Του Στέργιου Ζιαμπάκα
Λαμβάνοντας τις διαβεβαιώσεις του «αξιόπιστου συνομιλητή της τρόικας» για την πιστή τήρηση της «μνημονιακής δέσμευσης» που αναφέρεται στην απαράδεκτη συμπλήρωση των 15.000 απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων έως το τέλος του έτους, οι εκπρόσωποι των δανειστών και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, ολοκλήρωσαν το τετ α τετ του Σαββάτου και ανανέωσαν το ραντεβού τους σε επόμενη περίοδο. Η συνάντηση επικεντρώθηκε περισσότερο σε τεχνικά ζητήματα, επιβεβαίωσε, ωστόσο, την επιμονή της τρόικας στο ζήτημα των απολύσεων.
Περίπου 6.500 εργαζόμενοι θα πρέπει να σταλούν στην ανεργία για να ικανοποιηθεί ο συγκεκριμένος, τελευταίος κατά το ΥΔΜΗΔ, «ποσοτικός στόχος».
Οι πέντε δεξαμενές
Το υπουργείο έχει περιγράψει, σε γενικές γραμμές, ότι ο παραπάνω αριθμός θα καλυφθεί από τις εξής πέντε «δεξαμενές»: α) «διαθέσιμοι» που δεν επανατοποθετούνται σε νέες θέσεις, β) «πλεονάζοντες» από τη «συρρίκνωση» ή κατάργηση Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου και ΔΕΚΟ, γ) όσοι χαρακτηριστούν υπαίτιοι για τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου, δ) κάτοχοι πλαστών πιστοποιητικών και ε) πειθαρχικά ελεγχόμενοι. Στη Βασ. Σοφίας υπολογίζουν ότι από τις τρεις τελευταίες περιπτώσεις προκύπτει ένας «ενδεικτικός» αριθμός 2.000 απολύσεων, ενώ εκτιμούν ότι η τρόικα θα αποδεχθεί το αίτημα που αναφέρεται στην προσμέτρηση των περίπου 1.650 συμβασιούχων που απομακρύνθηκαν από την εργασία τους μετά τη διακοπή των προσωρινών διαταγών, στον αριθμό των απολύσεων. Πρόκειται, όμως, για ένα αίτημα που έχει απορριφθεί στο παρελθόν.
Με τη «δεξαμενή των διαθέσιμων» να έχει εξαντληθεί, στη «δίνη» των απολύσεων αναμένεται να βρεθούν το φθινόπωρο εργαζόμενοι σε ΝΠΙΔ και ΔΕΚΟ. Χαρακτηριστικές είναι οι πληροφορίες που φέρουν την τρόικα να απαιτεί «εξυγίανση ή λουκέτα α λα ΕΡΤ» σε ζημιογόνους Οργανισμούς. Υπενθυμίζεται επίσης πρόσφατη εγκύκλιος του ΥΔΜΗΔ που απαιτεί την απογραφή όλων των ΝΠΙΔ μέχρι τις 15 Ιουλίου, προειδοποιώντας με διακοπή της χρηματοδότησή τους. Κίνδυνο απολύσεων εγκυμονεί επίσης και η πρόθεση του υπουργείου να προχωρήσει στο λεγόμενο outsourcing, την παραχώρηση, δηλαδή, υπηρεσιών του Δημοσίου στο ιδιωτικό κεφάλαιο.
Κατά τα λοιπά, στη συνάντησή τους οι δύο πλευρές εστίασαν σε λοιπές αλλαγές που έρχονται στη δημόσια διοίκηση: Το νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων, τα νέα συρρικνωμένα οργανογράμματα των υπουργείων, τον μόνιμο μηχανισμό κινητικότητας, την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων των ΚΕΠ και, μεταξύ άλλων, τον νέο τρόπο αξιολόγησης υπαλλήλων που θέλει να εφαρμόσει το ΥΔΜΗΔ από το 2015. Το σύστημα της «συγκριτικής αξιολόγησης», το οποίο έχουν ακυρώσει στην πράξη οι εργαζόμενοι, χαρακτηρίζεται από το υπουργείο μεταβατικό.
Το ενιαίο μισθολόγιο
Τέλος, συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη ανέφεραν ότι στη συνάντηση του Σαββάτου δεν συζητήθηκε το ζήτημα του νέου ενιαίου μισθολογίου. Παρ’ όλα αυτά φέρεται να είναι σχεδόν έτοιμη μια πρώτη μελέτη που καταδεικνύει μισθολογικές αποκλίσεις μεταξύ υπαλλήλων. Στόχο του ΥΔΜΗΔ αποτελεί η ολοκλήρωση της διαδικασίας εντός του 2014 και η εφαρμογή του νέου μισθολογίου από το επόμενο έτος.