14/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ

      Pin It

Ελλειμμα

 

Την έντονη παρέμβαση του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος παρεμπιπτόντως βρίσκεται στις Σπέτσες για το 15ο Συμπόσιο της Σύμης, προκάλεσε η αναφορά της κυβερνητικής εκπροσώπου, Σοφίας Βούλτεψη, στην υπόθεση του ελλείμματος του 2009 και τη μετέπειτα προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ. Με πολυσέλιδη ανακοίνωση, το γραφείο του πρώην πρωθυπουργού κάλεσε τον Αντώνη Σαμαρά και την κυβέρνηση (άρα και τον αντιπρόεδρό της, Ευ. Βενιζέλο) να απαντήσουν αν συμφωνούν με τις δηλώσεις της κ. Βούλτεψη, παραθέτοντας σειρά επιχειρημάτων, με βάση τα οποία η κυβέρνηση Καραμανλή είχε κάνει λανθασμένες αναφορές στην εκτίμηση του ελλείμματος, επιφέροντας «το τελειωτικό χτύπημα στην αξιοπιστία της χώρας». Κρατάει χρόνια αυτή η κόντρα…

 

Δ.Κ.

 

…………………………………………….

 

„ Συναντήσεις

 

Στην Καλαμάτα πέρασε το τριήμερο ο Κ. Καραμανλής, στο σπίτι του φίλου του, Γ. Αδαμόπουλου, πρώην προέδρου του ΔΣΑ. Ο πρώην πρωθυπουργός ήταν προσκεκλημένος στον γάμο του γιου του Πρ. Παυλόπουλου, Βασίλη, που τελέστηκε χθες. Προσκεκλημένος ήταν και ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, ο οποίος δεν πήγε λόγω της υποδοχής του προέδρου της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, στη Ρόδο. Το καλοκαίρι είναι μπροστά μας και ο κ. Σαμαράς με τον κ. Καραμανλή κάπου θα συναντηθούν. Αλλωστε, από την προηγούμενη συνάντηση στο σπίτι του Αχ. Καραμανλή, στις αρχές Ιουνίου, δεν έχει περάσει ούτε ενάμισης μήνας.

 

ΜΠ. Α.

 

……………………………………………

 

„ Ναυάγιο

 

Με θορυβώδη τρόπο, όπως εξάλλου συνηθίζει σε κάθε του ενέργεια, ο Γρηγόρης Ψαριανός ανακοίνωσε χθες μέσω κυριακάτικης εφημερίδας την παραίτησή του από την Κ.Ε. και από μέλος της ΔΗΜΑΡ, μετά την αποπομπή του από την Κ.Ο. Για το πρώην πλέον κόμμα του, ο βουλευτής προέβλεψε με βιτριολικό τρόπο ότι «σε λίγο καιρό θα είναι μια ενδιαφέρουσα καρτ-ποστάλ, σαν το Ναυάγιο της Ζακύνθου», ενώ πρόσθεσε ότι τον δρόμο του θα ακολουθήσουν πολύ σύντομα και όσα μέλη της μειοψηφίας παραμένουν στη ΔΗΜΑΡ. Καλή τύχη!

 

Δ.Κ.

 

…………………………………………….

 

„ Παιδιά μεταναστών!

 

Την ελληνική ιθαγένεια απέκτησε ο 60χρονος μεγιστάνας Αντριου Λιβέρης της χημικής Βιομηχανίας DOW με διαδικασίες fast track – 6 Μαΐου έκανε την αίτηση, αρχές Ιουλίου έγινε δεκτή. Την περασμένη βδομάδα έκανε και ένα χλιδάτο πάρτι γενεθλίων στο Καστελόριζο, όπου έδωσε το «παρών» και ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς. Την είδηση υποδέχτηκαν με χαρά τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης, που έκαναν λόγο για τις σχεδιαζόμενες επενδύσεις του Α. Λιβέρη στην Ελλάδα. Ευχαριστημένη πρέπει να αισθάνεται και η Αριστερά, αφού υλοποιείται επιτέλους το αίτημα για «ιθαγένεια στα παιδιά μεταναστών».

 

Κ.Ζαφ.

 

…………………………………………….

