Με κατάρρευση κινδυνεύουν οι κρατικές δομές του Λιβάνου, σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), ο οποίος κάλεσε τους ξένους δωρητές να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους και να υποστηρίξουν τη χώρα, προκειμένου να επιβιώσει από την κρίση.
«Οι πολιτικοί και θρησκευτικοί ηγέτες του Λιβάνου, σουνίτες και σιίτες, ως τώρα καταφέρνουν να αντιμετωπίζουν τους κινδύνους από τις αυξανόμενες εντάσεις, αλλά τα κράτη-δωρητές δεν έχουν εκπληρώσει τις δεσμεύσεις τους για τη χορήγηση βοήθειας στη χώρα», δήλωσε ο Ρος Μάουντεν, συντονιστής του ΟΗΕ για ανθρωπιστικά ζητήματα.
«Δεν πρόκειται πλέον απλά για μια κατάσταση ανθρωπιστικής έκτακτης ανάγκης. Είναι αυτό που ο πρώην πρόεδρος (Μισέλ Σουλεϊμάν) περιέγραψε ως μια υπαρξιακή κρίση για το Λίβανο. Πρόκειται για την ασφάλεια της χώρας, τη σταθερότητα της χώρας και θα υποδείκνυα πως αυτό που συμβαίνει στο Λίβανο θα επηρεάσει όλη την περιοχή», ισχυρίστηκε ο Ρος Μάουντεν.
«Οι εντάσεις στην Ανατολή θα επεκταθούν ακόμη περισσότερο»
Ο ΟΗΕ θεωρεί πως συμπληρωματικό ρόλο στην κρίση παίζει το γεγονός ότι πάνω από 1,12 εκατ. Σύροι πρόσφυγες έχουν καταγραφεί από τις υπηρεσίες του στο Λίβανο και πλέον αποτελούν το ένα τέταρτο του συνολικού πληθυσμού της χώρας, με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται το ήδη σοβαρό πρόβλημα λειψυδρίας. Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους ο αριθμός των προσφύγων στο Λίβανο αναμένεται να φτάσει το 1,5 εκατ. ανθρώπους.
«Φοβούμαστε ότι οι εντάσεις θα επεκταθούν ακόμη περισσότερο, όχι μόνο μεταξύ των πολιτών της Συρίας και του Λιβάνου. Επίσης δυστυχώς θα εγείρουν το φάσμα των εσωτερικών διαθρησκευτικών προβλημάτων στον Λίβανο», συμπλήρωσε ο Μάουντεν.
Οι διαιρέσεις των σουνιτών και των σιιτών της Συρίας σε μεγάλο βαθμό αντικατοπτρίζονται στον Λίβανο, όπου μαινόταν εμφύλιος πόλεμος επί μια 15ετία (από το 1975 έως το 1990).

«Η Μέση Ανατολή, η οποία παραπαίει από τις κρίσεις στη Συρία, το Ιράκ και τώρα στη Λωρίδα της Γάζας, κάθε άλλο παρά χρειάζεται ο Λίβανος να πληγεί και αυτός από έναν ακόμη εμφύλιο πόλεμο» τόνισε ο Μάουντεν.
Το πρόβλημα εντοπίζεται στο γεγονός ότι οι δωρητές δεν συνδράμουν επαρκώς τη χώρα, καθώς συνέβαλαν με μόλις 500 εκατ. δολάρια ως ανθρωπιστική βοήθεια, όταν η έκκληση των οργανώσεων αρωγής για βοήθεια το τρέχον έτος ανερχόταν σε 1,6 δισ. δολάρια.
efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