ιντρακάτ» του Σ. Κόκκαλη, ο όμιλος «J&Ρ Αβαξ» των Ιωάννου-Παρασκευαΐδη και η «Μεσόγειος» της σύμπραξης Λασκαρίδη-Λάτση.

 

Διαβάστε: ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΡΑΤΕΑ… στη νέα μάχη του Βαλτετσίου

 

Scroll to top