Του Μπάμπη Μιχάλη
Εχουν αρχίσει να ξεφεύγουν τελείως… Ο λόγος για τους συντηρητικούς κυβερνώντες της σημερινής Γερμανίας, οι οποίοι δείχνουν να έχουν γράψει εντελώς στα παλιά τους τα παπούτσια το «ευρωπαϊκό οικοδόμημα» της συναίνεσης, ενώ αντιλαμβάνονται, μιλούν και κινούνται όλο και πιο αλαζονικά με μοναδικό κριτήριο τα συμφέροντά τους.
Τρανή απόδειξη οι ομιλίες Βάιντμαν και Μέρκελ το περασμένο Σάββατο, ένα εικοσιτετράωρο, δηλαδή, πριν από τον κρίσιμο επικοινωνιακά για τις ελίτ της Γερμανίας τελικό του Μουντιάλ. Ο πρόεδρος της γερμανικής κεντρικής τράπεζας Γενς Βάιντμαν υποστήριξε σε ομιλία του στο Βερολίνο ότι η ΕΚΤ -που μόλις τον προηγούμενο μήνα μείωσε το βασικό επιτόκιό της στο ιστορικό χαμηλό του 0,15% και χαλάρωσε τα σχοινιά μπας και καταφέρει να σταματήσει τη διολίσθηση της ευρωπαϊκής οικονομίας στο τούνελ του αποπληθωρισμού- πρέπει να σφίξει τη νομισματική της πολιτική. Οπως εξήγησε, τα σημερινά επιτόκια της ΕΚΤ είναι πολύ υψηλά για τη… Γερμανία -η οικονομία της οποίας ως γνωστόν υπερτερεί σε αυτή τη φάση έναντι των αντίστοιχων των υπολοίπων εταίρων. Δεν δίστασε, μάλιστα, να επισημάνει ότι παρότι τα χαμηλά επιτόκια της ΕΚΤ στοχεύουν στην τόνωση των επενδύσεων και της κατανάλωσης, αρκετοί Γερμανοί καταθέτες έχουν… εκνευριστεί με αυτά. Ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης σταμάτησε λίγο πριν πει στους εταίρους του… «χάρη σας κάνω». Το μάζεψε έτσι με τέχνη συμπληρώνοντας ότι η Γερμανία βρίσκεται σε μια νομισματική ένωση και αυτό σημαίνει ότι οι αποφάσεις της νομισματικής της πολιτικής πρέπει να προσανατολίζονται με το σύνολο της Ενωσης.
Ανάλογη όμως αλαζονεία με αυτήν του Βάιντμαν έδειξε και η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ στο σχόλιό της για την πρόσφατη κρίση που προκλήθηκε στις κεφαλαιαγορές από τα προβλήματα της πορτογαλικής τράπεζας Banco Espirito. Η Μέρκελ ερμήνευσε το γεγονός κατά το δοκούν υποστηρίζοντας ότι η κρίση υπογραμμίζει το πόσο τρωτό είναι το ευρώ αλλά και το πόσο αναγκαίο είναι οι κυβερνήσεις να σέβονται τα προβλεπόμενα από το Σύμφωνο Σταθερότητας όρια για το χρέος και το έλλειμμα.
«Εαν μετακινηθούμε μακριά από κανόνες, όπως το Σύμφωνο Σταθερότητας ή οτιδήποτε κάναμε για τη σταθεροποίηση του ευρώ, πολύ γρήγορα θα εισέλθουμε στην κατάσταση που βρεθήκαμε όταν βυθιζόμασταν», προειδοποίησε σχετικά σε ομιλία της στην Ιένα. Η προειδοποίησή της ήταν βέβαια καρφί και μήνυμα προς τη Γαλλία και την Ιταλία να κάνουν πίσω σε οποιαδήποτε σκέψη χαλάρωσης του Συμφώνου.