Των Ελενας Βαρίνου – Χάρη Ιωάννου
Υπόδειξη στην κυβέρνηση να προσμετρήσει τη λαϊκή βούληση πριν αναλάβει την ιστορική ευθύνη για την εκποίηση της ΔΕΗ απηύθυνε χθες από το βήμα της Βουλής –λίγες ώρες πριν από την ψήφιση του επίμαχου νομοσχεδίου– ο Αλ. Τσίπρας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «όποιος φοβάται την ίδια τη δημοκρατία, δεν μπορεί να πάει πολύ μακριά».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε στην κυβέρνηση πως δεν μπορεί να λαμβάνει κρίσιμες αποφάσεις «που υποθηκεύουν το μέλλον του ελληνικού λαού» εν κρυπτώ και απαίτησε άμεσα την έκτακτη σύγκληση της Ολομέλειας –χαρακτήρισε μάλιστα «αυτονόητη» την τοποθέτηση του προέδρου της Βουλής-, προκειμένου να αποφασίσει η εθνική αντιπροσωπεία για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.
«Δεν φοβάστε μόνον το δημοψήφισμα, αλλά και την Ολομέλεια. Τρέμετε ότι θα έχετε και άλλους δικούς σας απέναντι στο ξεπούλημα της ΔΕΗ», είπε, υποστηρίζοντας απευθυνόμενος στα υπουργικά έδρανα πως ήδη οι βουλευτές που ζητούν να συζητηθεί το θέμα «είναι ήδη πολύ περισσότεροι από τους 120 που απαιτεί το άρθρο 44 του Συντάγματος».
«Φοβάστε το δημοψήφισμα, αλλά τι έχει μεγαλύτερη σημασία, η βούληση του λαού ή ο δικός σας φόβος;» αναρωτήθηκε και συνέχισε: «Οποιος φοβάται την ίδια τη δημοκρατία, δεν μπορεί να πάει πολύ μακριά».
Στην αρχή της τοποθέτησής του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε σε μια κυβέρνηση που, ενώ ψυχορραγεί, «πριν ξεψυχήσει καταστρέφει τα πάντα». Αναφερόμενος στο «ξεπούλημα των υποδομών», συνολικά, υπογράμμισε:
«Φαίνεται πως δεν έχετε σκοπό φεύγοντας να παραδώσετε κράτος, παραλάβατε κράτος και θα παραδώσετε αποικία των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων και της διαπλοκής που βιάζεται να ξεκοκαλίσει έναντι πινακίου φακής τον δημόσιο πλούτο».
Στη συνέχεια, απάντησε στα ερωτήματα που ο ίδιος διατύπωσε για τη «βιασύνη» της κυβέρνησης: «Γιατί υπάρχει απαίτηση από τους πιστωτές να πάρουν ζεστό χρήμα και να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα στον χώρο της ενέργειας, άρον άρον, πριν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Αυτή είναι η αλήθεια, όσο και να προφυλάσσεστε από ΜΜΕ που κρύβονται πίσω από τη διαπλοκή», είπε και επεκτάθηκε και στη «δίκη προθέσεων» που απασχολεί τον δημόσιο πολιτικό διάλογο:
«Δεν είμαστε εμείς οι διψασμένοι για την εξουσία, είμαστε διψασμένοι να πάρουμε την εξουσία από την ντόπια κλεπτοκρατία και να τη δώσουμε στον ελληνικό λαό και πολύ σύντομα θα το κάνουμε πράξη».
Απευθυνόμενος μάλιστα στους κυβερνώντες, είπε: «Να συμμορφωθείτε με το Σύνταγμα και τους νόμους!».
Απάντηση
Αποφεύγοντας τον πολιτικό αντίλογο, ο παριστάμενος υπουργός Ενέργειας αντέκρουσε μόνον τις αναφορές του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τον «φόβο» των στελεχών τη συγκυβέρνησης. «Κάθε άλλο παρά φόβος είναι το αίσθημα που κυριαρχεί στους βουλευτές», είπε ο Γ. Μανιάτης, μιλώντας αντιθέτως για «βαθιά πεποίθηση πατριωτικού καθήκοντος». «Σ’ αυτό το καθήκον είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε προκειμένου να βγάλουμε τη χώρα και την κοινωνία από το αδιέξοδο», κατέληξε.
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Κατά κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ
Διμέτωπο αγώνα τόσο εναντίον της κυβερνητικής πλειοψηφίας όσο και εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε χθες η Αλέκα Παπαρήγα με αφορμή τη «μικρή ΔΕΗ». Αφού διαπίστωσε και εκείνη από την πλευρά της ότι η κυβέρνηση «δεν έχει διάθεση ούτε να ανοίξει την Ολομέλεια ούτε και για δημοψήφισμα», σημείωσε ότι είναι εμφανές πως «έχει επιλέξει τη στρατηγική της πυγμής και του μαστιγίου, νομίζοντας ότι έτσι θα αντιπαρατεθεί στην αγανάκτηση που νιώθει ο λαός».
