15/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αντιπολίτευση υψηλής τάσης

Με το επιτυχημένο υπόδειγμα κοινωνικών και πολιτικών συμμαχιών που επιτεύχθηκαν για τη «μικρή ΔΕΗ» θα κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, στοχεύοντας στην «ανατροπή» της κυβέρνησης μέσω της αποτυχίας της να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
      Pin It

Του Φώτη Παπούλια

 

Με οδηγό την επιτυχημένη τακτική που ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της «μικρής ΔΕΗ» θα πορευτεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο εγγύς διάστημα. Στελέχη του κόμματος αρνούνται την «επικοινωνιακή» επιτυχία και, αντιθέτως, κάνουν λόγο για μια «βαθύτατα πολιτική κίνηση, η οποία επέτρεψε να διαμορφωθεί ένα πλατύ κοινωνικό μέτωπο» μην παραβλέποντας βέβαια και το πολιτικό πρόσημο που αυτό απέκτησε.

 

Η συγκεκριμένη πολιτική παρέμβαση, που εξ αντικειμένου έχει πλέον διαμορφώσει ένα ευρύτατο μπλοκ κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, δεν φαίνεται ότι θα σταματήσει εδώ. Οπως επισημαίνουν στελέχη του κόμματος, «αυτό το μπλοκ δυνάμεων με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να θέτει διαρκώς το ζήτημα της κυβερνητικής ανατροπής» εντάσσοντας σε αυτόν τον σχεδιασμό και την αποτροπή εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο «η εκλογή Προέδρου να μετατραπεί σε ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβερνητική πολιτική».

 

Οι 123 υπογραφές που συγκεντρώθηκαν υπέρ του δημοψηφίσματος εκτιμάται ότι «δυσκολεύουν το έργο της συγκυβέρνησης να συγκεντρώσει τους 180 πρόθυμους για την προεδρική εκλογή» και στελέχη του κόμματος όπως ο ευρωβουλευτής Δ. Παπαδημούλης, αναλύοντας πρόσφατες δημοσκοπήσεις, επισημαίνουν ότι «για πρώτη φορά η πλειοψηφία των πολιτών προτιμά η εκλογή του ΠτΔ να προέλθει από «φρέσκια» Βουλή με νωπή λαϊκή εντολή, ενώ δεν τους διαφεύγει η δημοσκοπική παράμετρος ότι «η πλειοψηφία θέλει εκλογές στους επόμενους μήνες».

 

Δοκιμή με τον νόμο για τον αιγιαλό

 

Με δεδομένο ότι το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση προσανατολίζεται να εισαγάγει σε τμήμα της Βουλής το νομοσχέδιο για τους αιγιαλούς, αποκτά εξαιρετικό ενδιαφέρον το πώς θα λειτουργήσει το μπλοκ που έχει δημιουργηθεί. Το ότι το ζήτημα των αιγιαλών δεν αποτελεί «μνημονιακό προαπαιτούμενο» αλλά επί της ουσίας «προσφορά και μάλιστα φτηνή» της κυβέρνησης σε φιλικά της επιχειρηματικά συμφέροντα, αναμένεται να πυροδοτήσει νέο κύκλο αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση. Στην αυριανή διαβούλευση έχουν κληθεί κόμματα (αναμένεται να συμμετάσχει και αντιπροσωπεία της ΔΗΜΑΡ), τοπικοί φορείς, οικολογικές κινήσεις, κινήσεις πολιτών, ενώ θα παραστεί ο Αλ. Τσίπρας. Κοινοβουλευτικά στελέχη επισημαίνουν ότι «οι κινήσεις αυτές είναι ακόμα ένας κρίκος στην αλυσίδα των ενεργειών για την ήττα της μνημονιακής πολιτικής και ταυτόχρονα αποτελούν δέσμευση και του ΣΥΡΙΖΑ και όσων συμμερίζονται τις βασικές αρχές της συνεργασίας».

 

Ταυτόχρονα στην Κουμουνδούρου παρακολουθούν τις εξελίξεις που σημειώνονται σε ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ΚΚΕ με φόντο τις πιθανές συμμαχίες. Η εκτίμηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί υπό προϋποθέσεις να πετύχει την αυτοδυναμία δεν αντιστρατεύεται τη θέση της πολιτικής «των ανοιγμάτων και συμμαχιών». Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος Π. Σκουρλέτη, ο οποίος επέμεινε: «Ούτε μονομερής απεύθυνση προς τη λεγόμενη Κεντροαριστερά ούτε μονομερώς προς αυτό που ονομάζουμε χώρο της ιστορικής Αριστεράς, της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς ή το ΚΚΕ». Η δήλωση αυτή (ρ/σ «Παραπολιτικά») προήλθε ως απάντηση σε άρθρο του Γ. Μηλιού, συντονιστή της οικονομικής πολιτικής, ο οποίος υπερασπιζόταν την αυτοδυναμία και χαρακτήριζε «εκτός προγράμματος τη συνεργασία με την Κεντροαριστερά».

 

Ουσιαστικά στην αξιωματική αντιπολίτευση απευθύνονται σε όσους «αντιλαμβάνονται ότι θα πρέπει να απαγκιστρωθούμε από το Μνημόνιο και να ακολουθήσουμε έναν εναλλακτικό δρόμο ανάπτυξης όπου θα προτάσσεται το κοινωνικό συμφέρον». Και αυτή η απεύθυνση έχει «ονόματα και διευθύνσεις», με πρώτη τη ΔΗΜΑΡ για την οποία στελέχη του κόμματος επιμένουν πως «στο κάλεσμα που κάνουμε προφανώς χωράει και η Δημοκρατική Αριστερά, αλλά όλα αυτά προϋποθέτουν συγκεκριμένες κινήσεις και βήματα που θα έχουν φερεγγυότητα στην κοινωνία».

 

Scroll to top