ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Του Κ. Μοσχονά
Ολοι έχουν μερίδιο ευθύνης για την κρίση και την αντιμετώπισή της στην Ελλάδα και την Πορτογαλία, σύμφωνα με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ: Η τρόικα, η ευρωζώνη, οι κυβερνήσεις των δύο χωρών και η απερχόμενη Επιτροπή του προέδρου Μπαρόζο, τον οποίο ετοιμάζεται να αντικαταστήσει… Η κριτική είναι εύκολη κατόπιν εορτής…
Στο πλαίσιο των προγραμματισμένων επαφών με τις πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενόψει της ψηφοφορίας της επόμενης εβδομάδας για την εκλογή του στη θέση του νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Λουξεμβούργιος πολιτικός συναντήθηκε χθες με τους ευρωβουλευτές της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς (GUE/NGL) στην οποία συμμετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Και είπε αρκετές αλήθειες αναφερόμενος στο παρελθόν. Για το παρόν και το μέλλον, όμως, ήταν εκνευριστικά προσεκτικός και ουσιαστικά απέφυγε να πάρει θέση, παρά το γεγονός ότι η τρόικα συνεχίζει ανενόχλητη, με τη συνεργασία της διακυβέρνησης Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, την επιβολή μέτρων αυστηρής λιτότητας στην Ελλάδα και αναμένεται να συνεχιστεί για πολλά χρόνια ο καταστροφικός ρόλος της.
Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, λοιπόν, αναγνώρισε ότι «συχνά ξεφύγαμε από τον δρόμο μας και υπήρξαν συσσωρευμένα λάθη κατά τη διαδρομή». Παράλληλα, όμως, φρόντισε να επισημάνει ότι «και τα ίδια τα κράτη είχαν τις δικές τους ευθύνες». Συνεπώς, «δεν φταίει για όλα η Ευρώπη».
«Δεν ήμουν εγώ αυτός που ενίσχυσε σε αυτά τα κράτη τη συστηματικοποιημένη διαφθορά και που απαγόρεψε τη μαζική επιβολή φόρων σε εκατομμυριούχους και σε κατεστημένα συμφέροντα» είπε ο Ζ.-Κ. Γιούνκερ. Λες και κάτι έχει αλλάξει στη σημερινή Ελλάδα της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ…
«Το πάρτι τελείωσε για τους Ελληνες»
Ο Λουξεμβούργιος προσπάθησε να πείσει ότι όταν ήταν πρόεδρος της ευρωζώνης τον είχε πονέσει η κατάσταση στην Ελλάδα και την Πορτογαλία. «Εχω πολλούς φίλους στην Ελλάδα και την Πορτογαλία και όταν ήμουν πρόεδρος του Eurogroup τηλεφωνούσα τρεις φορές την ημέρα σε μάρτυρες του δρόμου για να πάρω τη θερμοκρασία της κατάστασης», είπε χαρακτηριστικά.
Ξέχασε την περίφημη φράση του σε συνέντευξη Τύπου «Το πάρτι τελείωσε με τους Ελληνες». Βέβαια, είχε τότε τον πρώην υπουργό Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος επανελάμβανε συστηματικά στους ομολόγους του σε κάθε σύνοδο ότι «η Ελλάδα βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας», διότι το έλλειμμα της χώρας δεν ήταν γύρω στο 7% του ΑΕΠ, όπως είχε υποστηρίξει η τότε απερχόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αλλά πάνω από 12%.
Μία, δύο, τα είχε σπάσει τα νεύρα του Λουξεμβούργιου ο Γ. Παπακωνσταντίνου με την επιμονή του για «χρεοκοπία της Ελλάδας», όταν οι αγορές και οι οίκοι αξιολόγησης γυρνούσαν σαν όρνεα και είχε προηγηθεί το 2004 η «απογραφή» του Γ. Αλογοσκούφη, ο οποίος έλεγε, όπως και ο Γ. Παπακωνσταντίνου, «Δεν φταίμε εμείς, οι άλλοι έδωσαν ψεύτικα στοιχεία για το έλλειμμα»! Τσίρκο…
Ο Ζ.-Κ. Γιούνκερ ανέφερε επίσης ότι ως πρόεδρος της ευρωζώνης είχε ταχθεί κατά της μείωσης του κατώτατου μισθού, όταν άλλες χώρες, ακόμη πιο φτωχές από την Ελλάδα και την Πορτογαλία, τη ζήτησαν προκειμένου να εγκριθούν τα ελληνικά και πορτογαλικά μνημόνια από τα Κοινοβούλια τους. Μίλησε για την έλλειψη δημοκρατικής νομιμοποίησης που χαρακτήρισε τη λειτουργία της τρόικας, η οποία πρέπει να υποστεί αλλαγές με αναβαθμισμένο ρόλο για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής δεν παρέλειψε να ασκήσει έμμεσα κριτική στη στάση της απερχόμενης Επιτροπής του Ζ. Μπαρόζο και του Ολι Ρέν. Είπε ότι ως πρόεδρος της ευρωζώνης είχε ταχθεί κατά της εμπλοκής του ΔΝΤ στα προγράμματα προσαρμογής, αλλά η θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν τότε ότι το Ταμείο έχει εμπειρία και τεχνογνωσία.
Στο σημείο αυτό έσπευσε να επικρίνει το γεγονός ότι το ΔΝΤ εφαρμόζει τις ίδιες λύσεις σε διαφορετικές περιπτώσεις, για να αναφέρει με νόημα ότι «η Γκάνα και η Γαλλία δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο». Ελα ντε…