Meimarakis-Vaggelis-Vouli

10/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σήμερα κληρώνει για Σαμαρά – Μεϊμαράκη

Εν όψει της συγκέντρωσης των 120 υπογραφών για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, το Μαξίμου προχωρά σε απέλπιδες προσπάθειες που θα δοκιμάσουν τις σχέσεις του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Βουλής και θα φτάσουν να ανακατέψουν μέχρι και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
      Pin It

Του Μπάμπη Αγρολάμπου

 

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ, ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣΟι σχέσεις της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά προσωπικά με τον πρόεδρο της Βουλής, Ευ. Μεϊμαράκη, θα δοκιμαστούν σήμερα μαζί με το αίτημα της αντιπολίτευσης για τη σύγκληση της Ολομέλειας προκειμένου να συζητηθεί η διενέργεια δημοψηφίσματος για τη «μικρή ΔΕΗ».

 

Και οι δύο πλευρές επιμένουν στις απόψεις που έχουν εκφράσει και η ρήξη που διαφαίνεται δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε εμπλοκή και του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρ. Παπούλια.

 

Στο μέγαρο Μαξίμου, το θέμα της ΔΕΗ, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, θεωρείται λήξαν και το νέο θεσμικό πλαίσιο θα διαβιβαστεί προς υπογραφή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και έπειτα για δημοσίευση στο ΦΕΚ. Ωστόσο, μέχρι την υπογραφή και δημοσίευση, μεσολαβεί η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, όπου αναμένεται να τεθούν προς συζήτηση οι προτάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για το δημοψήφισμα.

 

Τα… περιθώρια

 

Ο κ. Μεϊμαράκης θα έχει απέναντί του τους αντιπροέδρους από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, Χρ. Μαρκογιαννάκη και Γ. Δριβελέγκα, οι οποίοι έχουν πάρει αντίθετη θέση με τον πρόεδρο.

 

Οι γραμμές επικοινωνίας του μεγάρου Μαξίμου με τη Βουλή έχουν κοπεί μετά τη ρητή δήλωση της εκπροσώπου, Σ. Βούλτεψη, ότι η συζήτηση δεν έχει νόημα, δήλωση που επανέλαβε και χθες (ΑΠΕ και Real FM). Το κυβερνητικό επιτελείο δεν έχει περιθώρια αναδίπλωσης, οπότε περιμένει την αναδίπλωση του κ. Μεϊμαράκη.

 

Και ο πρόεδρος της Βουλής όμως δεν έχει περιθώρια εάν το Επιστημονικό Συμβούλιο γνωμοδοτήσει θετικά για τις προτάσεις της αντιπολίτευσης.

 

Ο πρωθυπουργός φόρτωσε την ατζέντα του χθες με σειρά συναντήσεων, ενώ φορτωμένο θα είναι και τις επόμενες ημέρες το πρόγραμμά του, σε μια προσπάθεια να φέρει την αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση στο δικό του πλαίσιο.

 

Στις συναντήσεις με τον πρόεδρο του ESM, Kλ. Ρέγκλινγκ, και τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας, Μ. Μόντι, συζητήθηκαν τα θέματα τραπεζικής ενοποίησης και το απόγευμα, σε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη με τη συμμετοχή επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, τα προβλήματα ρευστότητας και, κυρίως, τα σενάρια διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

 

Στο περιθώριο της σύσκεψης ο κ. Σαμαράς με τον κ. Βενιζέλο, σύμφωνα με πληροφορίες, συζήτησαν -ακροθιγώς, όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε- το θέμα που εγείρει η αντιπολίτευση για το δημοψήφισμα. Η κυβέρνηση επιμένει στην εκτίμηση ότι τα αιτήματα δεν είναι ομοειδή και ως εκ τούτου δεν μπορούν να αθροιστούν.

 

Οι… αποχές

 

Κυβερνητικοί παράγοντες τονίζουν ότι «η κυβέρνηση ετοιμάζεται για την κρισιμότερη φάση των συζητήσεων με τους εταίρους για το χρέος» και αυτό το μήνυμα επαναλαμβάνεται τις τελευταίες ημέρες με έντονο τρόπο και στους βουλευτές της συμπολίτευσης. Πάντως, το γεγονός ότι στο ν/σ για τη «μικρή ΔΕΗ» έγιναν οκτώ αντικαταστάσεις (έξι βουλευτών της Ν.Δ. και δύο του ΠΑΣΟΚ) δείχνει ότι οι κοινοβουλευτικές αντοχές της κυβέρνησης δεν είναι ανεξάντλητες.

 

Αν και στη Ν.Δ. δηλώνουν ότι δεν υπήρχαν πολιτικοί λόγοι, το γεγονός ότι τα αιτήματα υποβλήθηκαν λίγο πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας προκαλεί, όπως είναι επόμενο, ερωτήματα στους ευπειθείς βουλευτές της συμπολίτευσης. Και στο δεύτερο τμήμα, η κυβέρνηση έχει κρίσιμα νομοσχέδια, όπως για την πώληση των ακτών και την αλλαγή του πλαισίου για τα δάση και εκεί αναμένεται να δοκιμαστεί και πάλι η κυβερνητική πειθαρχία.

 

Η σύγκληση της Ολομέλειας για τη ΔΕΗ, σύμφωνα με την ανάγνωση του κυβερνητικού επιτελείου, θα δημιουργούσε κακό προηγούμενο και για τις επόμενες νομοθετικές εκκρεμότητες. Το κρισιμότερο όμως για τον πρωθυπουργό είναι ότι μια τέτοια κατάσταση θα δημιουργούσε μέχρι το φθινόπωρο την αίσθηση ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε θέση αδυναμίας ενόψει των προεδρικών εκλογών, με μεγάλες επιπτώσεις στην εικόνα της έναντι των εταίρων και της τρόικας, αλλά και στο εσωτερικό.

 

Scroll to top