Του Στέργιου Ζιαμπάκα
Μήνυμα ανυπακοής, και αποφασιστικότητας για τη συνέχιση του αγώνα τους ενάντια στην κυβερνητική πολιτική έστειλαν οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα, στο πλαίσιο των χθεσινών τους κινητοποιήσεων.
Υψηλά επίπεδα συμμετοχής στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ κατέγραψαν χθες οι εκπρόσωποι των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ όσοι αψήφησαν τον καύσωνα και κατέβηκαν στους δρόμους βροντοφώναξαν ένα ακόμη «Οχι» στην αξιολόγηση-λαιμητόμο, στις διαθεσιμότητες-απολύσεις, στις νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων, στη διαδικασία επανελέγχου της μετατροπής των συμβάσεων ορισμένου σε αορίστου χρόνου, στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, των ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ, των λιμανιών, των αιγιαλών και γενικότερα της δημόσιας περιουσίας και, ακόμη, στη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης.
Με σημείο αφετηρίας την πλ. Κλαυθμώνος, οι εργαζόμενοι ξεκίνησαν πορεία προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Η παραμονή τους στη Βασ. Σοφίας ήταν σύντομη.
Δεν είδαν τον Κυριάκο
Το αίτημά τους να συναντήσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν έγινε δεκτό από «τον υπουργό που είναι “ανοικτός στο διάλογο”», όπως σχολίαζαν συγκεντρωθέντες. Στη συνέχεια μεγάλο τμήμα της πορείας κατευθύνθηκε προς την Καρ. Σερβίας, στο κέντρο αγώνα που έχουν δημιουργήσει οι ηρωικές καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίες χθες έδωσαν ένα ακόμη δυναμικό «παρών» σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Από το σημείο αυτό οι εργαζόμενοι μετακινήθηκαν προς τα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων. Συνάδελφοί τους είχαν σπεύσει στο σημείο νωρίτερα, αναμένοντας την έναρξη της αγωγής της κυβέρνησης ενάντια στην ΑΔΕΔΥ. Το ΠΑΜΕ, από το σημείο προσυγκέντρωσης στην πλ. Ομονοίας, επέλεξε να κατευθυνθεί κατευθείαν προς την Ευελπίδων.
Ο αυταρχισμός της κυβέρνησης ήταν το κύριο θέμα συζήτησης στη διάρκεια των χθεσινών κινητοποιήσεων. Λίγα 24ωρα μετά την επιστράτευση των εργαζομένων στη ΔΕΗ, η κυβέρνηση επέλεξε να «σύρει» στα δικαστήρια την ΑΔΕΔΥ για 1η φορά στην ιστορία της και αυτό επειδή η Ομοσπονδία έπραξε το αυτονόητο: κήρυξε απεργία-αποχή διαρκείας ενάντια στην «αξιολόγηση», μια διαδικασία για την οποία οι εργαζόμενοι δεν πείθονται ότι είναι αποσυνδεδεμένη από απολύσεις, παρά τις όποιες διαβεβαιώσεις του αρμόδιου υπουργού. «Ακόμα και εάν κυβέρνηση και τρόικα κατορθώσουν να αποσπάσουν μια δικαστική απόφαση που θα κηρύσσει παράνομη και καταχρηστική την απεργία-αποχή από κάθε διαδικασία που συνδέεται με τις απολύσεις συναδέλφων μας, εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα γιατί είναι δίκαιος, νόμιμος, συγκινεί και αγκαλιάζει όλη την ελληνική κοινωνία γιατί υπερασπίζεται τα κοινωνικά αγαθά», υπογράμμισε κατηγορηματικά ο Γρηγόρης Καλομοίρης, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ. «Λέμε στην κυβέρνηση να σταματήσει πλέον την επιχείρηση ποινικοποίησης των συνδικαλιστικών αγώνων. Οφείλει να η κυβέρνηση να αντιληφθεί ότι αυτή η πολιτική συσπειρώνει ακόμη περισσότερο τους εργαζόμενους. Πρέπει να γυρίσουν όλοι στις δουλειές τους», τόνισε.
Η προσφυγή της κυβέρνησης ενάντια στην ΑΔΕΔΥ συζητήθηκε χθες στο Πρωτοδικείο. Μετά το πέρας της χθεσινής διαδικασίας, το δικαστήριο ζήτησε από τις δύο πλευρές να καταθέσουν τις προτάσεις τους το πρωί της Παρασκευής και αναμένεται να εκδώσει την απόφαση του μετά το μεσημέρι της ίδιας μέρας. Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι έχουν καταθέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση αναστολής των διατάξεων του νόμου που αναφέρεται στην «αξιολόγηση», με τη σχετική απόφαση να αναμένεται να εκδοθεί από το ΣτΕ στις 29 Ιουλίου.