 

„ Στα χνάρια του Αρη

 

Τρεις ορειβάτες, μέλη του ΕΟΣ Ξάνθης, ξεκίνησαν την Παρασκευή μια ιδιάζουσα αποστολή: ήθελαν να ακολουθήσουν τα χνάρια του Αρη Βελουχιώτη κατά τις τελευταίες μέρες της ζωής του το 1945. Ωστόσο, τα σχέδιά τους δεν τελεσφόρησαν, καθώς αποκλείστηκαν σε δύσβατη περιοχή, κοντά στο Πολυνέρι του Δήμου Πύλης Τρικάλων, στο όρος Χατζή (ύψους 2.000 μέτρων). Αιτία; Η σφοδρή καλοκαιρινή καταιγίδα τούς ανάγκασε να σταματήσουν, αφού ο ένας εκ των τριών ορειβατών γλίστρησε και τραυματίστηκε ελαφρά. Ανδρες της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ απεγκλώβισαν τους τρεις άντρες, τα ξημερώματα της Κυριακής.

 

Ν.ΣΒ.

 

…………………………………………….

 

„ Συσκότιση

 

Η απεργία της ΔΕΗ μπορεί να έληξε μετά και την επιστράτευση που επέβαλε η κυβέρνηση, όμως το Σάββατο, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ σε γνωστό ξενοδοχείο, κόπηκε δύο φορές το ρεύμα. Οι διακοπές δεν κράτησαν περισσότερο από μερικά δευτερόλεπτα, γεγονός που αντιμετωπίστηκε απλά σαν αστείο από τα μέλη του οργάνου. Και οι δύο συσκοτίσεις σημειώθηκαν πάντως όταν μιλούσε η πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Αφροδίτη Παπαθανάση, που ανήκε στα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.

 

Δ.Κ.

 

…………………………………………….

 

„ Πεδίον δόξης

 

Γέμισαν οι κυριακάτικες εφημερίδες με τις εκατοντάδες πολυτελείς βίλες σε τουριστικά νησιά που βγαίνουν στο σφυρί λόγω χρεών των ιδιοκτητών τους. Την ίδια ώρα, ο κρατικός μεσίτης ΤΑΙΠΕΔ πουλάει τα πάντα με στόχο την οικοδόμηση πολυτελών τουριστικών κατοικιών. Μήπως λοιπόν θα ήταν σκόπιμο να μεσιτεύσει το ΤΑΙΠΕΔ και για την πώληση αυτών των κατοικιών (ολόκληρα συγκροτήματα) και αν διαπιστώσει μεγάλη ζήτηση, τότε μόνο να συνεχίσει τις πωλήσεις όσων φιλέτων δημόσιας γης προβλέπεται να πουληθούν ειδικά για την ανέγερση παρόμοιων πολυτελών κατοικιών; Για παράδειγμα, ας αγοράσει κάποιος εμίρης τη βίλα τού όποιου φαλιρισμένου εκδότη και τα μεσιτικά ας τα εισπράξει το ΤΑΙΠΕΔ για τον δημόσιο κορβανά. Μήπως με τις πωλήσεις που σχεδιάζει και με το χρονικό κόστος των βέβαιων προσφυγών στο ΣτΕ, θα εισπράξει περισσότερα το Δημόσιο;

 

Α.Ψ.

 

…………………………………………….

 

„ Αναζητείται κάθαρση

 

Ταράζει τα λιμνάζοντα νερά του Βατικανού ο νέος πάπας Φραγκίσκος. Σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «Repubblica», ο Ποντίφικας όχι μόνον αποκάλυψε ότι «σύμφωνα με τα στοιχεία μας, όπως μου λένε συνεργάτες μου, υπολογίζεται ότι το 2% των καθολικών κληρικών είναι παιδεραστές», αλλά και ότι «σε αυτό το 2%, υπάρχουν επίσκοποι, ακόμη και καρδινάλιοι. Πρόκειται για ένα στοιχείο το οποίο δεν με καθησυχάζει, κάθε άλλο». Ο Αργεντινός πάπας χαρακτήρισε την παιδεραστία «λέπρα για την εκκλησία», προσθέτοντας ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για κάθαρση. Αναφέρθηκε, επίσης, έμμεσα στην πρόσφατη… λιτανεία έξω από σπίτι μεγαλομαφιόζου, τονίζοντας ότι «η στάση της Καθολικής Εκκλησίας απέναντι στο πρόβλημα της μαφίας πρέπει να αλλάξει, πρέπει να μετατραπεί σε μια διαρκή αντιπαράθεση».

 

Γ.Τσ.

 

…………………………………………….

 

„ Σύμπτωση

 

Θα μπορούσε να είναι δολιοφθορά αλλά το πιθανότερο είναι ότι πρόκειται για διαβολική σύμπτωση που προκάλεσε μειδιάματα και γέλιο. Ολα συνέβησαν όταν στο βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ προχθές Σάββατο ήταν η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εύη Χριστοφιλοπούλου. Την ώρα λοιπόν της ομιλίας της, στη διπλανή αίθουσα Τύπου, ξαφνικά στο μόνιτορ εμφανίστηκε ο πολιτικός της προϊστάμενος στο υπουργείο, Κυριάκος Μητσοτάκης!

