14/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ποτέ την Κυριακή

Η συμμετοχή των εμποροϋπαλλήλων στην απεργία ξεπέρασε το 90% - Εκατοντάδες συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν παρεμβάσεις σε ανοιχτά καταστήματα ξένων αλυσίδων στο κέντρο της Αθήνας που αναγκάστηκαν να κατεβάσουν ρολά.
      Pin It

Του Μιχαήλ-Αγγελου Κωνσταντόπουλου

 

«Ποτέ τα καταστήματα ανοιχτά στην Κυριακή!» φώναξαν χθες στο κέντρο της Αθήνας εκατοντάδες πολίτες και εργαζόμενοι στο εμπόριο που συμμετείχαν στις συγκεντρώσεις της ΟΙΥΕ και του ΠΑΜΕ ενάντια στο μέτρο του ανοίγματος των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου σε 10 τουριστικές περιοχές της χώρας. Η συμμετοχή των εμποροϋπαλλήλων στην απεργία ξεπέρασε το 90% και τα περισσότερα καταστήματα στους εμπορικούς δρόμους της Αθήνας παρέμειναν κλειστά, με εξαίρεση κυρίως αυτά που ανήκουν σε πολυεθνικούς ομίλους και μεγάλες αλυσίδες.

 

Οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν παρεμβάσεις στα ανοιχτά καταστήματα ώστε και αυτά να κατεβάσουν ρολά, φωνάζοντας συνθήματα και προτρέποντας τους καταναλωτές να αποχωρήσουν. Ετσι, αρκετά μαγαζιά σταμάτησαν τη λειτουργία τους, γεγονός που όπως μας είπαν κάποιοι από τους συγκεντρωμένους δέχθηκαν με ανακούφιση οι εργαζόμενοι τους. Ωστόσο, κάποια καταστήματα άνοιγαν και πάλι ή άλλα ξεκινούσαν τη λειτουργία τους μετά την αποχώρηση των απεργών. Με ανάμεικτα συναισθήματα υποδέχθηκαν το μέτρο και οι καταστηματάρχες, με αρκετούς να μιλάνε για απαράδεκτη αλλαγή που δεν θα αποφέρει κάποιο όφελος και άλλους να λένε ότι ίσως αποτελεί μια ευκαιρία να αυξηθεί ο τζίρος, αλλά όλα θα εξαρτηθούν από το πόσο ενδιαφέρον θα δείξουν οι καταναλωτές.

 

«Για χάρη ορισμένων»

 

«Απεργούμε όλοι οι εργαζόμενοι στο εμπόριο για την Κυριακή αργία. Οι μικρομεσαίοι έμποροι έκλεισαν τα μαγαζιά τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Εχουμε μια επιθετική πράξη της κυβέρνησης που απελευθερώνει τη λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου. Σε μια χώρα που χειμάζεται, οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι και η ανεργία ξεπερνά το 30%, τα καταστήματα ανοίγουν για χάρη πέντε μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων. Η απεργία είχε συμμετοχή σε ποσοστό πάνω από 90% και τα μαγαζιά παρέμειναν κλειστά», λέει στην «Εφ.Συν.» ο γ.γ. της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, Θάνος Βασιλόπουλος.

 

Την άμεση απόσυρση του μέτρου του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς καταστρατηγούνται βασικά δικαιώματα των εργαζομένων και ωφελούνται πολυκαταστήματα και αλυσίδες εις βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Στους πολίτες δεν λείπει ο χρόνος για να ψωνίσουν αλλά τα χρήματα εξαιτίας της πολιτικής λιτότητας και της ανεργίας, αναφέρει η ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 

«Η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας των εμποροκαταστημάτων θα τσακίσει το ωράριο και τα δικαιώματα των εργαζομένων στο εμπόριο και θα εκτοπίσει τους μικρούς επαγγελματίες από την αγορά, προς όφελος των μεγαλεμπόρων και των αλυσίδων», σχολιάζει το ΚΚΕ που επισημαίνει τον κίνδυνο κατάργησης της κυριακάτικης αργίας και σε άλλους κλάδους εργαζομένων.

 

Ηδη οι εμποροϋπάλληλοι εξετάζουν το ενδεχόμενο νέας απεργίας την Κυριακή 20 Ιουλίου, όπου και πάλι τα καταστήματα θα μπορούν να είναι ανοιχτά.

