14/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στα τυφλά το Μηχανογραφικό

Ενώ σήμερα λήγει η προθεσμία υποβολής, χιλιάδες μαθητές δεν έχουν καταθέσει ηλεκτρονικά τις επιλογές τους, δημιουργώντας κίνδυνο υπερφόρτωσης του συστήματος και συνεπώς παράτασης της προθεσμίας. Αιτία της καθυστέρησης η ασάφεια για το θέμα των μετεγγραφών.
      Pin It

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΙΚΑΣΤου Χρήστου Κάτσικα

 

Τελευταία μέρα –εκτός απροόπτου– της προθεσμίας ηλεκτρονικής υποβολής των Μηχανογραφικών Δελτίων των υποψηφίων σήμερα Δευτέρα και ίσως είναι η πρώτη φορά που χιλιάδες υποψήφιοι παραμένουν με αναπάντητα ερωτήματα. Λέμε τελευταία μέρα εκτός απροόπτου, γιατί δεν αποκλείεται να υπάρξουν απρόοπτα. Λόγω των ερωτημάτων, υπάρχει καθυστέρηση υποβολής χιλιάδων Μηχανογραφικών και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει να δημιουργηθούν τεχνικά προβλήματα με την υπερφόρτωση του συστήματος, γεγονός που θα αναγκάσει το υπουργείο Παιδείας να ανακοινώσει παράταση.

 

Το πρόβλημα έχει διαπιστωθεί από την Πέμπτη που μας πέρασε και δεν είναι τυχαίο που το υπουργείο Παιδείας σε ανακοίνωσή του διαπιστώνει τον ιδιαίτερα χαμηλό ρυθμό υποβολής και παρακαλεί τους υποψηφίους «να προβούν σύντομα στην οριστικοποίηση του Μηχανογραφικού τους Δελτίου, ώστε να αποφευχθούν πιθανά τεχνικά προβλήματα στις οριστικοποιήσεις λόγω υπερφόρτωσης του συστήματος τις τελευταίες ημέρες».

 

«Ράβε-ξηλώνε»

040_grafima

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τα ερωτήματα των υποψηφίων εστιάζονται κατά κύριο λόγο στο θέμα των μετεγγραφών, όπου επικρατεί μια γενικευμένη ασάφεια. Μάλιστα, η Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος (ΑΣΠΕ) επισημαίνει ότι «με τις παλινωδίες του και την τακτική τού “ράβε-ξήλωνε” οδήγησε τις πολύτεκνες οικογένειες σε απόγνωση και καλούνται οι πολύτεκνοι (γονείς και παιδιά) να το συμπληρώσουν στα τυφλά».

 

Ετσι, την Παρασκευή 11 Ιουλίου ο υπουργός Παιδείας αναγκάστηκε, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Alpha 98,9» να επικεντρωθεί στο θέμα των μετεγγραφών. «Κάναμε μια προσθήκη στη Βουλή, γιατί στην προηγούμενη ρύθμιση είχαν παραλειφθεί οι πραγματικά φτωχοί, οι μονογονεϊκές οικογένειες ή οι οικογένειες με ένα παιδί, αλλά χωρίς εισοδήματα, με όριο βέβαια το 10% επί των αιτήσεων που θα υποβληθούν και με κριτήριο και σειρά την επίδοση του μαθητή, ακριβώς όπως ίσχυε δηλαδή πρόπερσι η διάταξη. Την επαναφέραμε και την προσθέσαμε στις άλλες διατάξεις που είχε ψηφίσει η Βουλή», δήλωσε Α. Λοβέρδος.

 

Και συνέχισε: «Ο νόμος ήταν τόσο γενναιόδωρος που είμαστε πραγματικά προβληματισμένοι και εμείς και τα Πανεπιστήμια, τι θα γίνει με τον αριθμό των μετεγγραφών. Δηλαδή, όταν λέει τρίτεκνοι χωρίς προϋποθέσεις, πολύτεκνοι χωρίς προϋποθέσεις… Το δεύτερο δεν είναι τόσο σοβαρό, το πρώτο όμως είναι. Γιατί είναι πολλά τα παιδιά… Τώρα τι θα γίνει στην πράξη; Οι άνθρωποι θα δηλώσουν, θα καταθέσουν τα μηχανογραφικά τους, θα αιτηθούν τη μετεγγραφή και θα πάρουν τη μετεγγραφή. Να σημειώσω πάλι ότι ο νόμος λέει ότι όλες οι περιπτώσεις αυτών των κατηγοριών δικαιούνται μετεγγραφής. Δεν λέει ότι δύνανται να αιτηθούν τη μετεγγραφή τους, λέει δικαιούνται μετεγγραφής».

