11/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κατάρρευση της ΔΕΗ με μαθηματική ακρίβεια!

Ο Αρθούρος Ζερβός επικρίνει τις κυβερνητικές επιλογές και προειδοποιεί ότι θα οδηγήσουν σε.
      Pin It

Του Βασίλη Γεώργα

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ν. ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ

ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ν. ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ

Καμπανάκι για τον άμεσο κίνδυνο κατάρρευσης της ΔΕΗ από την πολλή… ιδιωτικοποίηση έκρουσε χθες σε υψηλούς τόνους ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, Αρθούρος Ζερβός, την ίδια ώρα που το μισό πολιτικό σύστημα προσπαθεί να ναρκοθετήσει με κάθε τρόπο την πρόταση της αντιπολίτευσης για δημοψήφισμα και το άλλο μισό δεν μπορεί να συμφωνήσει σε μια κοινή πλατφόρμα για το τόσο σοβαρό ζήτημα εκποίησης του αγαθού της ηλεκτρικής ενέργειας.

 

«Μικρή ΔΕΗ και υποχρεωτικές δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας προς ιδιώτες (σ.σ. μοντέλο NOME) δεν δύνανται να συνυπάρξουν, δεδομένου ότι στην περίπτωση αυτή ένα υπερβολικά μεγάλο ποσοστό της λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής θα φύγει από τη ΔΕΗ και θα τον εκμεταλλεύονται τρίτοι. Σε μια τέτοια περίπτωση μπορεί από τώρα να υπολογιστεί με μαθηματική ακρίβεια η κατάρρευση της μεγαλύτερης εταιρείας ηλεκτρισμού της χώρας με όλα τα συνεπακόλουθα που αυτό θα έχει» τόνισε χθες από το συνέδριο του «Economist» ο Αρθούρος Ζερβός, υπονοώντας πως αν η ΔΕΗ χάσει το 40-45% της σημερινής παραγωγής της δεν θα μπορεί να αντεπεξέλθει.

 

Ζητά εγγυήσεις

 

Ο ίδιος άφησε να εννοηθεί πως κρύβονται πολύ μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα πίσω από τη μνημονιακή υποχρέωση εφαρμογής του μοντέλου της υποχρεωτικής διάθεσης φτηνής ηλεκτρικής ενέργειας από τη ΔΕΗ σε ιδιώτες, λέγοντας πως «η ΔΕΗ έχει κατ’ επανάληψη ζητήσει εγγυήσεις πως η διαδικασία θα αποβεί προς όφελος των τελικών καταναλωτών και όχι μόνο υπέρ κάποιων ιδιωτών που δραστηριοποιούνται στην αγορά ηλεκτρισμού».

 

Πρέπει να επισημανθεί στο σημείο αυτό πως το μοντέλο των δημοπρασιών προβλέπει ότι η ΔΕΗ θα υποχρεωθεί να βγάζει προς πώληση «σε τιμές κόστους» περίπου 1.500 MW λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ισχύος, τα οποία θα αγοράζουν με τη μορφή «πακέτων» είτε απευθείας οι βιομηχανικοί καταναλωτές είτε οι ιδιωτικές εταιρείες εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας με σκοπό να τα μεταπωλούν εκείνες στους καταναλωτές για να μπορούν να ανταγωνιστούν τη ΔΕΗ. Ο χρόνος για την εφαρμογή του συστήματος προθεσμιακών συμβολαίων ηλεκτρικής ενέργειας πιέζει, καθώς θα πρέπει το πλαίσιο να είναι έτοιμο τον Ιούλιο από τη ΡΑΕ και να τεθεί σε εφαρμογή τον Σεπτέμβριο. ΔΕΗ και ιδιώτες έχουν διαμετρικά αντίθετα συμφέροντα σε ό,τι αφορά την τιμολόγηση της ενέργειας, με την επιχείρηση να υποστηρίζει πως η τιμή δεν πρέπει να είναι προκαθορισμένη αλλά να βασίζεται στο πλήρες κόστος παραγωγής των υδροηλεκτρικών και λιγνιτικών μονάδων και τους ιδιώτες να διεκδικούν έως και 50% χαμηλότερες προκαθορισμένες τιμές.

 

Scroll to top