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

Εκλεισαν και αυτά τα λίγα καταστήματα που άνοιξαν στη Θεσσαλονίκη

 

Του Νίκου Φωτόπουλου

 

ΖΑRωσαν και MASSησαν οι εμποροϋπάλληλοι την απόφαση της κυβέρνησης για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές. Χθες, στην αγορά της Θεσσαλονίκης φάνηκε ότι το μέτρο είναι κομμένο και ραμμένο για τις πολυεθνικές, αφού μόνο αυτές άνοιξαν τα καταστήματά τους, για να τα κλείσουν στη συνέχεια υπό το βάρος και την ένταση των διαμαρτυριών.

 

Ανοιξαν μόνο 17

 

Από τα περίπου 1.500 εμπορικά του ιστορικού κέντρου, μόνο 17 άνοιξαν χθες, στην πλειονότητά τους καταστήματα ξένων αλυσίδων. Πρόκειται για εταιρείες ένδυσης του ομίλου Inditex (Zara, Massimo Dutti, Pull and Bear, Stradivarius και Μπέρσκα), το Benetton, το καινούργιο Η&Μ, αλλά και κάποια ελληνικά, των εταιρειών BSB, Intersport, Public και Peter Sport. Την ίδια ώρα, άλλα μεγάλα εμπορικά πολυκαταστήματα, όπως τα Notos και τα Hondos Center, δεν λειτούργησαν.

 

Και οι ελάχιστες επιχειρήσεις που προσπάθησαν να λειτουργήσουν πολύ σύντομα αναγκάστηκαν να κατεβάσουν ρολά, σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα επεισοδιακά, καθώς πολιορκήθηκαν από τους διαμαρτυρόμενους εμποροϋπαλλήλους.

 

Χαρακτηριστικές οι δυναμικές παρεμβάσεις τους στα Η&Μ, στη Ζara και στο Benetton της οδού Τσιμισκή. Συγκεκριμένα, η πορεία της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης σταμάτησε για λίγο έξω από το πρόσφατα εγκαινιασμένο H&M, απαιτώντας να κλείσει. Οι υπεύθυνοι της επιχείρησης ζήτησαν από τους πελάτες να βγουν από τις εξόδους κινδύνου, ενώ ο συναγερμός του καταστήματος χτυπούσε συνεχώς για να επισπεύσει την αποχώρησή τους. Στο Benetton, οι εμποροϋπάλληλοι ζήτησαν από τους δύο υπαλλήλους να κλείσουν απειλώντας με καθιστική διαμαρτυρία κι εκείνοι το κλείδωσαν αφού έβγαλαν έξω τους λιγοστούς πελάτες.

 

Ενταση δημιουργήθηκε όμως και με κάποιους κυριακάτικους καταναλωτές, που τους επέκριναν για τις κινητοποιήσεις.

 

«Σε καμία περίπτωση οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν θα παίξουν τον διακοσμητικό ρόλο του περιβάλλοντος χώρου των υπερκαταστημάτων των πολυεθνικών», καταγγέλλει από την πλευρά του ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, που ζητά από τους καταναλωτές να στείλουν και αυτοί το μήνυμά τους.

 

«Καρφιά»

 

Η επίθεση αγανάκτησης του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης στην κυβέρνηση είναι γεμάτη «καρφιά» για:

 

Τον «ζήλο» των κυβερνώντων και την «άμεση ανταπόκρισή τους» στις επιταγές του ΟΟΣΑ. «Περιμένουμε τον ίδιο ζήλο και την ίδια ανταπόκριση να επιδεικνύουν και σε ζωτικά θέματα που αφορούν την ελληνική κοινωνία».

 

Την Υπουργική Απόφαση που δείχνει ότι το Πικέρμι είναι καλύτερη τουριστική περιοχή από τα Ιόνια Νησιά! (εμπορικό κέντρο McArthur Glen… τυχαίο;)

 

Τους γνωμοδοτούντες, οι οποίοι επισκέπτονται την πόλη μία φορά τον χρόνο, την ημέρα των εγκαινίων της ΔΕΘ, κι έχουν την εντύπωση ότι η Θεσσαλονίκη έχει την ίδια επισκεψιμότητα και όλο τον υπόλοιπο χρόνο.

 

Την ελληνική πολιτεία, που δεν την απασχολεί ο σοβαρός κίνδυνος στέρησης του εβδομαδιαίου τζίρου των τοπικών αγορών, για το χατίρι των υπερκαταστημάτων των πολυεθνικών.

 

 

Scroll to top