14/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΓΚΥΖΗ-ΠΟΛΥΓΩΝΟΥ-ΚΥΨΕΛΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΕΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ

Μάχη για αθλητισμό και πολιτισμό

Συγκέντρωση σήμερα το πρωί στις 9 στο Ειρηνοδικείο (Λουκάρεως και Μομφεράτου), όπου εκδικάζεται η έξωση του Δήμου Αθηναίων από το Ταμείο Εθνικής Αμυνας.
      Pin It

Της Αφροδίτης Τζιαντζή

 

Με την επέκταση των δικαστηρίων, θα κλείσει και η διέλευση πεζών μέσα από το Άλσος Ευελπίδων που συνέδεε το Γκύζη με την Κυψέλη, κόβοντας τις γειτονιές στα δύο

Με την επέκταση των δικαστηρίων, θα κλείσει και η διέλευση πεζών μέσα από το Άλσος Ευελπίδων που συνέδεε το Γκύζη με την Κυψέλη, κόβοντας τις γειτονιές στα δύο

 

 

 

 

 

 

Ενας χρόνος συμπληρώνεται από την πρώτη κινητοποίηση των κατοίκων Γκύζη – Πολυγώνου – Κυψέλης για να μην μπει λουκέτο στο Πολιτιστικό Κέντρο Ευελπίδων. Πρόκειται για ένα επιβλητικό διώροφο κτίριο, δίπλα στα δικαστήρια, που μαζί με το διπλανό γήπεδο μπάσκετ λειτουργούν 30 χρόνια ως δημοτικό αθλητικό-πολιτιστικό κέντρο και ως προαύλιο του 38ου Λυκείου-Γυμνασίου.

 

Εναν χρόνο, κάτοικοι και σχολεία, με πολιτιστικές εκδηλώσεις, παρεμβάσεις στον Δήμο Αθηναίων, διαμαρτυρίες στα δικαστήρια και στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, καλώντας όλα τα πολιτικά κόμματα και τις δημοτικές παρατάξεις (πλην Χρυσής Αυγής), διεκδικούν αυτό που θεωρούν αυτονόητο: Να μη στερηθούν έναν από τους ελάχιστους δημόσιους χώρους άθλησης και αναψυχής, όπου λειτουργεί υπερσύγχρονο δημοτικό γυμναστήριο με πάνω από 400 αθλούμενους, παραδίδονται καλλιτεχνικά μαθήματα, φιλοξενούνται από σχολικές παραστάσεις μέχρι μεταναστευτικές κοινότητες και ομάδες απεξάρτησης.

 

Προϋπόθεση της λειτουργίας του Πολιτιστικού Κέντρου είναι να μην προχωρήσουν τα μέτρα διοικητικής αποβολής που έχει υποβάλει ο ιδιοκτήτης του κτιρίου -το Ταμείο Εθνικής Αμυνας του ΥΠΕΘΑ- στον Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), ζητώντας την έξωση του δήμου, για να αξιοποιηθεί το κτίριο ως επέκταση των δικαστηρίων της Ευελπίδων.

 

Ολιγωρία του δήμου

 

Ο αγώνας που δίνουν οι κάτοικοι, καταλογίζοντας ολιγωρία στον Δήμο Αθηναίων, κορυφώνεται σήμερα με την εκδίκαση της αίτησης διοικητικής αποβολής στο Ειρηνοδικείο Αθηνών (Λουκάρεως και Μομφεράτου). Η συνέλευση κατοίκων καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 9.00 το πρωί, επιμένοντας ότι όποια και αν είναι η έκβαση της δίκης, οι αγώνες θα συνεχιστούν. Η μάχη είναι άνιση, καθώς για την παραχώρηση του Πολιτιστικού στα δικαστήρια φέρεται να μεσολαβεί το γραφείο του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, όπως δηλώνει η παρουσία στελέχους του Μαξίμου σε συνάντηση κατοίκων με δημοτικούς φορείς.

 

Επιπλέον, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χ. Αθανασίου, έχει δηλώσει ρητά τις προθέσεις του υπουργείου να επεκτείνει τις εγκαταστάσεις των δικαστηρίων στον χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση βουλευτών της ΔΗΜΑΡ, χαρακτηρίζοντας «εθνικό στόχο και ανάγκη των κατοίκων του λεκανοπέδιου» την επιτάχυνση απονομής δικαιοσύνης. Φαίνεται πως οι ανάγκες των δικαστηρίων δεν ικανοποιούνται με την ανέγερση τετραώροφου κτιρίου εντός του οικοπέδου της Ευελπίδων -εκεί όπου τώρα βρίσκονται λυόμενα κτίρια- όπως επιτρέπει το νέο τοπικό ρυμοτομικό σχέδιο που υπογράφηκε το Νοέμβριο του 2013.

 

Αντιδράσεις βουλευτών

 

Η αλλαγή στο Ρυμοτομικό πέρασε με τροπολογία στο νομοσχέδιο για τα ηλεκτρονικά βραχιολάκια, προκαλώντας αντιδράσεις βουλευτών. Τον Ιανουάριο επιχειρήθηκε να περάσει νέα δυσμενέστερη αλλαγή στο ρυμοτομικό, πάλι με τροπολογία σε φαινομενικά άσχετο νομοσχέδιο (για τους διερμηνείς στα δικαστήρια), που θα χώριζε στα δυο το οικοδομικό τετράγωνο του Πολιτιστικού Κέντρου, παραχωρώντας το κτίριο στα δικαστήρια. Επειτα από αντιδράσεις, ο υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε ότι αποσύρει την τροπολογία για να την επαναφέρει βελτιωμένη. «Η πολιτική του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι ληστρικά επεκτατική. Δεν τους φτάνει να σηκώσουν τετραώροφο κτίριο – που απαγορευόταν με το μέχρι τότε ισχύον ρυμοτομικό, θέλουν να φάνε και το Πολιτιστικό Κέντρο» σχολιάζουν κάτοικοι της περιοχής.

 

Το Σάββατο, στις μπασκέτες του Πολιτιστικού, στο πλαίσιο εκδηλώσεων ενάντια στο λουκέτο, ανέβηκε η παράσταση «Πεθαίνω σαν Χώρα» του Δημήτρη Δημητριάδη, από την ομάδα κοινωνικής επανένταξης του 18 ΑΝΩ. Ελπίζουμε, σήμερα, στην αίθουσα του Ειρηνοδικείου, να μην ανεβεί η παράσταση «Πεθαίνω σαν Πολιτιστικό Κέντρο, για να γεννηθώ σαν δικαστήριο». Υπάρχουν και άλλοι τρόποι να απονέμεται ταχύτερα δικαιοσύνη, που δεν περνάνε αναγκαστικά πάνω από τις ανάγκες των κατοίκων για πολιτισμό και άθληση.

 

Scroll to top