09/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πιέζουν τα εγχώρια συμφέροντα

Οι Ελληνες επιχειρηματίες της ενέργειας βιάζονται να ολοκληρωθεί η πώληση της ΔΕΗ.
      Pin It

«Ποιος βιάζεται περισσότερο να πουληθεί η “μικρή ΔΕΗ”, κυβέρνηση ή τα επιχειρηματικά συμφέροντα;» αναρωτιούνται ευλόγως στελέχη της αγοράς ενέργειας μετά και την «απαγόρευση διαλόγου» που επέβαλε χθες η συγκυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ διά της εκπροσώπου της Σοφίας Βούλτεψη.

 

Το ερώτημα θα πρέπει να απαντηθεί κάτω από το πρίσμα των ισχυρών πιέσεων που δέχεται αυτήν την περίοδο το οικονομικό επιτελείο τόσο από τους δανειστές όσο και από τους εγχώριους επιχειρηματίες της ενέργειας «να τελειώνει με το θέμα της ΔΕΗ».

 

Ειδικά οι δεύτεροι, ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγονται τα μεγάλα εγχώρια επιχειρηματικά τζάκια της ενέργειας που συνεργάζονται ή σκοπεύουν να συνεργαστούν με ξένους ομίλους ως επίδοξοι μνηστήρες της «μικρής ΔΕΗ» (οι μεγαλύτεροι παίκτες στην ενέργεια είναι σήμερα οι όμιλοι Μυτιληναίου, Βαρδινογιάννη, Μπόμπολα, Περιστέρη, Λάτση και Κοπελούζου κ.ά.), κορυφώνουν αυτή την περίοδο την πίεση όχι μόνο για να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες και να αποφευχθούν «ατυχήματα» ή καθυστερήσεις, αλλά ακόμη και για να αλλάξει το μείγμα των περιουσιακών στοιχείων που εισφέρονται στη «μικρή ΔΕΗ».

 

Ενδεικτικό είναι πως καθημερινά πλέον υπάρχουν διοχετευόμενα δημοσιεύματα που υποστηρίζουν ότι «με αυτό το μείγμα αναποτελεσματικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, η ιδιωτικοποίηση είναι καταδικασμένη να αποτύχει», διευκολύνοντας έτσι και την κυβέρνηση να λέει πως δεν περιμένει τίποτα περισσότερο από προσφορές που θα κυμαίνονται στα επίπεδα της λογιστικής αξίας του 30% της ΔΕΗ, ήτοι στο 1,5 με 1,6 δισ. ευρώ.

 

Το χρονοδιάγραμμα για τον διαγωνισμό είναι ούτως ή άλλως «ασφυκτικό» και κυβέρνηση και επιχειρηματίες γνωρίζουν πολύ καλά πως αν δεν «τρέξουν» για να προλάβουν τυχόν εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό, ο διαγωνισμός μπορεί να μην ολοκληρωθεί ποτέ, τουλάχιστον με τον τρόπο που έχει σχεδιαστεί.

 

Η ψήφιση του νομοσχεδίου «εδώ και τώρα» είναι προϋπόθεση για να ξεκινήσει η διαδικασία απόσχισης του 30% από τη ΔΕΗ και η προκήρυξη του διαγωνισμού μέσα στο φθινόπωρο, ώστε με ορίζοντα τα μέσα του 2015, όπως ευελπιστούν στην κυβέρνηση, να επιλεγεί ο επενδυτής.

 

Βασίλης Γεώργας

 

Scroll to top