Του Τζώρτζη Ρούσσου
Μια περιγραφική, χωρίς ουσία, συζήτηση 5,5 ωρών ήταν τελικά η χθεσινή πολυδιαφημισμένη συνάντηση της τρόικας με τους επιτελείς του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Οι εκπρόσωποι των δανειστών περιορίστηκαν στο να ακούν τα όσα τους μετέφερε ο υπουργός Γιάννης Βρούτσης επιδιώκοντας να πληροφορηθούν τις προβολές του ασφαλιστικού συστήματος και δη τα οικονομικά του. Εκεί όμως που αναδείχθηκε η πολιτική φαιδρότητα του υπουργού Εργασίας ήταν στο θέμα της ρύθμισης των οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία, για την οποία ο κ. Βρούτσης είχε φροντίσει να καλλιεργήσει το προηγούμενο διάστημα κλίμα βεβαιότητας ότι χθες η τρόικα ήταν έτοιμη να αποδεχθεί επέκταση των δόσεων από τις 72 στις 100. Μάλιστα η κυβερνητική μαύρη προπαγάνδα είχε δώσει τέτοια δείγματα τις προηγούμενες ημέρες, που πολλοί επιχειρηματίες «κρέμονταν» από τα ραδιόφωνα και το ίντερνετ προκειμένου να ακούσουν τα «χαρμόσυνα» νέα.
Υποβάθμιση
Εντός της αίθουσας που διεξαγόταν η συνάντηση τα πράγματα εξελίχθηκαν διαφορετικά για τον υπερφίαλο υπουργό, αφού οι εκπρόσωποι των δανειστών μας δεν τον άφησαν ούτε να ανοίξει το θέμα των δόσεων για τα ασφαλιστικά ταμεία λέγοντάς τους ότι αφορά τον υπουργό Οικονομικών. Ηταν μια σαφέστατη υποβάθμιση του ρόλου του κ. Βρούτση, ο οποίος έμεινε τελικά με τα φιλικά και κατευθυνόμενα δημοσιεύματα των προηγούμενων ημερών που μιλούσαν για επέκταση έως 100 των δόσεων, με τους οφειλέτες να μένουν μόνο με τη γλύκα της προσμονής των αποφάσεων (που δεν υπήρχε καμία περίπτωση να συζητηθούν). «Για τα ληξιπρόθεσμα γνωρίζουμε το θέμα, το παρακολουθούμε, αλλά δεν θέλω να πω τίποτα παραπάνω» ήταν η λιτή όσο και δηλωτική για το τι έγινε απάντηση του κ. Βρούτση.
Κάτω από αυτά τα δεδομένα, σύμφωνα με πληροφορίες αυτό που εξετάστηκε λεπτομερώς ήταν η οικονομική κατάσταση του συστήματος κοινωνικής ασφάλιση. Ο κ. Βρούτσης ενημέρωσε ότι αναμένεται η οριστική πρόταση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για την ενοποίηση των Ταμείων σε τρία για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες και την επανεξέταση περιπτώσεων πρόωρης συνταξιοδότησης. Αυτό σημαίνει νέα αύξηση του μέσου όρου της ηλικίας συνταξιοδότησης. Από την άλλη ο υπουργός ενημέρωσε ότι προωθείται η σύσταση του Εθνικού Φορέα Απονομής Συντάξεων για όλους τους ασφαλισμένους και η καθιέρωση του ηλεκτρονικού ασφαλιστικού βιογραφικού που θα καλύψει το σύνολο ασφαλισμένων και συνταξιούχων στο τέλος του 2015.
Οσον αφορά τους κοινωνικούς πόρους, ο κ. Βρούτσης ουσιαστικά φωτογράφισε την κατάργησή τους αφού τους χαρακτήρισε άδικους. «Θεωρούνται άδικοι. Αυτοί που είχαν πρόσβαση στο πολιτικό σύστημα το εκμεταλλεύονταν για να διατηρήσουν τα προνόμιά τους. Δεν υπάρχει κίνδυνος για τα Ταμεία από την κατάργησή τους. Ισα ίσα βελτιώνεται το κλίμα στην οικονομία» ανέφερε ο κ. Βρούτσης, αφήνοντας άναυδους όσους τον άκουσαν αφού άπαντες γνωρίζουν ότι απώλεια της τάξης περισσότερου από 1 δισ. ευρώ ετησίως δεν κλείνει εύκολα.
Τι ζήτησαν από τον Βορίδη
Ραντεβού τον Σεπτέμβριο έδωσε η τρόικα και με τον υπουργό Υγείας, Μάκη Βορίδη, για να επιλυθούν τα ανοιχτά ζητήματα της απελευθέρωσης ή μη της διατίμησης των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ). Στο μικροσκόπιο της τρόικας μπήκε η παρακολούθηση των δαπανών υγείας, οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων και η χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ. Οι δανειστές ζήτησαν εκ νέου την αύξηση της κατανάλωσης των γενόσημων φαρμάκων στο 60% μέχρι το τέλος του έτους από 20% που είναι σήμερα.
…………………………………………………………………………………………………………………………………
Ετοιμος για νέα «μάχη» ο Βενιζέλος
Δεν πτοείται από τις αντιρρήσεις της τρόικας για τις φοροελαφρύνσεις που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση. Επιμένει ότι θα εφαρμόσει το σχέδιό της, όπως διεμήνυσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη σύσκεψη στο Μαξίμου στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης και ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Στουρνάρας. Η παράδοση ωστόσο θέλει η τρόικα να κερδίζει κατά κράτος όλες τις «μάχες» με την ελληνική κυβέρνηση και είναι σαφές ότι και αυτή η τοποθέτηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κόντρα στις αντιρρήσεις των δανειστών εντάσσεται στον προεκλογικό σχεδιασμό των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης. Αυτό που κάνουν άλλωστε οι δανειστές σε κάθε αίτημα «χαλάρωσης» που προβάλλει η ελληνική πλευρά είναι να υπενθυμίζουν τον μακρύ κατάλογο των προαπαιτούμενων που είναι σε εκκρεμότητα.