Pin It

Σοβαρές επιφυλάξεις για το ύψος των πραγματικών «κόκκινων» δανείων που έχουν συσσωρεύσει οι ελληνικές τράπεζες εκφράζουν πλέον ανοιχτά οι Ευρωπαίοι. Κορυφαίος αξιωματούχος της ΕΚΤ άφηνε να εννοηθεί ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι με την ανοχή των τραπεζών ορισμένα δάνεια, κυρίως επιχειρηματικά, ενώ μπορούν να εξυπηρετηθούν από τους δανειολήπτες, αφήνονται να «κοκκινίσουν».

 

Οι δανειστές, πάντως, με κάθε ευκαιρία επαναλαμβάνουν ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, καθώς συνδέεται ευθέως με την ανάκαμψη. Σύμφωνα με τον Ντέκλαν Κοστέλο, διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το ζήτημα της ρευστότητας θα λυθεί μέσα από τη διευθέτηση των «κόκκινων» δανείων και της χρηματοδότησης προγραμμάτων από το ΕΣΠΑ.

 

Παράλληλα, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας σε εκδήλωση μαζί με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, ανέφερε ότι μέχρι σήμερα η ανάκαμψη της οικονομίας δεν στηρίχθηκε στον τραπεζικό δανεισμό. Αν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί, τότε η ανάκαμψη δεν είναι διατηρήσιμη, τόνισε ο διοικητής. Η βασική προϋπόθεση, ωστόσο, για τη βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με τον Γιάννη Στουρνάρα, είναι η ελάφρυνση του χρέους, με τον Κλάους Ρέγκλινγκ να αποκλείει το «κούρεμα» καθώς, όπως είπε, «το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο. Το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους έχει μειωθεί. Αυτό συνεπάγεται πως δεν χρειάζεται κούρεμα». Αυτό που πρέπει να κάνει η Ελλάδα, σύμφωνα με τον Ρέγκλινγκ είναι επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων ώστε να ενεργοποιηθούν οι αποφάσεις που έλαβε το Eurogroup τον Νοέμβριο του 2012 για το ελληνικό χρέος.

 

Σε ό,τι αφορά τον ΕSM, ο Κ. Ρέγκλνγκ υπενθύμισε τη χρηματοδοτική στήριξη που έχει παράσχει στις χώρες που μπήκαν σε προγράμματα στήριξης, επισήμανε πάντως πως τα κεφάλαια αυτά δεν χορηγούνται χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Υπενθύμισε εξάλλου ότι εξετάζεται η επέκταση του ρόλου του ESM ως μηχανισμού απευθείας στήριξης των τραπεζών.

 

! Στα 18,5 δισ. ευρώ αποτιμώνται, στις 10 Ιουλίου 2014, οι μετοχές που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του Ταμείου, μετά τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και την εξάσκηση των δικαιωμάτων, αυτή διαμορφώνεται στην Τράπεζα Πειραιώς σε 66,93%, στην Alpha Bank σε 66,36%, στην Εθνική σε 57,24% και στην Εurobank σε 35,41%.

 

Α. Σπηλιώτη

 

Scroll to top