 

Δ.Κ.

 

…………………………………………….

 

„ Ο «θετικός αντίκτυπος»

 

Δριμύ κατηγορώ εναντίον του γίγαντα των παιδικών παιχνιδιών LEGO και του πετρελαϊκού κολοσσού Shell εξαπέλυσε η Greenpeace, καθώς η δανέζικη εταιρεία, η οποία συνεργάζεται με τη Shell, έχει διανείμει περισσότερα από 16 εκατομμύρια παιχνίδια, μεταξύ άλλων θαλάσσιες εξέδρες άντλησης πετρελαίου με το λογότυπο της πετρελαϊκής εταιρείας, σε 26 χώρες (μια συμφωνία ύψους 116 εκατομμυρίων δολαρίων), θέλοντας να δείξει στα παιδιά πόσο ωφέλιμες (!) για το περιβάλλον είναι οι εξορύξεις πετρελαίου στη θάλασσα και πόσο δεν εγκυμονούν κινδύνους για κολοσσιαίες περιβαλλοντικές καταστροφές (Αλάσκα, Κόλπος του Μεξικού). Αλλωστε ο πρόεδρος της δανέζικης εταιρείας, Γιόργκεν Βιγκ Κνούντστροπ, η εταιρεία του οποίου σημείωσε κέρδη-ρεκόρ πέρυσι, δήλωσε ότι «καθώς η εταιρεία επεκτείνει παγκοσμίως τις δραστηριότητές της, είναι αποφασισμένη να αφήσει θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία και στον πλανήτη όπου θα ζήσουν τα παιδιά μας».

 

Δ.Σ.Φ.

 

…………………………………………….

 

„ Συνέντευξη γιοκ…

 

Πρώτα πήραν μια συνέντευξη, έπειτα έκριναν ότι δεν είχε είδηση και τελικά την… αρχειοθέτησαν. Ο λόγος για τα στελέχη της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής», που επέλεξαν, μετά τη συνέντευξη που είχε δώσει η Γιάννα Αγγελοπούλου στο «Πρώτο Θέμα», να της κάνουν κι αυτοί μία. Και το έπραξαν, αλλά τελικά δεν τη δημοσίευσαν ποτέ, καθώς έκριναν ότι δεν πρόσθετε κάτι διαφορετικό από τα όσα είχε πει στο «Πρώτο Θέμα». Αλλά, αν είναι έτσι, τότε γιατί επέλεξαν να κάνουν τη συνέντευξη; Ή πιστεύουν ότι έχουν τους ίδιους αναγνώστες; Κι επειδή η συγκεκριμένη δικαιολογία είναι ολίγον… «της φωτιάς, της πυρκαγιάς», ακόμα αναζητούνται οι λόγοι που οδήγησαν στο… «συνέντευξη γιοκ».

 

Γ.Δ.

 

…………………………………………….

 

Διάλογος με σεβασμό

 

Κομβικό ρόλο στην επιτυχία του εγχειρήματος της Δημοκρατικής Παράταξης που επιθυμεί να συγκροτήσει το ΠΑΣΟΚ μέσω του ιδρυτικού συνεδρίου που ανακοίνωσε για τον Οκτώβριο θα παίξει η ανταπόκριση της ΔΗΜΑΡ. Από την Αγίου Κωνσταντίνου εμφανίζονται να έχουν σοβαρές επιφυλάξεις, πολιτικής ουσίας και διαδικαστικού χαρακτήρα. «Η πολιτική και οργανωτική αυτοτέλεια της ΔΗΜΑΡ είναι δεδομένες. Το θέμα δεν είναι να ενταχθούμε ως κόμμα σε έναν άλλο κομματικό σχηματισμό. Διεκδικούμε την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς, ώστε ανασυγκροτούμενη να συμβάλει σε προοδευτικές κυβερνητικές λύσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου, Χρήστος Μαχαίρας («Τύπος της Κυριακής»), ενώ ο γραμματέας, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, (ΝΕΡΙΤ) ζήτησε να προηγηθεί διάλογος «με σεβασμό σε όλους τους πολιτικούς χώρους», πριν από «μονομερείς αποφάσεις» ενός κόμματος για διεξαγωγή συνεδρίου.

 

Δ.Κ.

 

Scroll to top