
Η ανασκαφή από βόρεια. Μπροστά διακρίνεται η νεότερη
φάση κτιρίων, με οικοδομικό υλικό σε μεταγενέστερη χρήση.
Αναδύεται σιγά σιγά, έχει τεράστιο μήκος, 186 μέτρα, σχεδόν όσο ένα στάδιο. Θα αναγκάσει τους αρχαιολόγους να τοποθετήσουν αλλού την είσοδο στον χώρο
Μνημεία μέσα από τα μνημεία αναδύονται από την αρχαιολογική σκαπάνη. Στην Αρχαία Ολυμπία, όπου τον τελευταίο καιρό η Ζ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων πραγματοποιεί έργο στο πλαίσιο της αποκάλυψης του Γυμνασίου, που οικοδομήθηκε τα ελληνιστικά χρόνια για την προπόνηση των αθλητών, ήρθαν στο φως νέα ευρήματα. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι διαφάνηκε η συνέχεια του ανατολικού εξωτερικού τείχους του Γυμνασίου, που σώζεται σε ύψος περίπου 1,10 μ. κι εντοπίστηκε (μέσα από ειδικές τομές) το συνολικό μήκος του, που έφτανε τα 186 μέτρα, όσο ένα στάδιο δηλαδή. Στόχος της αρχαιολογικής ανασκαφής είναι να αναδειχθεί πλήρως το μνημείο, που έρχεται σιγά σιγά στο φως, καθώς μέρος του βρίσκεται κάτω από το έδαφος.
Η αρχαιολογική ανασκαφή έφερε στο φως ένα φρέαρ, δύο κλιβάνους, κατάλοιπα δαπέδου από πήλινες πλάκες και υπολείμματα τείχους της ρωμαϊκής και υστερορωμαϊκής περιόδου, που χρονολογούνται ανάμεσα στον 3ο και 4ο μ.Χ. αιώνα. Η αρμόδια Εφορεία πρότεινε να διατηρηθούν υπό κατάχωση. Τα αρχαία ανασκάφτηκαν σε μια έκταση 350 τ.μ. και παρουσιάστηκαν στα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, που είπε «ναι» στην κατάχωση. «Ναι» είπε και στη χάραξη της νέας εισόδου για τον αρχαιολογικό χώρο και στην προμελέτη διατήρησης των πρανών του Γυμνασίου.
«Είναι εξαιρετικά σημαντικό μνημείο, αλλάζει την εικόνα του χώρου. Και το μέγεθός του επιτρέπει στον επισκέπτη να αντιληφθεί πολύ καλύτερα τι συνέβαινε στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Πέρα, όμως, από τη συμβολική του σημασία, έχουμε ένα εντυπωσιακά μεγάλο μνημείο, το οποίο είναι άδικο να βρίσκεται καταχωμένο», είπε η Γ.Γ. Λίνα Μενδώνη. Το μνημείο αναδύεται σιγά σιγά, καθώς ένα μέρος του βρίσκεται κάτω από τον δρόμο που οδηγούσε στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας, ο οποίος αναγκαστικά θα αλλάξει πορεία. Η είσοδος τοποθετείται πλέον σε νέο σημείο (θα περιλαμβάνει και μια στάση στην ανασκαφή) ώστε να είναι εφικτή η πλήρης αποκάλυψη του Γυμνασίου. Με την ολοκλήρωση του έργου αναμένεται να ερευνηθούν άλλα 60 τ.μ.
Σύμφωνα με την παρουσίαση των ερευνών, με μια μεγάλη ανασκαφική τομή μήκους 30 μέτρων και πλάτους 9, που «ανοίχτηκε» κατά μήκος της εξωτερικής πλευράς της Στοάς, φάνηκε η συνέχεια του ανατολικού εξωτερικού τείχους του Γυμνασίου, που σώζεται σε ύψος περίπου 1,10 μ., η συνέχεια της ανατολικής Στοάς με τμήματα κιόνων in situ και αγωγός απορροής υδάτων. Σε δυο άλλες τομές που έγιναν πίσω από τα μικρά σύγχρονα κτίρια, που λειτουργούν ως εκδοτήρια και πωλητήριο, εντοπίστηκε το πέρας του μνημείου, που έχει εντυπωσιακό μήκος 186 μέτρα.
Το αρχαίο Γυμνάσιο της Ολυμπίας οικοδομήθηκε στον επίπεδο χώρο βορειοδυτικά της Αλτεως, δίπλα στην κοίτη του ποταμού Κλαδέου, και ανήκει στο ίδιο συγκρότημα με την παλαίστρα, που βρίσκεται ακριβώς στη συνέχειά του προς Νότο. Δυστυχώς, το Γυμνάσιο δεν σώζεται ολόκληρο, καθώς η δυτική πλευρά του έχει παρασυρθεί από τον ποταμό Κλαδέο. Στις πρόσφατες ανασκαφές δεν βρέθηκε, πάντως, ούτε ίχνος της πομπικής οδού, που οδηγούσε στον χώρο τους ιερείς, αθλητές και επισήμους, καθώς καταστράφηκε πιθανώς από μεταγενέστερη χρήση. Παράλληλα εντοπίστηκαν κινητά ευρήματα, όπως εργαλεία, χάλκινα νομίσματα, ένα ειδώλιο ανδρικής μορφής που σχετίζεται με ρωμαϊκή θεότητα, κ.ά.
Β. Τζεβελέκου