Πέντε δημοσιογράφοι καταδικάστηκαν σήμερα Πέμπτη στην Μιανμάρ σε δεκαετή κάθειρξη με καταναγκαστικά έργα για την δημοσίευση ενός άρθρου στο οποίο διατυπωνόταν η κατηγορία ότι σε ένα στρατιωτικό συγκρότημα παρασκευάζονται χημικά όπλα.
Οι τέσσερις δημοσιογράφοι και ο γενικός διευθυντής της εφημερίδας «Unity Weekly News» είχαν συλληφθεί τον Φεβρουάριο ακριβώς μετά την δημοσίευση του άρθρου, στο οποίο αποκαλύπτεται ότι ο στρατός λειτουργεί ένα εργοστάσιο χημικών όπλων στο Πάουκ, σε εφαρμογή των οδηγιών που είχε δώσει ο επικεφαλής του πρώην δικτατορικού καθεστώτος, αρχιστράτηγος Ταν Σούε.
«Η ετυμηγορία αυτή είναι εσφαλμένη νομικώς. Θα ασκήσουμε έφεση», δήλωσε ο εκπρόσωπος των καταδικασθέντων.
Έπειτα από μισό αιώνα στην εξουσία η χούντα προχώρησε από μόνη της στην διάλυσή της τον Μάρτιο του 2011, μεταβιβάζοντας την εξουσία σε μια κυβέρνηση σχεδόν πολιτική, η οποία έχει έκτοτε πολλαπλασιάσει τις μεταρρυθμίσεις που υλοποιούνται στην χώρα, επιτρέποντας την άρση σχεδόν όλων των δυτικών κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στην Μιανμάρ.
Ωστόσο, οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκφράζουν ανησυχίες για νέες απειλές στην ελευθεροτυπία, κυρίως μετά την άσκηση διώξεων κατά δημοσιογράφων.
«Η κυβέρνηση στρέφεται κατά των μέσων ενημέρωσης, τα οποία κάνουν την δουλειά τους, αλλά πιστεύω ότι η υπόθεση αυτή θα πρέπει να ιδωθεί και από μια λίγο διαφορετική πλευρά», σημείωσε ο Ντέιβιντ Μάτιεσον, του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).
Επισήμανε ότι η αποκάλυψη μυστικών του κράτους είναι παράνομη σε πολλές χώρες. «Όμως αυτό δεν δικαιολογεί τις σκανδαλωδώς αυστηρές αυτές ποινές», πρόσθεσε.
Τον Ιανουάριο του 2013, η Μιανμάρ αρνήθηκε ότι χρησιμοποίησε χημικά όπλα κατά των ανταρτών της μειονότητας των Κατσίν σε μάχες στο βόρειο τμήμα της χώρας.
efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