Από την άλλη πλευρά, αναφερόμενη και στην αξιωματική αντιπολίτευση, η πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε την πρόταση για δημοψήφισμα για να εδραιώσει τη θέση του ως εναλλακτική διακυβέρνηση. «Εναλλακτική λύση για τη διακυβέρνηση είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, εναλλακτική για τον λαό δεν είναι», τόνισε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι πρόκειται για ένα δημοψήφισμα με «νόθο» ερώτημα, γιατί έτσι όπως το θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ αθωώνεται όλη η μέχρι τώρα πορεία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ.
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ
«Οικονομικό έγκλημα»
Για απαρχή της παράδοσης της ενέργειας και του ορυκτού πλούτου της χώρας μετά από πιέσεις της τρόικας, έκανε λόγο, στην παρέμβασή του χθες στη Βουλή, ο Πάνος Καμμένος, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι η πώληση του 30% της ΔΕΗ συνιστά ένα «ξεκάθαρο οικονομικό έγκλημα». «Ποιος θα μείνει έξω από τη φυλακή όταν θα αποφανθεί η Δικαιοσύνη για το ποιος αποφάσισε να πουληθεί η περιουσία του ορυκτού πλούτου των 25 δισ. για 1 δισ. ευρώ;», αναρωτήθηκε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
Τασσόμενος άλλη μια φορά υπέρ του δημοψηφίσματος, επεσήμανε ακόμη ότι πρέπει να αποφασίσει ο ελληνικός λαός «για το αν θα παραδώσει τον εθνικό πλούτο και το μαύρο χρυσό των λιγνιτικών μονάδων σε συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα».
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
«Οχι στην ιδιωτικοποίηση του δημόσιου πλούτου»
«Εσείς που ψηφίζετε, ο ελληνικός λαός σάς έχει στείλει στο Κοινοβούλιο για να προστατεύσετε τα συμφέροντά του κι εσείς τα ξεπουλάτε!» ακούγεται από τα μικρόφωνα, ενώ εργαζόμενοι του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, «διαθέσιμοι», φοιτητές, πολιτικά κόμματα και κοινωνικοί φορείς συγκεντρώνονται μπροστά στη Βουλή για να πουν «όχι στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και του δημόσιου πλούτου», στο πλαίσιο του συλλαλητηρίου της η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.
«Οσα χαρτιά επιστράτευσης και να βγάλουν, μόνο στο 8ωρο μπορούν να μας επιστρατεύσουν. Είμαστε επιστρατευμένοι αλλά όχι υποταγμένοι», λένε οι υπάλληλοι της ΔΕΗ, οι οποίοι έχουν συγκεντρωθεί με πορτοκαλί σημαίες ακριβώς μπροστά στο κτίριο της Βουλής. Γύρω στις 8 ο κόσμος πληθαίνει, κυρίως μετά την έλευση του ΠΑΜΕ που είχε προσυγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος. Σε ένα στύλο μπροστά στον άγνωστο στρατιώτη, υψώνεται σημαία στα χρώματα της ελληνικής στην οποία αναγράφεται: «Παιδεία, υγεία, ρεύμα, νερό ανήκουν στο λαό». Παραδίπλα το πανό της ΑΣΕ-ΟΤΕ, εργαζομένων που ζουν καθημερινά τις συνέπειες μιας ιδιωτικοποίησης. «Είμαστε εδώ για να συμπαρασταθούμε στον αγώνα των εργαζομένων της ΔΕΗ γιατί είμαστε οι πρώτοι που βιώσαμε το ξεπούλημα του ΟΤΕ, μας λέει ο Δημήτρης Φαρακλιώτης, αναπληρωτής γραμματέας της Πανελλήνιας Ενωσης Τεχνικών ΟΤΕ.
Κι έπειτα η είδηση της ψήφισης του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ» γίνεται γνωστή. «51 άβουλοι βουλευτές μόλις ψήφισαν “ναι” στην πώληση της ΔΕΗ. Δικό μας χρέος να τους δείξουμε ότι εκπροσωπούν πολύ λίγους ανθρώπους της κοινωνίας», ακούγεται από τα μεγάφωνα, ενώ εκφωνούνται, εν μέσω χειροκροτημάτων, ένα-ένα τα ονόματα των βουλευτών που ψήφισαν «όχι» στο νομοσχέδιο. Δυστυχώς ανάμεσά τους και των δύο βουλευτών της ναζιστικής Χρυσής Αυγής. Φάουλ…
Γιάννης Μπασκάκης