Το ησυχαστήριο της Κορωνησίας αποτελεί έναν ιδιαίτερης ομορφιάς ταξιδιωτικό προορισμό
Η κλειστή γεωμορφολογία της περιοχής, τα πολλά κατάφυτα νησάκια, οι αμέτρητες, μικρές λιμνοθάλασσες αφήνουν τον επισκέπτη άφωνο, μα και μπερδεμένο. Δεν πρόκειται για λίμνη και δεν μοιάζει με θάλασσα.
Σίγουρα ο Αμβρακικός κόλπος έχει τη δική του προσωπικότητα και είναι δύσκολο να συγκριθεί με οποιοδήποτε άλλο μέρος της Ελλάδας.
Πάντως η επιστήμη της γεωγραφίας τον χαρακτηρίζει «κλειστό κόλπο» καθώς επικοινωνεί με το ανοιχτό πέλαγος από ένα στενό δίαυλο πλάτους μόλις 600 μέτρων, ανάμεσα στο Ακτιο και στην Πρέβεζα. Αυτό το ποικιλόμορφο υγροτοπικό σύμπλεγμα -ένα από τα σημαντικότερα της Μεσογείου-, αποτελεί εκτός των άλλων έναν ιδιαίτερης ομορφιάς ταξιδιωτικό προορισμό.
Κορωνησία, τα ψαροχώρι: Το καλύτερο σημείο για ν’ αποκτήσει κανείς ολοκληρωμένη εικόνα της περιοχής, είναι το ψαροχώρι της Κορωνησίας που προσεγγίζεται εύκολα από την πόλη της Αρτας. Πρόκειται για ένα μικρό ψαράδικο οικισμό με πληθυσμό που δεν ξεπερνά τους 350 κατοίκους. Αξιόλογος εδώ είναι ο παλιός βυζαντινός ναός της Παναγίας, του 7ου αι.
Αν και το χωριό διατηρεί σε μεγάλο βαθμό την αυθεντική, παραδοσιακή αρχιτεκτονική των σπιτιών, αλλά και των ανηφορικών ασβεστωμένων καλντεριμιών, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται γύρω από το λιμάνι όπου δένουν τα δεκάδες πλεούμενα των ψαράδων που ζουν από τα αλιεύματα του κλειστού κόλπου. Τον Αύγουστο στην Κορωνησία πραγματοποιούνται σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις με έντονο λαογραφικό και θρησκευτικό ενδιαφέρον όπως είναι το μεγάλο πανηγύρι της Παναγίας και η Γιορτή της Σαρδέλας. Ωστόσο η καλύτερη εποχή για επίσκεψη στην περιοχή είναι ο Ιούλιος και ο Σεπτέμβριος, καθώς ο συνήθως ευχάριστος καιρός ευνοεί τις υπαίθριες δραστηριότητες και παράλληλα η ζέστη δεν είναι ανυπόφορη.
Tο οικοσύστημα του Αμβρακικού: Ο Αμβρακικός κόλπος είναι ένα από τα πιο σημαντικά οικοσυστήματα στον χώρο της Ανατ. Μεσογείου. Τον Μάρτιο του 2008 ιδρύθηκε το «Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Αμβρακικού» με σκοπό την ολοκληρωμένη διαχείριση και προστασία του σπάνιου αυτού οικοσυστήματος www.amvrakikos.eu.
Παραλίες για μπάνιο: Οι ακτές του Αμβρακικού δεν είναι από τις καλύτερες της Ηπείρου. Τα νερά είναι ρηχά και ο βυθός σε πολλά σημεία βαλτώδης. Πάντως οι ντόπιοι προτιμούν για το μπάνιο τους τις αμμουδιές γύρω από την Κορωνησία. Δημοφιλείς ακρογιαλιές θα βρείτε πηγαίνοντας προς Μενίδι- Κατάφουρκο, στον δρόμο Αρτας – Αμφιλοχίας. Ωστόσο δεν απέχουν και πολύ οι ασυναγώνιστες απλωτές αμμουδιές του Ιονίου κοντά στην Πρέβεζα και την Πάλαιρο, ενώ σε απόσταση βολής βρίσκεται επίσης το νησί της Λευκάδας με τις διάσημες παραλίες του.
…………………………………………….
i Πού θα φάτε
Στην προκυμαία της Κορωνησίας υπάρχουν αρκετές ψαροταβέρνες που φημίζονται για το φρέσκο ψάρι τους και τις υπόλοιπες λαχταριστές θαλασσινές λιχουδιές.
Ενδεικτικά: Tαβέρνα «Μυρταρία» του Δημοσθένη Πατέντα, ονομαστή για τους ψαρομεζέδες της. Δοκιμάστε γάμπαρη (είδος γαρίδας που ψαρεύεται μόνο στον Αμβρακικό), κέφαλο και παπαλίνα (σαρδέλα).
…………………………………………….
i Πού θα μείνετε
Κορωνησία:
«Κορωνησία», 26810-27481 & 6946226246 http://www.koronisiarooms.gr
«Αστερίας» 6946032189 www.asterias-koronisia.gr
…………………………………………….
Πώς θα πάτε:
Από Αθήνα μέχρι Αρτα θα πρέπει να διανύσετε 365 χιλιόμετρα χρησιμοποιώντας τη γέφυρα Ρίου -Αντίρριου.
Από Θεσ/νίκη μέσω Εγνατίας Οδού και Ιωαννίνων θα χρειαστεί να καλύψετε 320 χιλιόμετρα.