 

Στο σημείο αυτό φαίνεται ότι ο υπουργός Παιδείας ξεπερνάει -τουλάχιστον λεκτικά- μια κρίσιμη λεπτομέρεια του σχετικού άρθρου 53 για τις μετεγγραφές του νόμου 4264/14, που ψηφίστηκε πρόσφατα: Η μετεγγραφή πραγματοποιείται με απόφαση της γενικής συνέλευσης του τμήματος υποδοχής…

 

Αν πάρουμε τοις μετρητοίς τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, τότε πρέπει να υποθέσουμε ότι όλοι όσοι ανήκουν στις ειδικές κατηγορίες θα πάρουν μετεγγραφή. Δηλαδή, για να το δούμε από μια άλλη παράμετρο, πάνω από 15.000 υποψήφιοι, οι οποίοι θα πετύχουν την εισαγωγή τους σε σχολή εκτός Λεκανοπεδίου και Θεσσαλονίκης (γιατί περί αυτού πρόκειται) θα μετεγγραφούν σε σχολές του Λεκανοπεδίου και της Θεσσαλονίκης. Οταν αυτή η διαδικασία ολοκληρωθεί, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η υπερπληθώρα κυρίως στην Αθήνα, τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη αφενός και αφετέρου η απερήμωση των περιφερειακών Πανεπιστημίων.

 

Βάσεις «ειδικών» σχολών

 

Σε γενικές γραμμές, οι βαθμολογικές επιδόσεων των φετινών υποψηφίων -όπως αναλύονται μέσα από τα στατιστικά στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας- έχουν δύο βασικά χαρακτηριστικά: πρώτον, ο αριθμός των αριστούχων είναι μεγαλύτερος αριθμητικά από πέρσι κατά 2.777 άτομα! Δεύτερον, ο αριθμός των υποψηφίων με βαθμολογία πάνω από τη βάση είναι μεγαλύτερος από πέρσι κατά 2.095 άτομα.

 

Τα στοιχεία αυτά σε συνδυασμό με τις συνολικές θέσεις εισακτέων (πάντα σε σύγκριση με πέρσι) φανερώνουν ότι η πλειονότητα των τμημάτων των πέντε Επιστημονικών Πεδίων, αφενός θα ανεβάσουν τις βάσεις εισαγωγής τους, αφετέρου τα υψηλόβαθμα (πάνω από 17.500 μόρια) και περιζήτητα τμήματα του Λεκανοπεδίου και της Θεσσαλονίκης θα είναι πολύ έως πάρα πολύ απαιτητικότερα από πέρσι στο άνοιγμα της εισόδου τους στους υποψηφίους.

 

Ωστόσο, για τις λεγόμενες «ειδικές» Σχολές υπάρχουν και ορισμένα επιπλέον δεδομένα που «χρωματίζουν» με ιδιαίτερο τρόπο τις γενικές τάσεις που υπάρχουν στην κίνηση των βάσεων εισαγωγής. Για παράδειγμα, στις Αστυνομικές Σχολές φέτος, η άνοδος των βάσεων εισαγωγής θα έχει τη μεγαλύτερη ένταση σε σχέση με όλες σχεδόν τις άλλες σχολές. Ο λόγος είναι ένας και μοναδικός: φέτος, σε σχέση με πέρσι, οι προσφερόμενες θέσεις εισακτέων είναι οι μισές. Ο αριθμός των υποψηφίων που θα εισαχθούν στη Σχολή Αστυφυλάκων καθορίστηκε, πριν από λίγες μέρες, να είναι 250, ενώ πέρσι ήταν 500.

 

Παράλληλα, ο αριθμός των υποψηφίων που θα εισαχθούν στη Σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας καθορίστηκε να είναι 40, ενώ πέρσι ήταν 80. Η Σχολή Αξιωματικών Ελλ. Αστυνομίας (αστυνομικοί) Γεν. Σειρά θα απαιτήσει περισσότερα από 1.400 μόρια σε σχέση με πέρσι, η Σχολή Αξιωματικών Ελλ. Αστυνομίας Γεν. Σειρά θα απαιτήσει περισσότερα από 1.200 μόρια σε σχέση με πέρσι, ενώ η Σχολή Αστυφυλάκων Γεν. Σειρά προβλέπεται να ανοίξει τις πύλες της με περισσότερα από 1.500 μόρια σε σχέση με πέρσι.

 

Μουσικές – Αρχιτεκτονικές

 

Οι επιδόσεις των υποψηφίων στα ειδικά μαθήματα (χειρότερες φέτος σε σχέση με πέρυσι) αναμένεται να ψαλιδίσουν την ανοδική τάση των βάσεων σε σχολές, όπως η Αρχιτεκτονική και οι ξένες φιλολογίες (όχι όλες), ενώ στην περίπτωση των Μουσικών Σχολών θα συντελέσουν στην καθοδική πορεία των βάσεων εισαγωγής. Σύμφωνα με τη στατιστική ανάλυση, στο γραμμικό σχέδιο φέτος αρίστευσε το 3,75% των υποψηφίων, από 8,75% πέρυσι. Από 15-18 έγραψε το 23,06% των μαθητών (34,94 πέρυσι). Στα αγγλικά αρίστευσε μόλις το 1,66% (5,22% πέρυσι), ενώ 15-18 έγραψε το 18,33% (25,52% πέρυσι).

 

Scroll to top