«Αντισυνταγματικότητα»
Η δικηγόρος – εργατολόγος και νομική σύμβουλος της ΑΔΕΔΥ, Μαρία Τσίπρα, δήλωσε στην «Εφ.Συν.»: «Η προσφυγή του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης στο Πρωτοδικείο, με την οποία ζητά να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία της ΑΔΕΔΥ, το μοναδικό πράγμα που κατάφερε να καταδείξει, μετά και την ακροαματική διαδικασία που πραγματοποιήθηκε, είναι η αντισυνταγματικότητα των ρυθμίσεων που αφορούν την ποσόστωση στο πλαίσιο της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και την αυθαιρεσία του ίδιου του υπουργείου. Θα όφειλε το υπουργείο να αναμένει την έκδοση της απόφασης της Ολομελείας του ΣτΕ, πριν προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια για την εφαρμογή αντισυνταγματικών διατάξεων».
Νωρίς, χθες, το πρωί, σχολικοί φύλακες και καθηγητές τεχνικής εκπαίδευσης που έχουν τεθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας πραγματοποίησαν αιφνιδιαστική συμβολική κατάληψη στο πολιτικό γραφείο του υπουργού Παιδείας, Ανδρέα Λοβέρδου. Αποχώρησαν, αφού έλαβαν τη διαβεβαίωση ότι θα υπάρξει συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας την ερχόμενη εβδομάδα.
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Αλυσοδεμένοι εκπαιδευτικοί στη Θεσσαλονίκη
Εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στην πορεία της ΕΔΟΘ πέρασαν αλυσίδες από τον λαιμό τους, διαμαρτυρόμενοι για τις απολύσεις, κι όταν έφτασαν στο ΥΜΑΘ αλυσοδέθηκαν στην πόρτα φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης.
Αντιπροσωπεία των καθηγητών μπήκε στο υπουργείο προκειμένου να συναντήσει τον υπουργό Γιώργο Ορφανό, από τον οποίο ζήτησαν να μεσολαβήσει για να συναντηθούν με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κ. Μητσοτάκη. Χωριστή πορεία πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ, που κατέληξε επίσης στο ΥΜΑΘ, με συνθήματα κατά των απολύσεων, της αξιολόγησης και της «μικρής ΔΕΗ».
Στο μεταξύ, μιλώντας σε ημερίδα ενημέρωσης των νεοεκλεγέντων αιρετών στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Θέμης Μπαλασόπουλος τοποθετήθηκε υπέρ της αξιολόγησης των εργαζομένων στην αυτοδιοίκηση, αλλά με στόχους και κριτήρια…
«Αντιμετωπίζουμε ένα σοβαρό πρόβλημα, που είναι η αξιολόγηση. Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι οι εργαζόμενοι είναι υπέρ της αξιολόγησης που θα έχει στόχο την αναβάθμιση των υπηρεσιών προς τους πολίτες», τόνισε ο κ. Μπαλασόπουλος και απηύθυνε πρόταση στην ΚΕΔΕ να εξουσιοδοτήσει το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης είτε κάποιον άλλο επίσημο φορέα ώστε να προετοιμάσουν πρόταση αξιολόγησης, που όμως θα υπηρετεί όλα τα προηγούμενα. «Αλλιώς, φοβόμαστε ότι η κυβέρνηση σήμερα, που συζητείται η προσφυγή κατά των κινητοποιήσεων, προετοιμάζει νέες δεξαμενές υπό διαθεσιμότητα και απόλυση εργαζομένων» πρόσθεσε.
* Διαμαρτυρία έξω από τα γραφεία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) στη Θεσσαλονίκη πραγματοποίησαν μικρέμποροι, βιοτέχνες, αυτοαπασχολούμενοι και συνταξιούχοι ΟΑΕΕ, κλείνοντας την οδό Βαλαωρίτου για περίπου μία ώρα.
Νίκος Φωτόπουλος
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
Πορεία και κατάληψη στην Πάτρα
Με μερική συμμετοχή των εργαζομένων πραγματοποιήθηκε χθες στην Πάτρα η πορεία της ΑΔΕΔΥ, στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας με αφορμή τις απολύσεις, τις αξιολογήσεις και τις μετακινήσεις στον δημόσιο τομέα. Η πορεία ξεκίνησε από το Εργατικό Κέντρο, πέρασε τις οδούς Μαιζώνος, Γούναρη και Κορίνθου και κατέληξε στην Πλατεία Γεωργίου. Στην πορεία συμμετείχαν και διοικητικοί του Πανεπιστημίου, αλλά και εργάτες γης της Μανωλάδας, οι οποίοι κρατούσαν σημαίες της ΚΕΕΡΦΑ.
Εως αργά χθες το απόγευμα, μέλη του ΠΑΜΕ είχαν κάνει κατάληψη στο κτίριο της αποκεντρωμένης διοίκησης Δυτικής Ελλάδας – Ηπείρου – Ιονίων Νήσων, ενώ δεν έλειψαν και οι αντεγκλήσεις με εργαζόμενους που δεν απεργούσαν και βρίσκονταν κανονικά στα γραφεία τους.
Στη διαμαρτυρία συμμετείχε και ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, ο οποίος σε δηλώσεις του τόνισε ότι είναι αποφασισμένος να μην επιτρέψει καμία νέα απόλυση στον δήμο, καθώς η αξιολόγηση αφορά και τους δημοτικούς υπαλλήλους, πολλοί από τους οποίους κινδυνεύουν να βρεθούν στον δρόμο.
Δ.Τερζ.