Τη δημιουργία προγραμμάτων σπουδών που θα απευθύνονται σε ξενόγλωσσους αλλοδαπούς φοιτητές με την καταβολή διδάκτρων συζήτησαν ο υπουργός Παιδείας και οι κοσμήτορες έξι φιλοσοφικών σχολών. Στη συνάντηση διερευνήθηκαν οι δυνατότητες και οι προϋποθέσεις για την ευόδωση της συγκεκριμένης στόχευσης, η οποία ήταν εκ των προοπτικών που προέταξε ο κ. Λοβέρδος άμα τη αναλήψει των καθηκόντων του.
Γνώμονας, η αύξηση της εξωστρέφειας των ελληνικών πανεπιστημίων και η προσέλκυση στη χώρα μας ανθρώπων με ενδιαφέρον σε φιλολογικούς, γλωσσολογικούς, πολιτιστικούς και άλλους παρεμφερείς τομείς. Βέβαια, για τόσο μεγαλεπήβολα σχέδια είναι απαραίτητη και η αναζήτηση δομών υποστήριξης, αναγκαίων για τις ελληνικές σχολές. Πρόθεση είναι οι αλλοδαποί φοιτητές να σπουδάζουν στην ορισθείσα ξένη γλώσσα διδασκαλίας καταβάλλοντας σχετικά δίδακτρα, ενώ ειδικότερα για τα μεταπτυχιακά προγράμματα αναφέρθηκε ρητά η δυνατότητα συμμετοχής και Ελλήνων φοιτητών.
Στην πρώτη αυτή συνάντηση τέθηκαν οι παράμετροι του ζητήματος και διερευνήθηκαν χρονοδιαγράμματα για τις επόμενες δράσεις, ενώ ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι υπάρχει ευχέρεια και πολιτική διάθεση ακόμη και για νομοθετικές παρεμβάσεις ώστε να εγκριθούν άμεσα μεταπτυχιακά ή καλοκαιρινά προγράμματα (Summer School) και αργότερα προπτυχιακά, λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις των σχολών.
Ολοι οι συμμετέχοντες στη συνάντηση, εκπρόσωποι των σχολών, ανταποκρίθηκαν θετικά και δεσμεύτηκαν να αποστείλουν τις προτάσεις τους το συντομότερο. Ενδεικτικά αναφέρθηκε η δυνατότητα σχεδιασμού προγραμμάτων που θα αναδεικνύουν τα ιδιαίτερα τοπικά, πολιτιστικά, ιστορικά χαρακτηριστικά κάθε περιοχής με καινοτόμους τρόπους διδασκαλίας.
Α.ΑΝΔΡ.