10/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ελεύθεροι και οι τελευταίοι από τον «Λάκκο Καρατζά»

Καταδείχθηκαν οι αδυναμίες της δικογραφίας περί «εγκληματικής οργάνωσης».
      Pin It

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

 

Ελεύθεροι αφέθηκαν χθες και οι τελευταίοι 13 από τους συνολικά 29 κατηγορούμενους για την υπόθεση του «Λάκκου Καρατζά» που απολογήθηκαν στην ανακρίτρια Χαλκιδικής ως… μέλη «εγκληματικής οργάνωσης».

 

Συγκεκριμένα, ελεύθεροι χωρίς απολύτως κανέναν περιοριστικό όρο αφέθηκαν οι πέντε από τους 13, γεγονός το οποίο καταδεικνύει τις αδυναμίες της δικογραφίας που συνέταξε η αστυνομία, προσπαθώντας ν’ ανταποκριθεί στην προστασία των ιδιωτικών συμφερόντων και των εξορύξεων χρυσού, κατά κυβερνητική παραγγελία. Αλλοι οκτώ αφέθηκαν επίσης ελεύθεροι, αλλά με τους πρωτότυπους περιοριστικούς όρους που είδαμε και τις προηγούμενες δύο ημέρες, δηλαδή της απαγόρευσης να προσεγγίσουν τις Σκουριές σε απόσταση 4 χιλιομέτρων και της απαγόρευσης να προσεγγίσουν μεταλλωρύχους σε απόσταση 10 μέτρων.

 

Προφανώς, πίσω από τους όρους αυτούς, οι δικαστικές αρχές επιδιώκουν μια «σολομώντεια λύση», για την καταστολή των δυναμικών αντιδράσεων στην περιοχή ενάντια στις… «αναπτυξιακές» δραστηριότητες της εταιρείας που τόσο ευνοεί η κυβέρνηση. Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο του συνηγόρου ορισμένων εκ των κατηγορούμενων κατοίκων: «Το σκεπτικό της απόφασης αυτής είναι να μην υπάρχουν γεγονότα τέτοιας έκτασης που κατά την άποψη των ανακριτικών αρχών υπήρχαν στη δικογραφία. Από το στάδιο της κύριας ανάκρισης έγινε φανερό ότι οι υπερβολές και οι φρονηματικές διώξεις και τα έκτροπα που συναντήσαμε στο στάδιο της αστυνομικής προανάκρισης δεν έχουν καμία θέση σε μια ευνομούμενη Πολιτεία με κανόνες δικαίου και ισονομίας».

 

«Μηχανισμό ομηρίας» μέσω της δικαιοσύνης καταγγέλλουν από την πλευρά τους οι κάτοικοι της βορειοανατολικής Χαλκιδικής που αντιδρούν στις εξορύξεις: «Δεν μπόρεσαν να καταστείλουν το κίνημά μας με τις συκοφαντίες περί εγκληματικής οργάνωσης και τώρα προσπαθούν να βρουν άλλους τρόπους για να το επιτύχουν. Με αυτούς τους όρους περιορίζουν το δικαίωμα να ζούμε ελεύθεροι στον τόπο μας για χάρη της εταιρείας», λένε, θυμίζοντας ότι κάποια χωριά στα οποία ζουν ή εργάζονται οι κατηγορούμενοι βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 4 χιλιομέτρων από το εργοτάξιο, ενώ εύλογα αναρωτιούνται: «Αν ένας μεταλλωρύχος περνάει σε απόσταση 5 μέτρων μπροστά από το σπίτι μου, εγώ θα πρέπει να σηκωθώ και να φύγω;»

 

«Οι περιοριστικοί όροι είναι κατά τη γνώμη μας πρωτοφανείς για τα ελληνικά δεδομένα. Στην πραγματικότητα απαγορεύουν τη συμμετοχή σε διαμαρτυρίες ενάντια στην καταστροφική «επένδυση» της Ελληνικός Χρυσός». Επίσης, ενώ οι όροι επικαλούνται την κοινωνική συνοχή, βάζουν εμπόδια στην εφαρμογή της με την απαγόρευση ανθρώπων με αντιτιθέμενες απόψεις να συνυπάρχουν στον ίδιο χώρο», δήλωσε σχετικά η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Ιγγλέζη.

 

Οπως έγινε γνωστό, οι κάτοικοι της Χαλκιδικής ετοιμάζουν νέες κινητοποιήσεις, εκδηλώσεις και ενημερώσεις για το περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται στις Σκουριές, με πρώτο ραντεβού αυτό στην Αθήνα, αύριο.

 

Νίκος Φωτόπουλος

 

Scroll to top