Του Στέργιου Ζιαμπάκα
Σχεδιασμένο ώστε να ισχύσουν μόνο οι μεταβατικές του διατάξεις, οι οποίες νομιμοποιούν την απευθείας ανάθεση καθηκόντων προϊσταμένων σε πρόσωπα επιλογής της κυβέρνησης και -κατ’ επέκταση- οδηγούν στην ολική επαναφορά του κομματικού και πελατειακού κράτους στον δημόσιο τομέα είναι -σύμφωνα με τις θέσεις της Ενωσης Αποφοίτων Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης (ΕΝΑΠ ΕΣΔΔΑ)- το νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που αφορά τον τρόπο επιλογής προϊσταμένων.
Η εφαρμογή του νομοθετήματος, το οποίο ψηφίζεται αύριο στη Βουλή, παραπέμπεται εκ προοιμίου στις ελληνικές καλένδες, σύμφωνα με την Ενωση, καθώς προβλέπεται μια χρονοβόρα διαδικασία για την εκπόνηση του ειδικού προγράμματος, μέσω του οποίου θα πιστοποιούνται τα μέλη των συμβουλίων συνέντευξης (ακόμα και τα «έμπειρα» στελέχη του ιδιωτικού τομέα, που διαφημίζει το υπουργείο ότι εντάσσει στη διαδικασία επιλογής προϊσταμένων, οι οποίοι -μεταξύ άλλων- είναι «συνταξιούχοι δικαστικοί ή συνταξιούχοι ανώτατοι δημόσιοι λειτουργοί ή δημόσιοι υπάλληλοι»). «Η αντίφαση μεταξύ λόγων και έργων είναι εμφανής», συμπεραίνει η ΕΝΑΠ, αποδυναμώνοντας εκ νέου τους ισχυρισμούς του υπουργείου περί ενός «σύγχρονου και αξιοκρατικού συστήματος».
Εν κενώ
Πέραν τούτου, ο μηχανισμός του Δημοσίου εμφανίζεται ανέτοιμος να υποδεχθεί το προωθούμενο σύστημα. Σύμφωνα με την Ενωση, το ΥΔΜΗΔ δεν έχει παρουσιάσει κανένα σχέδιο που να αποδεικνύει την ετοιμότητα του ΑΣΕΠ να αναλάβει την αξιολόγηση και επιλογή 36.211 προϊσταμένων μεταξύ 138.984 δυνητικών υποψηφίων. Υπολογίζεται επίσης ότι, για τη βασική εφαρμογή του νομοσχεδίου, απαιτείται η έκδοση 13 δευτερογενών ρυθμίσεων (υπουργικών αποφάσεων και προεδρικών διαταγμάτων).
«Το νομοσχέδιο δημιουργεί 32 (κατ’ ελάχιστον) νέα όργανα και επιτροπές αξιολόγησης χωρίς αποσαφηνισμένες αρμοδιότητες. Αρα, για να λειτουργήσει το νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων, θα πρέπει να εντοπιστούν, εκπαιδευτούν, πιστοποιηθούν και τοποθετηθούν στα όργανα τουλάχιστον 120 άτομα που θα τα στελεχώσουν», τονίζει η ΕΝΑΠ.
Διαθέσιμοι για… προαγωγή
Στις προτάσεις της -μεταξύ άλλων- η Ενωση σημειώνει ότι, σε περίπτωση που ψηφιστεί το νομοσχέδιο, θα πρέπει να απαλειφθεί ο περιορισμός για τους υπαλλήλους που έχουν τεθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας έτσι ώστε να μπορούν να επιλεγούν για την κατάληψη θέσεων ευθύνης, μια και η κατάσταση αυτή δεν οφείλεται σε δική τους υπαιτιότητα.
«Επισημαίνουμε ότι μόνο η δημιουργία αίσθησης του ανήκειν στον δημόσιο υπάλληλο μπορεί να τον οδηγήσει στην αναζήτηση και τον εντοπισμό προσωπικού νοήματος σ’ αυτό που κάνει. Κι αυτό επιτυγχάνεται με τη συμμετοχικότητα, τη διαφάνεια και τις ειλικρινείς προθέσεις και πράξεις, τόσο από την πλευρά την πολιτικής ηγεσίας όσο και από την πλευρά των υπαλλήλων», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΕΝΑΠ και καταλήγει: «Η κατάθεση ενός τέτοιου «συμβολικού» νόμου στη Βουλή, ο οποίος είναι έτσι γραμμένος ώστε η εφαρμογή του να καθίσταται αδύνατη, ακυρώνει την όποια προσπάθεια εγκαθίδρυσης σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ της δημοσιοϋπαλληλίας και της πολιτικής ηγεσίας, ειδικά στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή των διαθεσιμοτήτων και λοιπών μέτρων»…