13/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Παράσταση» για… 51

Με μια κοινοβουλευτική διαδικασία-τραγέλαφο έκλεισε η κυβέρνηση το κεφάλαιο δημοψήφισμα για τη «μικρή ΔΕΗ». Απείχαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. «Αυτή η κυβέρνηση τρέμει τον λαό» λέει ο ΣΥΡΙΖΑ.
      Pin It

Των Χάρη Ιωάννου, Ελενας Βαρίνου

 

Με μια διαδικασία-παρωδία που προσβάλλει το Σύνταγμα και το Κοινοβούλιο, η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου αρνήθηκε πεισματικά να συγκαλέσει την Ολομέλεια του Σώματος ώστε να συζητηθεί η πρόταση σύσσωμης της αντιπολίτευσης για διενέργεια δημοψηφίσματος με θέμα το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.

 

Την Παρασκευή 51 βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ στο Α′ Θερινό Τμήμα αποφάσισαν -με μια διαδικασία που δεν προβλέπεται πουθενά- ότι οι 139 συνάδελφοί τους που υπέγραψαν τις σχετικές προτάσεις δεν μπορούν να ασκήσουν το συνταγματικό κατοχυρωμένο δικαίωμά τους να προκαλούν συζήτηση στη Βουλή για «σημαντικό κοινωνικό ζήτημα».

 

Από τη συνεδρίαση, η οποία θα καταγραφεί ως μια «μαύρη» σελίδα στη σύγχρονη κοινοβουλευτική ιστορία, απείχαν, όπως άλλωστε είχαν προαναγγείλει, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, οι ΑΝ.ΕΛΛ. και οι ανεξάρτητοι βουλευτές.

 

Το βάρος της υποστήριξης της κυβερνητικής απόφασης ανέλαβαν να σηκώσουν μόνο οι γραμματείς των κοινοβουλευτικών ομάδων Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, Θανάσης Μπούρας και Τάκης Ρήγας αντίστοιχα, καθώς από τους 51 βουλευτές της συμπολίτευσης μόλις τρεις πήραν τον λόγο για να υπερασπιστούν την πρωτοφανή διαδικασία.

 

Το κοινό επιχείρημα ήταν πως η πρόταση του ΚΚΕ, με την οποία ζητά δημοψήφισμα για όλους τους ενεργειακούς νόμους (της «μικρής ΔΕΗ» συμπεριλαμβανομένης), δεν μπορεί να συναθροιστεί με τις υπόλοιπες (άρα μένουν 127), ενώ η ΔΗΜΑΡ αρνείται να συναθροιστεί με τη Χρυσή Αυγή (άρα 116), επομένως δεν συγκεντρώνονται οι απαραίτητες 120 ψήφοι. Επιπροσθέτως, σημείωναν πως το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ» ούτε σοβαρό κοινωνικό ζήτημα ρυθμίζει, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα, ενώ έχει και δημοσιονομικό χαρακτήρα, καθιστώντας το, επίσης βάσει Συντάγματος, απαγορευτικό για να τεθεί σε δημοψήφισμα.

 

Για «κίνηση πολιτικού τακτικισμού» κατηγόρησε την αντιπολίτευση ο κ. Μπούρας, καθώς από τη μία πλευρά «οι 7 διαφορετικές προτάσεις δεν αθροίζονται» και από την άλλη «οι ιδιωτικοποιήσεις είναι θέμα πρωτίστως πολιτικό και δημοσιονομικό, βάσει Μεσοπρόθεσμου, και όχι κοινωνικό».

 

«Παίζει με τους θεσμούς»

 

Σε απόλυτη ταύτιση με τη Ν.Δ., ο κ. Ρήγας τόνισε ότι ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι η «μικρή ΔΕΗ», αλλά η συγκέντρωση των 120 για να μπορέσει να μπλοκάρει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή. «Δεν θα δεχτούμε να επιβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ τον τυχοδιωκτισμό του και να παίζει με τους θεσμούς», σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι ο στόχος της αντιπολίτευσης είναι η «διασάλευση της πολιτικής ομαλότητας».

 

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού και υπουργός Επικρατείας Δημ. Σταμάτης, υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορεί να αμφισβητηθεί η ευρωπαϊκή πολιτική στην ενέργεια.

 

Η Ελ. Ζαρούλια (Χ.Α.) κατηγόρησε τη ΔΗΜΑΡ για το γεγονός ότι αρνείται τη συνάθροιση των προτάσεων των κομμάτων, ενώ η βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Μαρ. Γιαννακάκη, ξεκαθάρισε ότι οι προτάσεις των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου, συμπεριλαμβανομένου του ΚΚΕ, αθροίζονται και συμπληρώνεται ο αριθμός των 120. Στη συνέχεια, μαζί με τους υπόλοιπους τρεις βουλευτές του κόμματός της αποχώρησε από την αίθουσα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις.

 

«Δίνετε την εντύπωση ότι ο κοινοβουλευτισμός είναι ο εχθρός της λαϊκής κυριαρχίας», παρατήρησε προς τα κυβερνητικά έδρανα ο Γ. Πανούσης (ΔΗΜΑΡ).

 

Ο προεδρεύων Χρ. Μαρκογιαννάκης ανακοίνωσε με συνοπτικές διαδικασίες την απόρριψη των προτάσεων, χωρίς καν να ψηφίσουν ή να εγερθούν οι παρόντες βουλευτές της συμπολίτευσης.

 

Την ίδια ώρα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, επικεφαλής των συγκεντρωμένων βουλευτών του κόμματός του στο περιστύλιο της Βουλής, τόνιζε πως «δεν νομιμοποιούμε με την παρουσία μας κοινοβουλευτικές συνεδριάσεις παρασυναγωγής, που πλήττουν βάναυσα τη δημοκρατία και κουρελιάζουν το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής».

 

«Αντιδημοκρατική εκτροπή»

 

Με ανακοίνωσή της η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «η κυβέρνηση έχει επιβάλει στη χώρα μια βαθιά αντιδημοκρατική εκτροπή. Τα κατοχυρωμένα δικαιώματα της μειοψηφίας δεν μπορεί να τίθενται στην κρίση μιας περιστασιακής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, που είναι και οικτρή μειοψηφία στον λαό. Αυτό είναι ολοκληρωτισμός. Αυτή η κυβέρνηση τρέμει τον λαό, τον βλέπει ως εχθρό και πρέπει να φύγει για να ανασάνει ο τόπος και η δημοκρατία».

 

Λίγο αργότερα ο Δ′ αντιπρόεδρος της Βουλής, Γ. Δραγασάκης (ΣΥΡΙΖΑ), απαντούσε στο επιχείρημα της κυβέρνησης, λέγοντας ότι δεν υπάρχει καμία δημοσιονομική διάσταση, καθώς ο ίδιος ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γ. Μανιάτης, ανέφερε ότι τα έσοδα από την ιδιωτικοποίηση θα πάνε στην ίδια τη ΔΕΗ και όχι στο κράτος.

 

Scroll to top