KEBE

10/07/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΚΟΣΜΟΣ

Κοινές δράσεις επιχειρηματιών στην Κύπρο

Νέο πρόγραμμα στην Κύπρο, με κοινές επαγγελματικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες και για τα δύο έθνη.
      Pin It

Λευκωσία- Ανταπόκριση Άκης Φάντης

 

Κοινές υπαίθριες αγορές, πρακτική εξάσκηση νεαρών ανέργων και από τις δύο κοινότητες, κοινές επισκέψεις σε Τουρκία και Ελλάδα, συναντήσεις για ανταλλαγές απόψεων και για παρουσιάσεις βιβλίων συγγραφέων από τις δύο κοινότητες, περιλαμβάνει το πρόγραμμα «Leading by Example: Engagement of TC and GC Business Leaders in Dialogue, Cooperation and Reconciliation», την έναρξη του οποίου παρουσίασαν το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ) και το T/K Εμπορικό Επιμελητήριο.

 
Το πρόγραμμα, το οποίο θα ενισχυθεί με κοινοτικά κονδύλια ύψους μέχρι και €250.000, στοχεύει στην ενίσχυση του διαλόγου, της συνεργασίας και της συμφιλίωσης. Την έναρξη του προγράμματος χαιρέτισε η Μικαέλα Ντι Πούτζι, επικεφαλής της Ομάδας Επαφής Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την T/K κοινότητα. «Κατά την άποψη μας, το έργο το οποίο υλοποιούν τα δύο επιμελητήρια θα ενισχύσει το διάλογο, την εμπιστοσύνη και τη συνεργασία μεταξύ των επιχειρηματικών κοινοτήτων σε όλη την Κύπρο», είπε η κ. Ντι Πούτζι και συμπλήρωσε πως υπάρχουν μελέτες που καταδεικνύουν ξεκάθαρα τα οικονομικά οφέλη για μια επανενωμένη Κύπρο. Στη συνέχεια ανέφερε ότι θα έρθουν περισσότερες επενδύσεις, ενώ υπάρχουν εκτιμήσεις ότι η λύση θα οδηγούσε σε διπλασιασμό του ΑΕΠ του νησιού.

 
Από την πλευρά του, ο Φικρί Τόρος, πρόεδρος του Τ/Κ Εμπορικού Επιμελητηρίου, είπε ότι το πρόγραμμα αυτό προέκυψε από τη συνάντηση Ε/Κ και Τ/Κ επιχειρηματιών στη Μάλτα, πριν δέκα μήνες, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία της λεγόμενης Επιχειρηματικής Ομάδας Μάλτας (Malta Business Group). «Ένα ειρηνικό, σταθερό και ευημερεύον μέλλον βρίσκεται μπροστά μας. Προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για επόμενες γενιές. Αυτή η διαδικασία είναι πολύ ευαίσθητη για να αφεθεί αποκλειστικά στους πολιτικούς. Έτσι η συμμετοχή της επιχειρηματικής κοινότητας είναι απαραίτητη», είπε.

 
Στη δική του ομιλία, ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ Φειδίας Πηλείδης είπε ότι το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει αριθμό μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, αλλά και μέτρα που θα ενισχύουν την επιχειρηματική συνεργασία. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΚΕΒΕ, τα μέτρα αυτά θα εκτείνονται από κοινούς εμπορικούς χώρους, ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των κυπριακών Επιμελητηρίων και των αντίστοιχων επιμελητηρίων Ελλάδας και Τουρκίας για τα οφέλη από τη λύση του κυπριακού, ανταλλαγές ατόμων και από τις δύο κοινότητες και ιδιαίτερα νέων ανέργων για σκοπούς πρακτικής εξάσκησης, εργαστήρια, παρουσιάσεις βιβλίων Ε/Κ και Τ/Κ συγγραφέων καθώς και συναντήσεις τομεακών επαγγελμάτων όπως δικηγόρων, μεσολαβητών και διαφημιστών. «Είμαι βέβαιος ότι το έργο θα οδηγήσει σε χειροπιαστά αποτελέσματα και θα συνεισφέρει στον κοινό μας στόχο που δεν είναι άλλος από την επανένωση της χώρας μας και την ευημερία του λαού της», κατέληξε.

 
Εξάλλου, απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Τόρος ανακοίνωσε πως η επόμενη συνάντηση των κυπριακών Επιμελητηρίων με τα Επιμελητήρια Ελλάδας και Τουρκίας θα πραγματοποιηθεί στις 14 Σεπτεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη. Σε ερώτηση για το θέμα της περιαγωγής στην κινητή τηλεφωνία, ο κ. Πηλείδης είπε πως έγινε αρκετή πρόοδος σε τεχνικά ζητήματα που υπήρχαν λόγω των χωριστών παροχέων τηλεφωνίας, για να προσθέσει ότι: «Πιέζουμε για τη λήψη τελικών αποφάσεων». Λέγοντας ότι στο θέμα εμπλέκονται και οι ίδιες οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας, ο κ. Πηλείδης σημείωσε πως «δεν υπάρχει λόγος να το αποκρύψουμε, στο τέλος της ημέρας χρειάζονται να ληφθούν και πολιτικές αποφάσεις».

Scroll to top