14/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στον Γιούνκερ εναποθέτει τις ελπίδες του ο Σαμαράς

Πονοκέφαλο στο κυβερνητικό επιτελείο δημιουργούν οι άσχημες διαθέσεις των τροϊκανών. Ο πρωθυπουργός υποδέχτηκε τον πρόεδρο της Κίνας στη Ρόδο, όμως το καλό κλίμα στις ελληνοκινεζικές σχέσεις φαίνεται πως δεν αρκεί για να λυθούν προβλήματα όπως φάνηκε και στην τελευταία έκδοση ομολόγων.
      Pin It

Του Μπάμπη Αγρολάμπου

 

Στις καλές υπηρεσίες του νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ελπίζει ο Αντώνης Σαμαράς, εν όψει του τελευταίου γύρου των συνομιλιών με την τρόικα το φθινόπωρο και, κατόπιν, τη συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους. Την προσεχή Τετάρτη στην σύνοδο κορυφής για την επιλογή των νέων επιτρόπων ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί και με την καγκελάριο Μέρκελ, για το χρονοδιάγραμμα των πρωτοβουλιών από την πλευρά των εταίρων.

 

Οι άσχημες διαθέσεις της τρόικας που φάνηκαν στην έναρξη της τρέχουσας επιθεώρησης, παρ’ ότι η κυβέρνηση θεωρεί ότι κινείται εντός του χρονοδιαγράμματος υλοποίησης των προαπαιτούμενων, προκαλούν προβληματισμό στο κυβερνητικό επιτελείο.

 

Πρωτογενές πλεόνασμα

 

Σε μία προσπάθεια να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις, σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας θα δώσει τα στοιχεία του πρώτου 6μήνου του προϋπολογισμού, που δείχνουν σταθερό πρωτογενές πλεόνασμα.

 

Ωστόσο, ο πονοκέφαλος στο σκέλος των εσόδων φαίνεται πως θα παραταθεί μέχρι την επόμενη επιθεώρηση καθώς η τρόικα δείχνει επιφυλακτική έως και αρνητική στην ιδέα της επέκτασης των δόσεων.

 

Ο κ. Σαμαράς, σύμφωνα με τους συνεργάτες του, ενημερώνεται συνεχώς για τις συνομιλίες με την τρόικα, καθώς από την έκβασή τους θα κριθεί και η έναρξη της συζήτησης για το χρέος. Με τη δεκαήμερη διακοπή του κοινοβουλευτικού έργου, ο πρωθυπουργός έχει την ευχέρεια να ξαναδεί με τους στενούς συνεργάτες του την τακτική της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα. Τα τελευταία προαπαιτούμενα θα περάσουν στο δεύτερο θερινό τμήμα, με εξαίρεση ίσως το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό και τις παραλίες, ώστε να αποφευχθούν τυχόν κοινωνικές αντιδράσεις στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου.

 

Χθες ο πρωθυπουργός πήγε στη Ρόδο όπου υποδέχθηκε μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ. Σε δηλώσεις του ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι «η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας σε μια περιοχή με υψηλό δείκτη αστάθειας».

 

Προοπτικές συνεργασίας

 

Αναφέρθηκε και στις προοπτικές διεύρυνσης της συνεργασίας λέγοντας ότι «η περαιτέρω ώθηση στις διμερείς σχέσεις (όπως για παράδειγμα με τον ανεφοδιασμό και τη συντήρηση πολεμικών πλοίων της Κίνας που πλέουν στην περιοχή) θα δώσει μεγαλύτερη έμφαση στη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών». Η επιλογή της Ρόδου από τον πρόεδρο της Κίνας, ως ενδιάμεσου σταθμού για τη Βραζιλία όπου θα γίνει ησΣύνοδος των BRICS, θεωρείται από την κυβέρνηση σαν άλλο ένα θετικό σήμα για την ελληνική τουριστική αγορά. Ο κ. Σαμαράς ξενάγησε τον πρόεδρο της Κίνας στα αξιοθέατα της πόλης και ο κ. Παπούλιας παρέθεσε δείπνο προς τιμήν του.

 

Το καλό κλίμα στις ελληνοκινεζικές σχέσεις φαίνεται πως δεν αρκεί για να λυθούν τα προβλήματα στην οικονομία, όπως αποδείχθηκε με την αρνητική υποδοχή του τελευταίου ελληνικού ομολόγου, που έπεσε στη δίνη της κρίσης των πορτογαλικών τραπεζών. Λίγες ημέρες πριν ο πρωθυπουργός της Κίνας Νι Κετσιάνγκ δήλωνε ότι η Κίνα θα αγοράσει ελληνικά ομόλογα, όμως αντί για 3 δισ. η κυβέρνηση κατάφερε να αντλήσει μόλις 1,5 δισ. ευρώ.

 

Τον Σεπτέμβριο

 

Η επόμενη έξοδος στις διεθνείς αγορές ομολόγων δεν αναμένεται πριν από το Eurogroup του Σεπτεμβρίου, όπου θα προγραμματιστεί και η τελική φάση για τα stress tests των τραπεζών.

 

Αυτό είναι και το περιθώριο για την εξεύρεση λύσης για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ελληνικών τραπεζών, σε συνεννόηση με την τρόικα και την ΕΚΤ. Οποια λύση πάντως και αν συμφωνηθεί χωρίς την εισροή πραγματικού χρήματος στην αγορά δεν πρόκειται να έχει αποτέλεσμα. Γι’ αυτό και στο κυβερνητικό επιτελείο περιμένουν τις επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ για τα αναπτυξιακά εργαλεία και την αξιοποίησή τους το φθινόπωρο, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

 

Scroll to top