09/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ενώ το Βρετανικό Μουσείο ετοιμάζεται να μετακομίσει τα Μάρμαρα...

Οι «Νιου Γιορκ Τάιμς» υποκλίνονται στις Καρυάτιδες

      Pin It
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Πριν από λίγες ημέρες ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου ανακοίνωσε μια μεγάλη περιοδική έκθεση το 2015 με θέμα το ανθρώπινο σώμα στην αρχαία ελληνική γλυπτική, που θα συμπεριλαμβάνει και κάποια από τα μάρμαρα του Παρθενώνα. Να όμως που οι «Νew York Times» περνούν στην αντεπίθεση, καθώς φιλοξενούν εκτενές ρεπορτάζ από τη συντήρηση των Καρυατίδων στο Μουσείο της Ακρόπολης, με δηλώσεις του προέδρου του, Δημήτρη Παντερμαλή, για την επιστροφή των αρχαιοτήτων που έκλεψε ο λόρδος Ελγιν. Καλύτερο δώρο για τα πέμπτα γενέθλια του μουσείου μας δεν γίνεται!

 

Σύμφωνα με τον Δ. Παντερμαλή, ενώ η συντήρηση των Καρυατίδων δεν είναι μέρος μιας ειδικής εκστρατείας για την επιστροφή των Μαρμάρων, το όλο εγχείρημα δείχνει ότι το μουσείο μπορεί να υποστηρίξει τον επαναπατρισμό τους. «Επιμένουμε σε μια λύση» τονίζει ο ίδιος. «Μια χώρα πρέπει να είναι έτοιμη όταν διεκδικεί κάτι και το Μουσείο της Ακρόπολης το έχει εκπληρώσει αυτό (…) Εχουν περάσει 200 χρόνια. Πιστεύουμε ότι στο πλαίσιο του νέου μουσείου είναι δυνατόν να επανενώσουμε τους θησαυρούς μας».

 

Το αφιέρωμα της αμερικανικής εφημερίδας, που υπογράφει η Λιζ Αλντερμαν, περιγράφει πολύ γλαφυρά την ιστορία και το κάλλος των Καρυατίδων, τις οποίες χαρακτηρίζει «ντίβες της αρχαίας Ελλάδας». «Επί 2.500 χρόνια, οι έξι αδελφές στέκονταν αγέρωχες στην κορυφή της Ακρόπολης, καθώς οι φωτιές του πολέμου άναβαν γύρω τους, σφαίρες έσχιζαν τα πέπλα τους και βόμβες σημάδευαν τα καμπύλα σώματά τους. Μία από αυτές απήχθη τον 19ο αιώνα, ενώ ο θρύλος λέει ότι μπορείς να ακούσεις το κλάμα τους μέσα στη νύχτα».

 

Ωστόσο πλέον οι κόρες, που πιθανότατα φιλοτέχνησε ο Αλκαμένης, αποκαλύπτουν τη λαμπερή ομορφιά τους. Εδώ και τριάμισι χρόνια οι συντηρητές του Μουσείου της Ακρόπολης τις συντηρούν με εξελιγμένη τεχνολογία λέιζερ. Εκατοντάδες επισκέπτες του μουσείου παρακολουθούν καθημερινά σε βίντεο την εργαστηριακή φροντίδα που δέχονται οι Καρυάτιδες με υπέρυθρη και υπεριώδη ακτινοβολία, που αφαιρεί την αιθάλη χιλιοστό προς χιλιοστό.

 

«Με τη ρύπανση να σβήνεται από πάνω τους, μπορούμε να διαβάσουμε περισσότερα για την ιστορία των τελευταίων 2.500 χρόνων» λέει ο Δ. Παντερμαλής. Μεταξύ άλλων βρέθηκαν ίχνη από πυρκαγιά του 1ου αιώνα π.Χ. από τον Ρωμαίο στρατηγό Σύλλα και κομμάτια από μάρμαρο μιας πρόχειρης επισκευής πριν από αιώνες.

 

Οι «Νew York Times» επισημαίνουν ότι η συντήρησή τους έχει χαμηλό κόστος και χρηματοδοτήθηκε από τα έσοδα του μουσείου (εισιτήρια, πωλητήριο). Επίσης υπενθυμίζει τη μακρόχρονη διαμάχη για τα μάρμαρα του Παρθενώνα που αναθερμάνθηκε πρόσφατα, όταν οι Τζόρτζ Κλουνεϊ, Μάτ Ντέιμον και Μπιλ Μάρεϊ υποστήριξαν την επιστροφή τους σε εμφάνισή τους στο Λονδίνο για τις ανάγκες της ταινίας «The monuments men». Αυτό πυροδότησε θύελλα αντιδράσεων στη Βρετανία. Ακόμα και ο δήμαρχος του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον, έκανε ειρωνικά σχόλια του τύπου: «Κάποιος πρέπει να αποκαταστήσει τα μάρμαρα του Τζορτζ Κλούνεϊ». Ισως η επικείμενη έκθεση στο Βρετανικό Μουσείο αναζωπυρώσει τη διαμάχη, καταλήγουν οι «ΝΥΤ».

 

Επιμ: Π. Σπίνου

 

Scroll to top