xalkos

10/07/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

Καινοτομία στην ταχύτητα των συμβατικών τηλεφωνικών γραμμών

Σπάει τα ρεκόρ μεταφοράς δεδομένων στην τηλεφωνική επικοινωνία η επιτάχυνση του χάλκινου καλωδίου στα 10 Gbps.
      Pin It

Με δέος υποδεχτήκαμε τον περσινό Νοέμβριο τη χρήση καλωδίου οπτικής ίνας της British Telecom στο σύστημα τηλεπικοινωνιών, αποδίδοντας ταχύτητα των 1,4 terabits ανά δευτερόλεπτο (1 Terabit ισοδυναμεί με 1.024 Gigabit).

Έρχεται, λοιπόν ένα νέο εγχείρημα να«ταράξει» τις μεταφορές δεδομένων στην παραδοσιακή τηλεφωνική γραμμή από χαλκό, με ταχύτητα 10 gigabits ανά δευτερόλεπτο (Gbps). Οι καινοτόμοι ερευνητές προέρχονται από τα εργαστήρια Bell, που ανήκουν στην γαλλική εταιρεία Alcatel-Lucent. Σύμφωνα με το BBC, χρησιμοποίησαν δύο παράλληλα ζέυγη παραδοσιακών τηλεφωνικών καλωδίων μήκους 30 μέτρων το καθένα ελπίζοντας ότι τελικά η τεχνολογία θα προσαρμοστεί έτσι ώστε να προσφέρει ταχύτητα 1 Gbps σε πραγματικές χρήσεις.

Όπως καταλαβαίνουμε η ταχύτητα που δόθηκε με το συγκεκριμένο πείραμα προκάλεσε την «αναβίωση» του χάλκινου καλωδίου, καθώς ξεπέρασε τις παραδοσιακά δοσμένες δυνατότητες του, χωρίς βέβαια να μπορεί να συγκριθεί με την πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα που επιτεύχθηκε με τα καλώδια οπτικών ινών. Όμως υπάρχουν κάποιες δυσκολίες στην εγκατάσταση των καλωδίων οπτικών ινών, και αυτό γίνεται σαφές από τη δήλωση της Alcatel-Lucent: η ανακάλυψη «θα επιτρέψει στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους να παρέχουν ταχύτητες σύνδεσης στο διαδίκτυο που δεν θα διαφέρουν από εκείνες των οπτικών ινών, ένα σημαντικό επιχειρηματικό όφελος ιδίως για εκείνες τις τοποθεσίες όπου δεν είναι φυσικά, οικονομικά ή αισθητικά δυνατό να τοποθετηθούν νέα καλώδια οπτικών ινών μέχρι τα σπίτια των χρηστών».

Πάραυτα, βλέπουμε στον αντίλογο την άποψη άλλων ειδικών οι οποίοι εστιάζουν στη μειωμένη αποδοτικότητα του «νέου χαλκού» στην ύπαιθρο, καθώς το πρόβλημα των ταχυτήτων εκεί έγκειται κυρίως στο γεγονός ότι τα σπίτια των χρηστών απέχουν συνήθως πάρα πολλά χιλιόμετρα από τον πλησιέστερο τηλεπικοινωνιακό κόμβο. Συνεπώς, η XG-Fast χρησιμοποιώντας μια ευρύτερη συχνότητα έως 500 Μhz για να μεταφέρει τα δεδομένα, σε σχέση με τα έως τώρα 106 Mhz, καθιστά εφικτή την μεταφορά δεδομένων (μόνο για ‘κατέβασμα’) με ταχύτητα 10 Gbps σε απόσταση 30 μέτρων, είτε την ταυτόχρονη μεταφορά δεδομένων για «ανέβασμα» και «κατέβασμα» με ταχύτητα 1 Gbps σε απόσταση 70 μέτρων, χωρίς να δίνει λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα .Πάντως αναγνώρισαν ότι η νέα τεχνολογία θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά το κόστος των ευρυζωνικών συνδέσεων στις πόλεις.

Συνοψίζοντας, γίνεται εύκολα κατανοητό ότι η καινοτομία, που έγινε από ερευνητές των Bell Labs στην Αμβέρσα του Βελγίου, βασίζεται στην ανάπτυξη της τεχνολογίας XG-Fast,Το ‘αντίτιμο' όμως της βελτιωμένης ταχύτητας είναι ότι πλέον η τεχνολογία δουλεύει εξίσου καλά μόνο σε μικρότερες αποστάσεις, σε σχέση με την προκάτοχό της (G-Fast).

 

efsyn.gr   

Scroll to top