10/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κεντροαριστερά

Βάζουν προϋποθέσεις για τον διάλογο

Βενιζέλος και Λοβέρδος ρίχνουν στο τραπέζι την εκλογή Προέδρου και τις σχέσεις με ΣΥΡΙΖΑ στις απαντήσεις τους προς Κουβέλη.
      Pin It

Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη

 

Η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και η αυτονομία του χώρου φαίνεται ότι θα αποτελέσουν τα κλειδιά, που θα ξεκλειδώσουν ή όχι την πόρτα στον διάλογο για την Κεντροαριστερά, ο οποίος επιχειρείται να ξεκινήσει εκ νέου, με αφορμή τις επιστολές του Φώτη Κουβέλη και την απάντηση που έλαβε χθες από τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

 

Απαντώντας, από την πλευρά του, ο Ανδρέας Λοβέρδος εστιάζει στην επιστολή της ΔΗΜΑΡ προς τον ΣΥΡΙΖΑ και στη διαχωριστική γραμμή που θεωρεί ο υπουργός Παιδείας ότι οφείλει να χαράξει η Κεντροαριστερά, εκτιμώντας ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν μπορεί να συμμετάσχει «στο τραπέζι αυτού του διαλόγου».

 

Κομβικά

 

Τα δύο αυτά θέματα, προεδρική εκλογή και σχέσεις της Κεντροαριστεράς με τον ΣΥΡΙΖΑ, αναδεικνύει ως τα πλέον κομβικά στην απαντητική του επιστολή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος, αν και εκφράζει την ικανοποίησή του για την πρωτοβουλία της ΔΗΜΑΡ, αφήνει αιχμές για τη στάση της το προηγούμενο διάστημα, κάνοντας λόγο για «μεγάλη καθυστέρηση» στην έναρξη «ενός οργανωμένου θεσμικού διαλόγου», στον οποίο «κατ’ επανάληψη» έχει αναφερθεί η Χαριλάου Τρικούπη.

 

«Σημασία έχουν και ζητήματα θεσμικής και εθνικής τάξης. Το έθνος πρέπει να ενωθεί και πάλι σε πείσμα όσων καλλιεργούν τη λογική της έντασης. Οι συνταγματικοί θεσμοί, όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πρέπει να προστατεύονται», σημειώνει ο κ. Βενιζέλος, ενώ, αναφερόμενος στον ρόλο της Κεντροαριστεράς, υπογραμμίζει ότι «οφείλει να διεκδικεί ρόλο αυτόνομο και κεντρικό» και δεν μπορεί να ετεροπροσδιορίζεται «ούτε προγραμματικά, ούτε στρατηγικά». «Πρέπει να ενώνει τις προοδευτικές δυνάμεις και να υπερβαίνει την τεχνητή πόλωση, τον λεγόμενο μικρό διπολισμό», συμπληρώνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, παραβλέποντας το γεγονός ότι το κόμμα του συνεργάζεται κυβερνητικά με τη Ν.Δ., ενώ την ίδια ώρα ο κ. Κουβέλης ζητά μέτωπο με τη Δεξιά.

 

Κύκλοι της Αγίου Κωνσταντίνου εισέπραξαν πάντως ως θετική την πρώτη αντίδραση. Συνεργάτες του Φώτη Κουβέλη τόνιζαν ότι στο ΠΑΣΟΚ έδειξαν να έχουν «ευήκοα ώτα» και συμπλήρωναν ότι αναμένουν παρεμφερείς αντιδράσεις και από τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς, υπονοώντας τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα.

 

Αναφορικά με την «ακανθώδη» υπόθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας εξέφραζαν την άποψη ότι «δεν είναι αντικείμενο του διαλόγου μεταξύ των των δύο κομμάτων» και θα κριθεί στον κατάλληλο χρόνο. Ειδικότερα, για την επισήμανση Βενιζέλου περί προστασίας του θεσμού, επισήμαιναν ότι «προστατεύεται, αν το θέμα δε τεθεί προς συζήτηση μεταξύ των κομμάτων» και υπενθύμιζαν ότι είναι γνωστές οι απόψεις τόσο του Ευάγγελου Βενιζέλου όπως εξάλλου και του Φώτη Κουβέλη, ο οποίος όμως έχει δηλώσει ότι η προεδρική εκλογή δεν είναι διαδικαστικό ζήτημα αλλά αποτελεί συνάρτηση των ασκούμενων πολιτικών.

 

«Κοινή αντίληψη»

 

Σχετικά με τον «ετεροπροσδιορισμό» του χώρου, οι ίδιες πηγές διέκριναν «κοινή αντίληψη», καθώς η ΔΗΜΑΡ τάσσεται υπέρ της «αυτονομίας της Κεντροαριστεράς», «απεξαρτημένη» από τις συντηρητικές πολιτικές και «ικανή» να αναζητά προοδευτικές λύσεις. Τέλος, έλεγαν ότι περιμένουν την απαντητική επιστολή του Σταύρου Θεοδωράκη, ο οποίος προς το παρόν έχει επιλέξει να τοποθετηθεί αρνητικά με ανεπίσημο τρόπο.

 

Scroll to top